Iasul e polul principal al regiunii noastre. Ocupa o pozitie similara în Moldova din perspectiva serviciilor cu cea a Clujului în Ardeal. Iasul concentreaza peste 3/4 dintre studentii ce au ales sa-si faca studiile în regiune, peste jumatate dintre medicii de spital si 2/3 dintre pasagerii aeroportuari ai regiunii. Majoritatea fluxurilor sunt drenate de vectorul pe care se va instala tronsonul Iasi – nod cu A7. Absenta acestui tronson din ecuatia viitoare a mobilitatii regionale va conserva cam aceleasi distante-timp între clientii din regiune si serviciile din Iasi.
Am aflat catre finalul saptamânii trecute dintr-o scriere din Apix ca a fost semnat si al doilea contract de lucrari pe Autostrada Iasi-Târgu Mures (A8). E vorba despre Sectiunea Tg. Mures (conexiune A3 cu A8) – Miercurea Nirajului, în lungime de 24,4 km. Citându-l pe Adrian Covasnianu, articolul din Apix ne edifica si asupra stadiului proiectului al carui contract a fost semnat pe 16.02.2024. Se asteapta Ordinul de Începere Lucrari pentru etapa de Proiectare. Termen final de executie lucrari: 08.2026 (conditionat de eliberarea Ordinului de Începere a Lucrarilor).
Capatul estic al zonei montane a A8, Sectiunea 3 Leghin (Vânatori-Neamt) - Tg. Neamt (Motca), cu o lungime de 29,9 km, are semnat contractul înca din octombrie 2023, iar Ordinul de Începere Lucrari de Proiectare pe 01.02.2024. Nu are Autorizatie de Construire, iar proiectarea e întârziata cu 4 luni de la semnarea contractului.
Nelinistitor e faptul ca Sectiunea 4 Ungheni - Iasi - Tg. Neamt, în lungime de 93,27 km, se afla într-o grava întârziere. Iata si etapele pe care le mai are de parcurs aceasta investitie, conform aceleasi surse: termenul final contract de proiectare: 03.2025, estimare lansare licitatie executie: Trim. II 2025. Termen estimat de finalizare lucrari: 2028/2029. Studiu de Fezabilitate întârziat cu 21 de luni. Procedura de mediu decalata. Nu avem Autorizatie de Construire. Nu avem Acord de Mediu. Sursa de finantare executie lucrari îndepartata.
În ceea ce priveste podul de la Ungheni, ce va lega A8 de sistemul rutier al Republicii Moldova si mai departe de cel al Ucrainei, situatia e aceasta: Licitatie Proiectare si Executie lansata, estimare finalizare licitatie Proiectare+Executie: prima jumatate a 2024. Termen estimat de finalizare lucrari: 2026/2027. Ofertele sunt depuse, 4 luni întârziere în etapa de licitatie.
Lasând la o parte importanta economica a acestei autostrazi, doresc sa subliniez si importanta sa strategico-militara nu doar pentru Moldova apuseana, ci si pentru cea rasariteana si pentru Sudul Ucrainei. Din aceasta perspectiva, autoritatile par a nu întelege ecuatia mobilitatii transnationale în aceasta regiune continentala, nici pe timp de pace, nici pe timp de razboi.
Distanta dintre Iasi si Chisinau va deveni pe aceasta ruta mai redusa cu câtiva zeci de kilometri decât pe calea actuala prin Sculeni sau decât pe cea prin Albita. Astfel, A8 va reprezenta cea mai scurta relatie cu Chisinaul pentru jumatatea nordica a României si vestul Europei, captând astfel o buna parte din traficul din alte puncte de frontiera.
Ca oricare relatie rutiera noua, si aceasta autostrada va induce trafic. Atunci când frontiera cu R. Moldova va surmonta statutul de fortareata, si interactiunea dintre Iasi si Chisinau, cele mai apropiate doua aglomeratii urbane mari din spatiul de limba româna (împreuna au 1,2 milioane de locuitori), se va apropia treptat de potentialul de interactiune, un potential incomparabil mai mare decât orice avem în România, daca excludem interactiunile din vecinatatea regionala a Bucurestiului. Unde mai punem ca în conditii geopolitice normale, tot pe aici va fi cea mai scurta cale catre UE pentru Odesa, aglomeratie urbana milionara situata mai aproape de Iasi cu mai bine de 80 de kilometri decât Bucurestiul, dar si pentru numeroasele teritorii regionale de la nord de Marea Neagra, ce apartin Ucrainei si sud-vestului Rusiei europene.
