Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, aflat la putere de mai bine de doua decenii, se va adresa joi Adunarii Federale în fata careia va rosti discursul sau anual, cu doua saptamâni înainte de alegerile prezidentiale din 15-17 martie la care nu are niciun fel de emotii - va fi reales pentru un nou mandat de sase ani.
Semn ca planurile pentru urmatorul mandat prezidential sunt deja facute, seful statului a declarat miercuri ca în discus vor fi stabilite sarcini pentru cel putin urmatorii sase ani. Cu toate acestea, continutul discursului este în mod traditional tinut secret pâna la citirea lui, noteaza Interfax.
În fiecare an, presedintele Federatiei Ruse se adreseaza Adunarii Federale cu un discurs în care rezuma rezultatele si stabileste orientarile strategice pentru viitor.
Pe lânga membrii Dumei de Stat si ai Consiliului Federatiei (cele doua camere ale parlamentului - n.r.), la discurs participa, de obicei, lideri regionali, membri ai guvernului, ai Comisiei Electorale Centrale, ai justitiei, reprezentanti ai marilor confesiuni, ai companiilor de stat si jurnalisti. Dmitri Peskov, purtatorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat, miercuri, ca si reprezentantii unor mass-media straine vor transmite de la fata locului.
De obicei, sunt cam 1.000 de invitati. De data aceasta, ca si în 2023, la mesaj au fost invitati si participanti la „operatiunea militara speciala” din Ucraina.. Pentru a veni la eveniment a fost necesar ca participantii sa treaca un test PCR pentru coronavirus.
Discursul de joi al lui Vladimir Putin în fata Adunarii Federale va începe la prânz, ora Moscovei (11:00, ora României), la Gostini Dvor. Discursul sefului statului în acest format va fi cel de-al 29-lea din istoria moderna a Rusiei si al 19-lea pentru Putin, precizeaza TASS.
PUTERNIC MEDIATIZAT
Mesajul lui Putin catre Adunarea Federala va fi difuzat gratuit în cinematografele din 20 de orase rusesti. În plus, discursul va fi difuzat în direct pe canalele federale de televiziune, iar transmisiunea va fi organizata inclusiv pe ecrane stradale în marile orase.
Zilele precedente, seful statului le-a dedicat pregatirii discursului. Dupa cum a precizat purtatorul de cuvânt al presedintiei, Dmitri Peskov, Putin a lucrat personal la text, a avut "zeci de contacte telefonice si personale" - cu ministri, viceprim-ministri, sefi de agentii. În 2022, când a început invazia din Ucraina, Putin nu a mai rostit discursul. Atunci, însusi presedintele a explicat ca evolutia dinamica a situatiei nu permitea fixarea rezultatelor si a planurilor pentru viitor.
Anul trecut, în discursul din Adunarea Federala, Vladimir Putin a anuntat suspendarea participarii Rusiei la Tratatul nuclear New START si imediat dupa aceea a anulat decretul prezidential care stabilea principiile politicii externe ale Moscovei.
În anul 2018, de asemenea an electoral, Putin a dedicat o parte semnificativa a discursului descriind armele promitatoare care au aparut în Rusia. Atunci lumea a aflat despre cele mai recente rachete Avangard, Sarmat, Kinjal si alte sisteme. La acea vreme, Peskov a declarat ca discursul va deveni baza campaniei electorale a lui Putin. Iar Comisiei Electorale Centrale nu i s-a parut ca anuntul sau facut în preajma alegerilor ar fi reprezentat o încalcare a legii electorale. Nikolai Bulaev, adjunctul sefului CEC, a explicat la vremea respectiva pentru Interfax ca discursul anual nu este o campanie electorala, ci "este o analiza a activitatii presedintelui".
RECORDURILE LUI PUTIN
Tot în acel an, 2018, Putin a tinut cel mai lung discurs - 1 ora si 55 de minute. A avut si cel mai lung text - 11.428 de cuvinte. Cele mai scurte discursuri au fost rostite de seful statului în 2004 si 2005 - au durat 48 de minute fiecare. Cel mai concis din punct de vedere al numarului de cuvinte a fost primul discurs al lui Putin în acest format, în 2000 - 5.146 de cuvinte. În medie, discursurile din anii precedenti au durat 1 ora si 10 minute si au cuprins peste 7.000 de cuvinte.
Mesajele din discursul anual au un caracter de recomandare si nu sunt acte juridice, dar în ultimii ani au capatat caracterul unor initiative legislative: ele contin instructiuni specifice ale presedintelui catre guvern. În plus, ca urmare a adresarii, se emite o lista de instructiuni. Anul trecut, aceasta cuprindea 35 de instructiuni.
VA MENTIONA TRANSNISTRIA?
Anul acesta, dincolo de suspansul legat de „surpriza” pe care o poate pregati Putin, publicul din Moldova, România si Ucraina asteapta sa vada daca liderul de la Kremlin va pomeni în vreun fel Transnistria. Republica separatista nerecunoscuta tocmai a cerut, miercuri, ajutor si protectie din partea Moscovei în fata „prigoanei” Chisinaului. Înainte de rezolutia votata miercuri la Tiraspol, se faceau speculatii ca Transnistria i-ar putea ridica mingea la fileu lui Putin si ar putea cere alipirea la Federatia Rusa.
„Nu exclud ca Putin va face referire la Transnistria si la faptul ca acolo sunt 200 de mii cetateni rusi, asa cum a facut-o recent Lavrov (ministrul rus de externe - n.r.). Si va scapa o lacrima pentru suferintele populatiei din regiune. Dar nu cred ca exista sanse sa spuna ca recunoaste independenta Transnistriei (proclamata în 1990 si nerecunoscuta pâna acum de Rusia)”, a declarat miercuri, la Euronews, vicepremierul moldovean Oleg Serebrian, care se ocupa de relatia cu Tiraspolul. „Apeluri de genul acesta (rezolutia votata miercuri de Tiraspol) au mai fost, nu este ceva nou”, a adaugat oficialul de la Chisinau, subliniind ca de data aceasta nici macar Tiraspolul nu a cerut anexarea.
↧