Utilizatorii sunt buni doar sa fie numarati, manipulati si monetizati.
Compania Meta (Facebook, Instagram sau Whatsapp) nu detine sau nu vrea sa detina un mijloc eficient de a combate fraudele. În ultimul an, am fost expus la o serie de reclame ce promovau agresiv tot soiul de combinatii ciudate sau de-a dreptul frauduloase. Cu siguranta reclamele nu au fost platite doar pentru mine, ci au atins un numar important de utilizatori. Va aduceti aminte desigur de scamatoriile cu actiuni Hidroelectrica, asa-zis distribuite gratis? Trebuia platit doar un comision. Din prima secunda am semnalat catre Facebook ca respectiva campanie este o înselatorie, dar ce sa vezi, peste doua-trei zile ele îmi apareau din nou, ca si cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Algoritmul paginii de socializare nici macar nu a avut capacitatea sau nu s-a dorit sa limiteze promovarea catre cei care s-au plâns.
Ultima patanie de acest gen a avut loc joia trecuta. La un moment dat, mi-a aparut în feed un clip cu guvernatorul BNR. Initial, nu am fost atent si am crezut ca este o simpla postare, nicidecum reclama. Dupa ce am vizualizat putin din film, m-am lamurit ca este o vorba despre o înselatorie grosolana în care se promovau investitii financiare într-o platforma care nici macar nu exista. Am depus plângere catre Facebook, dar de data asta am primit un raspuns cel putin naucitor: „Nu am sters reclama. Mentinem procesul de analiza cât mai corect posibil, utilizând aceleasi instrumente pentru analizarea rapoartelor. Am revizuit reclama si am constatat ca nu încalca standardele noastre privind publicitatea. Deoarece ai raportat reclama, nu ti-o vom mai afisa. În plus, poti alege ce reclame vezi, ascunzând reclame si modificând preferintele de publicitate. Daca nu esti de acord cu decizia de a nu elimina reclama, poti solicita o analiza”.
Am cerut o revizuire. Ce credeti ca mi-a raspuns Facebook? „Va multumim pentru solicitarea unei revizuiri. Am examinat din nou anuntul si am confirmat ca nu contravine niciunuia dintre Standardele Comunitatii. Întelegem ca acest lucru ar putea fi frustrant, asa ca va recomandam sa influentati reclamele pe care le vedeti prin ascunderea anunturilor si modificarea preferintelor pentru anunturi. Este posibil sa aveti dreptul de a contesta decizia noastra în instanta. De asemenea, puteti trimite decizia noastra unui organism certificat de solutionare a litigiilor”. Cu alte cuvinte, Facebook m-a poftit sa îmi vad de treaba mea, iar daca nu-mi convine, nu am decât sa mai uit la altceva. Raspunsul lor nu face altceva decât sa te duca cu gândul la faptul ca reclama mincinoasa este tolerata de „Standardele Comunitatii”. Nu conteaza în niciun fel utilizatorul, ci platitorul/cumparatorul de reclama, indiferent ce promoveaza el.
Cazul a ajuns la începutul acestei saptamâni si în analiza Bancii Nationale a României. „În ultima perioada, pe mai multe platforme si retele de socializare, au aparut postari tip deepfake care îl implica pe guvernatorul Bancii Nationale a României, Mugur Isarescu. Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea si vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul sa faca investitii financiare pe o platforma inexistenta. Reiteram faptul ca Banca Nationala a României nu face recomandari si propuneri de investitii. În cazul în care ati dat curs unor astfel de anunturi false, raportati imediat aceste situatii autoritatilor competente”, precizeaza BNR. Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabila a tehnologiei, reprezinta orice continut falsificat de tip imagine, audio si/sau video realizat cu ajutorul inteligentei artificiale, astfel încât sa creeze aparenta ca o persoana a spus sau a facut lucruri pentru care nu si-a dat consimtamântul, care în realitate nu au fost spuse sau facute de acea persoana.
La jumatatea saptamânii trecute, Mark Zuckerberg, seful companiei Meta a fost audiat în Congresul SUA. Cu aceasta ocazie el si-a cerut scuze pentru unele actiuni ale Facebook sau Instagram. „Îmi pare rau pentru tot ceea ce ati trait cu totii. Nimeni nu ar trebui sa treaca prin ceea ce au suferit familiile voastre si de aceea investim atât de mult si vom continua sa facem eforturi la nivelul întregii industrii pentru a ne asigura ca nimeni nu trebuie sa treaca prin ceea ce au avut de suferit familiile voastre”, a spus Zuckerberg în timp ce parintii tineau în mâna fotografii ale copiilor lor care au murit în urma exploatarii sexuale sau hartuirii prin intermediul retelelor de socializare. Între scuzele si promisiunile „boss-ului” Facebook si realitate este un hau imens, o groapa a carui fund nu se zareste sau un tunel a carui luminita nu produce nici o licarire. Algoritmii si oamenii pusi sa pazeasca mult clamatele „standarde ale comunitatii” fac orice, zic ca aduc si luna de pe cer, dar în realitate, dupa cum bine vedem, muncesc doar sa creasca veniturile retelei de socializare indiferent ca banii sunt curati sau nu. Utilizatorii sunt buni doar sa fie numarati, manipulati si monetizati. Frauda nu face parte din nici un standard al vreunei comunitati civilizate din lumea asta, ci doar al mafiei si al retelelor de coruptie. Totusi la Facebook, retelele raului si-au facut cumva loc si nu pot fi înlaturate cu una cu doua. Asa ca aveti mare grija la postarile si reclamele livrate de retelele de socializare, de multe ori nu sunt ceea ce par. Va ademenesc cu câstiguri sau o viata de vis, dar în realitate va vor nenoroci sau saraci. Fiti destepti!
↧