![Caz complex de incontinență anală, tratat cu succes la Arcadia (P) Caz complex de incontinență anală, tratat cu succes la Arcadia (P)]()
O pacienta în vârsta de 40 de ani din Botosani a ales Spitalul Multidisciplinar Arcadia pentru înca o opinie medicala. Pacienta avusese doua nasteri realizate cu epiziotomie, iar în urma celei de-a doua a ramas cu incontinenta anala (incapacitate de a controla eliminarea de gaze si fecale), o problema medicala cu implicatii puternice asupra calitatii vietii.
În prima instanta, incontinenta a fost partiala, adica se manifesta doar în anumite situatii. În anii urmatori, incontinenta s-a accentuat, intervenind si modificarea tesuturilor cauzata de îmbatrânirea lor. Incontinenta anala a devenit completa atât pentru gaze, cât si pentru materii fecale si a aparut o fistula ano-vaginala, adica o comunicare între canalul anal si vagin, prin care o parte dintre materiile fecale si gaze ajungeau în vagin.
Desi pacienta mai fusese la consultatii de Chirurgie fara a obtine solutii, a hotarât sa apeleze si la Serviciul de Chirurgie generala din cadrul Spitalului Multidisciplinar Arcadia.
Epiziotomia presupune incizia perineului (tesutul care se afla între vagin si anus) cu scopul de a mari orificul vaginal în timpul nasterii naturale. În cazul pacientei, epiziotomia a fost facuta în partea posterioara, foarte profund, si a sectionat muschiul canalului anal. Muschiul care asigura continenta, sfincterul anal, este un muschi circular. Fiind sectionat, capetele sale s-au îndepartat putin la început, în anii care au urmat s-au îndepartat din ce în ce mai mult, iar muschiul a ajuns sa nu mai asigure deloc continenta. A aparut si fistula ano-vaginala.
S-a intervenit chirurgical, sub anestezie generala, prin abord anterior transvers, adica prin zona dintre vagin si canalul anal. A fost colorat orificiul fistulos vaginal pentru a se identifica cu precizie legatura. Dupa ce s-a extirpat în totalitate comunicarea dintre canalul anal si vagin, a urmat partea mai dificila, refacerea musculaturii. Unul dintre capetele sfincterului era pozitionat la ora 14:00, iar celalalt la ora 10:00 (ca si cum ne-am uita la ceas), deci aproximativ o treime din circumferinta sfincterului era lipsita de continuitate musculara. Capetele au fost aduse împreuna si au fost realizate doua rânduri de suturi. Întrucât calitatea tesuturilor era precara deoarece pacienta era obeza, au fost suturati si muschii ridicatori anali pentru asigurarea unui plan rezistent.
Interventia chirurgicala a fost una dificila, de finete si a durat 2 ore si 30 de minute. Pacienta a fost spitalizata 4 zile.
Evolutia postoperatorie a fost foarte buna. Pacienta a fost deosebit de cooperanta si a respectat recomandarile cu privire la regimul alimentar necesar a fi urmat pentru a avea un scaun de consistenta intermediara în fiecare zi. În contextul constiparii, un scaun mare si dur poate provoca ruperea muschiului atunci când trece prin zona operata. Totodata, pacienta a facut exercitii de reeducare sfinteriana întrucât muschii refacuti trebuie sa lucreze pentru a se obtine contentia sfincteriana.
La 3 luni dupa operatie, tesutul asupra caruia s-a intervenit era cicatrizat, iar continenta aproape normala.
Dr. Dragos Chichirau, medic specialist Chirurgie generala, Arcadia
Pentru programari, pacientii au la dispozitie numarul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.
www.arcadiamedical.ro