Centura nordica a Iasului e importanta nu numai pentru captarea unor fluxuri ce altfel ar tranzita Iasul, ci si pentru accesarea câtorva obiective importante la scara regionala. As aminti doar doua, ce vor genera fluxuri mari si constante – Spitalul Regional de Urgenta (proiect aprobat), ce va atrage pe lânga fluxurile de pacienti si fluxurile diurne de salariati (foarte posibil peste 3000) si Aeroportul (aflat în evolutie rapida), care anul trecut a depasit 2,3milioane de pasageri, trendul fiind pozitiv si pentru urmatorii ani. Nu mai amintim rolul pe care-l va avea aceasta centura în atragerea marilor investitii. Cu siguranta vor aparea si oportunitati pentru parcuri logistice si industriale, nu numai pentru investitiile în rezidential. Logica implantarii la Iasi a Centrul logistic Kaufland, al doilea cel mai mare centru logistic regional al retailerului din România, tine seama de noua proximitate pe care o va oferi centura nordica a Republicii Moldova, ce se va afla în hinterlandul sau de aprovizionare.
Iasul e polul principal al regiunii noastre. Ocupa o pozitie similara în Moldova din perspectiva serviciilor cu cea a Clujului în Ardeal. Iasul concentreaza peste 3/4 dintre studentii ce au ales sa-si faca studiile în regiune, peste jumatate dintre medicii de spital si 2/3 dintre pasagerii aeroportuari ai regiunii. Majoritatea fluxurilor sunt drenate de vectorul pe care se va instala tronsonul Iasi – nod cu A7. Absenta acestui tronson din ecuatia viitoare a mobilitatii regionale va conserva cam aceleasi distante-timp între clientii din regiune si serviciile din Iasi.
La ora actuala proiectul A7 e mult mai matur decât A8. Deja se afla în diverse stadii de constructie. Însa vectorul constructiei acestei autostrazi, numite în presa si „a Moldovei”, e unul dinspre Bucuresti catre regiunea noastra, fapt care s-ar putea sa aiba un impact negativ asupra coeziunii regionale a Moldovei. Decalajul actual de maturitate se va reflecta si într-un decalaj al livrarii sectiunilor celor doua autostrazi. A7 fara A8 (ma refer doar la legatura Iasului cu A7 – relatie foarte importanta la nivelul Moldovei, pe care se vor drena principalele fluxuri ce acceseaza serviciile regionale) va însemna pentru Moldova ceva mai rau decât un cutremur de 9 / Richter. Daca A7 va ajunge la Bacau, sa zicem, pâna la Bucuresti bacauanii vor avea 2 si 1/2h. Cam tot atât face un bacauan catre Iasi la momentul actual fara autostrada. În aceste conditii, fluxurile o vor lua razna, la fel si întreaga structura teritoriala regionala. Nu va mai conta ca Iasul e mult mai aproape, spatial vorbind, sau ca e polul traditional al regiunii, ci vor conta doar talia si mirajul Bucurestiului. E foarte posibil sa fie suficient un interval scurt, de 3-4 ani, între legarea Bacaului cu Bucurestiul printr-o autostrada, si legarea Iasului la A7 pentru a se crea un nou model de practicare a teritoriului, în care Bucurestiul se va impune drept centralitate principala a zonei de mijloc a Moldovei vestice. În acest rastimp se va crea obisnuinta si chiar daca si Iasul se va insera pe sistemul autorutier, care va impune o distanta-timp între cele doua orase moldovene de putin peste o ora, va fi dificil sa se recreeze arhitectura fluxurilor regionale actuale.
George Turcanasu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultatii de Geografie si Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi
Acest text a aparut în sectiunea OPINII a Ziarului de Iasi
↧