Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se reuneste în sedinta joi, unul dintre punctele de pe ordinea de zi urmând a fi "încalcarea ordinii statutare a Bisericii si tulburarea pacii din viata Bisericii si a societatii prin acte de razvratire, indisciplina si presiune publica" de catre arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.
Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis pe 9 februarie ca solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutata si respinsa în sedinta din 4 - 5 martie 2003 a Sfântului Sinod al BOR, prezidata de Patriarhul Teoctist.
"În ultimii doi ani, Înaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie sa fie înscrisa din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural si sociologic. De fiecare data, Cancelaria Sfântului Sinod a raspuns ca, potrivit Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituita din doua, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formeaza împreuna un sinod mitropolitan", a precizat Cancelaria Sfântului Sinod.
ÎPS Teodosie insista cu înversunare
De asemenea, potrivit sursei citate, "întrucât nicio eparhie vecina cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreste sa intre în componenta unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Teodosie insista cu înversunare ca doar eparhia pe care o pastoreste sa devina mitropolie, dupa modelul unor mitropolii din Bulgaria, încalcând astfel ordinea statutara a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenta unor mitropolii onorifice, fara sinod mitropolitan".
"De aceea, încalcarea ordinii statutare a Bisericii si tulburarea pacii din viata Bisericii si a societatii prin acte de razvratire, indisciplina si presiune publica vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei sedinte a Sfântului Sinod", mai preciza sursa citata. Pe 12 februarie, Arhiepiscopia Tomisului a transmis ca IPS Teodosie "ramâne în deplina ascultare" fata de patriarhul Daniel si Sfântul Sinod al BOR, accentuând ca "zbaterile" unora de a provoca un conflict între Patriarhia Româna si arhiepiscopia de la malul marii sunt "nepotrivite si lipsite de temei".
ÎPS Teodosie ramâne în deplina ascultare
"Asa cum a subliniat în toate ocaziile, Înaltpreasfintitul Parinte Teodosie ramâne în deplina ascultare fata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si fata de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Consideram nepotrivite si lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influenta nebisericesti de a stârni un conflict între Patriarhia Româna si Arhiepiscopia Tomisului", au transmis, printr-un comunicat, reprezentantii Biroului de presa al Arhiepiscopiei Tomisului.
Conform sursei citate, "dreptul istoric al Mitropoliei Tomisului" nu va fi lasat sa fie trecut "în uitare". "În ciuda tuturor eforturilor de a se trece în umbra si eventual, în uitare, un adevar atât de important pentru Biserica Ortodoxa Româna si pentru neamul pe care îl pastoreste precum dreptul istoric al Mitropoliei Tomisului, Arhiepiscopia Tomisului, în calitatea ei de unica succesoare a acestui tron pastoresc, nu va înceta sa îsi exercite atributiile, în limitele statutare si regulamentare, pentru a oferi tuturor, oricând si pretutindeni, argumentatia atât de bogata a propriei descendente", reiese din comunicat.
↧