![Olecuţă de aritmetică electorală prin bălăriile politichiei de Bahlui Olecuţă de aritmetică electorală prin bălăriile politichiei de Bahlui]()
Daca tot auzim ca e agitatie mare pe scena politica de Bahlui dupa ce dipotatul electrician a facut oficial anuntul ca trece la AUR, ca de negocieri se stia oricum de vreo luna, haideti, am zis, sa bagam si noi olecuta batul printre ostretele de la gard ca sa mai asmutim dulaii politici sa latre si mai dihai.
De-un par egzamplu, despre ce se vorbeste printre actualii si viitorii candidati la posturile de parlamentari locali referitor la numarul de locuri care ar urma sa revina AUR la Iasi. Caci, din ce se stia pâna acuma, AUR are rezervat deja un post de parlamentar de Iasi unui finantator acum în afara partidului. Ca urmare, iata ca doua posturi s-au dus deja: acesta si Ostaficiuc. Va mai ramâne ceva si pentru actualul evroparlamentar Ciuhodaru, care cica va ajunge cât de curând tot aici? Haideti asadar sa facem olecuta de aritmetica electorala!
Acum 4 ani, AUR a scos la Iasi putin peste 12-. La cei 17 parlamentari în total ai judetului (12 deputati si 5 senatori), ar fi însemnat sa ia doar 2 parlamentari. Cu toate astea, prin redistribuiri între judete a reusit o performanta rara, de a lua 3 parlamentari: 2 deputati si 1 senator (Soso). Acuma, calculele arata ca AUR va scoate la Iasi sub media nationala, dar mai mult ca în 2020: circa 15-. Asta ar însemna cam tot atâtea locuri ca atunci, adica un senator si doi dipotati, eventual poate, dar cu mare noroc, trei deputati.
Concret, doar trei parlamentari siguri, posturi care, cum v-am explicat mai sus, par a fi împartite deja. Hopa, dar stati putin si nu mânati: unde mai încap vniversitarul futbolist Cip, vniversitarul fizician Guru Lui, madama de afaceri cu donita, plus altii care au deja promisiuni ferme, dând si aconto deja?
Ehehee, iata, stimati telespectatori, ca revenim iarasi, dupa 25-30 de ani, tot la vorba batrânului edec politic al Iasului care era nea Nica Solcanu: raportul la posturi politice între ce se promite si ce se da la final efectiv este cam de 5 la 1, asa sa stiti. Mna: matematica asta, bat-o vina!
Câteva chestiuni mai putin stiute de multi despre orânduielile bisericesti si despre mitropolitul de la Iasi
Si tot legat cumva de alegeri, dar din alea preotesti, haideti sa va mai oferim o mica explicatiune referitoare la motivul pentru care mitropolitul nostru de la Iasi a luat o asa atitudine sanatoasa si transanta dupa încercarea de revolta a Tomitanului, care a cerut mitropolie la Constanta, iar daca nu i se va da va scoate în strada preotii din subordine.
Modul arhaic de organizare bisericeasca al BOR, o fi el bun au ba, nu e treaba nostra sa dam acestuia note, este de asa natura încât, daca ar aparea o mitropolie rupta din actuala structura cu centrul la Bucuresti, atunci aia ar fi a doua ca importanta în tara, nu cea a Moldovei. Ca urmare, loctiitor al patriarhului ar deveni astfel nu mitropolitul Moldovei, ci eventualul mitropolit viitor al Dobrogei.
Dar nu despre asta este în fond discutia, care-i loctiitor si care nu, ci despre faptul ca, tot potrivit acelorasi rânduieli, la tronul patriarhal ar succede astfel nu mitropolitul de la Iasi, cum e de la Unire încoace, ci mitropolitul de la Constanta, în cazul în care acesta ar exista.
Asa ca, iubiti drept-credinciosi, ca sa stiti de-acuma care e pericolul si de unde vine el: nu neaparat din dragoste pentru rânduiala, ci olecuta si din rânduiala pentru dragostea de functie. Doamne-ajuta, deci!
**** PONT ****
Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristica a realitatilor iesene si nationale, realitati care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale editiei noastre. Orice asemanare cu oameni si fapte din viata reala poate fi, asadar, pur întâmplatoare.