![Jurnalista Emilia Şercan critică atmosfera dezolantă de studiu de la Biblioteca Naţională, cu oameni îmbrăcaţi, cu gluga pe cap Jurnalista Emilia Şercan critică atmosfera dezolantă de studiu de la Biblioteca Naţională, cu oameni îmbrăcaţi, cu gluga pe cap]()
"Atmosfera dezolanta" de la Biblioteca Nationala a României, în salile de studiu, a fost criticata de Emilia Sercan pe Facebook, precizând ca studentii îndura 16 grade Celsius, în timp ce afara sunt 18 grade. Directorul Adrian Cioroianu o acuza pe jurnalista de "minciuna". "De la inaugurare, cladirea nu are centrala proprie (depinde de apa calda prin Radet) iar instalatia de racire e depasita demult", a afirmat managerul.
"Am fost azi la Biblioteca Nationala (da, asta e o veste proasta pentru unii) si am fost socata de frigul pe care trebuie sa îl îndure putinii cititori care se (mai) încumeta sa mearga în acest loc. În zona spatiilor libere pentru lectura, de la parter, acolo unde mai ales studentii obisnuiesc sa învete sau sa lucreze pentru diverse proiecte erau 16,6 grade. Temperatura se vede pe termometrul pe care l-am luat cu mine de acasa special ca sa vad câte grade sunt în cea mai importanta biblioteca din tara asta. Atmosfera era absolut dezolanta, cu oameni îmbracati mai ceva ca cei care au umblat azi pe afara în Bucuresti, pentru ca pe strada nu am vazut pe nimeni cu gluga în cap. Temperatura exterioara a fost azi de 18 grade", a scris jurnalista pe reteaua de socializare.
Ce spune Emilia Sercan despre directorul Bibliotecii Nationale
Din cauza frigului, o singura sala de lectura este deschisa, la etajul I. "Activitatea a fost mutata la „economie” pentru ca aceasta sala este pe partea de vest a cladirii, latura pe care bate soarele si e mai cald decât la „literatura”, unde temperatura nu trece de 13,5 – 14,00 grade. Cam asta sunt conditiile în „România educata” a împaratului, pentru care statul plateste peste 7 milioane de lei ca sa îi faca o casa cu doua (doua!!!) sali de fitness, ca una nu-i ajunge, dar care stat nu gaseste bani sa încalzeasca cladirea Bibliotecii Nationale.
Asta este respectul în „România educata” pentru studiu, munca, învatare. Îmi spuneau angajatele ca în trecut aveau si câte 80 de cititori pe zi în salile de lectura. Multi dintre ei erau studenti straini, deprinsi sa învete la biblioteca. Azi daca am fost vreo 10 oameni de toti. Angajatele erau îmbracate la fel ca tinerii pe care îi vedeti în poze, cu hainele groase de strada pe ele. Le-am întrebat daca l-au vazut pe directorul Bibliotecii Nationale, Adrian Cioroianu, venind prin salile de lectura ca sa se intereseze de situatia în care stau cititorii si angajatii institutiei. „Da, l-am vazut, dar la Digi24, nu pe aici”.
În replica, Adrian Cioroianu, o acuza pe EMilia Sercan ca "minte". "Ca de atâtea ori, diseminati minciuni/fake-news atât la adresa BNaR, cât si la adresa mea. Ar trebui sa va fie rusine - desi n-as paria ca aveti astfel de scrupule. O sa aveti alta data parte de un raspuns detaliat, pentru ca oricum aveti lasitatea de a evita o dezbatere fata în fata cu mine, asa cum va propun public de mult! Dar tot n-o s-o puteti evita la infinit. Si atunci vom vedea a carui masca va cadea", a scris istoricul Adrian Cioroianu pe Facebook.
"Doamna Sercan, v-o spun amical...."
Acesta a explicat situatia privind sistemul de încalzire al cladirii. "Erati obisnuita sa se teama de dvs. sau sa va evite tot felul de prinsi cu mâta în sac. Eu n-am de ce sa ma tem de dvs., nici nu va evit (ci va invit!) si, mai mult, le-am spus tuturor angajatilor/angajatelor mei, pe care îi hartuiti cu tot felul de cereri (pe care le voi face publice, când voi avea timp, pentru ca asta meritati) sa nu se teama de nimeni, nici de mine, dar nici de dvs.
Mintiti când legati temperatura din biblioteca de mandatul meu (din ultimii doi ani). Cladirea, de la inaugurare, 2012, a avut probleme, atât iarna (caldura, câta e, "urca" la etajele superioare, prin atriumul central, nu din vointa directorului, ci prin legile fizicii) cât si vara (deseori, prin suprafata vitrata, efect de sera). De la inaugurare, cladirea nu are centrala proprie (depinde de apa calda prin Radet) iar instalatia de racire e depasita demult.
Deci: dvs ori n-ati intrat în cladire înainte de 2021 (si v-a adus recent vreun bizar magnetism), ori aveti vreo frustrare legata de angajatii actuali sau de mine.
Mintiti când dati de înteles tot felul de prostii legate de spatiile adiacente bibliotecii. Pentru dvs si pentru toti cei care plimba intoxicari/fake-news: nici terenul din jurul Bibliotecii Nationale, nici parcarea, nici gheretele de paznici, nici paznicii din exterior, nici pilonii etc. NU sunt în administrarea BNaR, deci orice comentarii pe aceste subiecte sunt intoxicari, minciuni sau fantasme ale unor necunoscatori. Doamna Sercan, v-o spun amical, ca sa nu ziceti ca va ameninta cineva: nu veti putea evita la infinit o întâlnire directa, publica, cu mine, în care sa vina fiecare cu cartile pe masa, cu prezentul si cu trecutul sau. Pâna atunci puteti da cât vreti cu pietre, dar sa nu uitati ca eu cred în efectul de bumerang al ideilor!"
SURSA FOTO: Emilia Sercan (Facebook)