În jur de 4.000 de transportatori licentiati în România vor putea beneficia de compensarea cresterii accizei la motorina. Astfel, în baza unei cereri din partea operatorilor de transport, statul le va restitui jumatate din cresterea pretului la combustibil. Vedeti care sunt conditiile de eligibililate!
Vesti bune pentru transportatori. Guvernul a aprobat, zilele acestea, schema de ajutor de stat pentru compensarea cresterii accizei la motorina. Valoarea ajutorului este de 13 bani pe litrul de combustibil si se acorda pâna la data de 31 decembrie 2024. Practic, statul va restitui astfel, operatorilor de transport rutier, jumatate din cresterea pretului la combustibil. “Este foarte buna masura. Chiar transportatorii au insistat sa sustin aceasta returnare. Tot ei insista ca aceasta returnare sa nu se faca în raport cu anul 2024, ci sa ramâna ca schema fixa si pentru viitor, cu aplicabilitate pe perioada nedeterminata, asa cum se întâmpla si în alte state europene”, a declarat pentru ZdI presedintele Federatiei Operatorilor Români de Transporturi (FORT), Augustin Hagiu.
Cum se acorda?
Acest tip de sprijin va fi acordat sub forma unui grant operatorilor economici licentiati în România, care desfasoara activitati de transport rutier de marfuri în cont propriu sau contra cost si transport de persoane si numai daca îndeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: detin licenta comunitara eliberata în România; detin cel putin un vehicul eligibil; nu sunt declarati inactivi potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala sau nu se afla în activitate temporara, înscrisa în registrul comertului, potrivit legii; nu beneficiaza de alte compensatii pentru activitatea de transport desfasurata cu vehiculele eligibile, cu exceptia celor care efectueaza transport public local de persoane; nu beneficiaza de alte compensatii pentru activitatea de transport temporara, înscrisa în registrul comertului; nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare; alimenteaza vehiculele eligibile de la statiile de distributie ale operatorilor economici înregistrati potrivit Legii nr.227/2015, privind Codul fiscal, în calitate de comert en detail de produse energetice sau de la parteneri contractuali care au ca furnizori statiile de distributie anterior mentionate, utilizând un card de gestiune a alimentarilor sau un inel emitator/receptor sau din rezervoarele pentru consum propriu, detinute la punctele lor de alimentare sau de la parteneri contractuali care detin rezervoare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distributie.
Cititi si: Protestele transportatorilor si fermierilor au ajuns si la Iasi: Nu-ti mai permiti acum sa platesti 26 sau 27.000 de lei, sa ai asigurare tot anul!
Si transportatorii din Iasi se declara multumiti de aprobarea acestei scheme de ajutor de stat, desi unii recunosc ca nu se asteptau ca Guvernul sa rezolve multe dintre revendicari. “Sincer, nu ma asteptam sa se rezolve chestiunea asta. Si eu ar trebui sa pot primi sprijinul. Chiar ne ajuta si ma bucur ca mai suntem si noi ascultati uneori, chiar daca a fost nevoie de proteste în strada(...) Am mai vazut si ca s-au înfiintat si acele benzi speciale în vami. Si asta chiar trebuia“, ne-a spus Iulian Afloarei, un transportator din Iasi.
Unde se depune cererea de sprijin?
Pentru a beneficia de schema de sprijin, operatorul economic poate depune o cerere de compensare a cresterii accizei la motorina pentru un trimestru calendaristic, în primele 30 de zile ale trimestrului urmator celui pentru care se solicita plata ajutorului de stat. Cererea se depune la Autoritatea Rutiera Româna (ARR) si se poate solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile detinute în cursul trimestrului pentru care se solicita sprijinul.
Bugetul schemei de ajutor de stat este de 180 de milioane de lei pentru un numar estimat de 4.000 de operatori economici eligibili, la nivel national. Conform datelor puse la dispozitie ZdI, de catre Autoritatea Rutiera Româna, la Iasi, sunt licentiati, în total 1.464 de transportatori. Dintre acestia, majoritatea sunt încadrati ca transportatori în regim de marfa, respectiv 1.191, în timp ce 150 sunt licentiati pentru transport de persoane. Restul, detin certificate de transport pe cont propriu (118 transportatori) si licente de transport rutier pentru vehicule avariate (5).
Concurenta neloiala, e-Transport si RCA, pe lista de revendicari în asteptare
Întrebat în ce stadiu mai sunt celelalte revendicari ale transportatorilor, presedintele FORT a amintit despre problemele semnalate ce tine de concurenta neloiala, dar si de reglementarea privind sistemul e-Transport si modificarile RCA. ”Da, mai avem revendicari ce tin de rezolvarea problematicii generate de concurenta neloiala si de activitati ilicite din domeniul Transporturilor si activitatilor conexe si aici ma refer, inclusiv, la service-urile auto care desfasoara activitati fara a detine autorizatii specifice s.a.m.d. sau la operatorii de transport care desfasoara activitati de transport persoane, care nu detin documente în concordanta cu legislatia în vigoare. Sunt masuri care s-au discutat si care, în mod normal, ar trebui sa vada lumina tiparului pâna în luna iunie a acestui an. Mai este reglementarea privind e-Transport, unde s-a stabilit sa intram mai întâi pe simulari si pe masuratori si mai putin pe componenta de amenzi, pâna când nu vedem daca acest sistem este sustenabil, daca se poate aplica tuturor (...) Si asteptam sa înceapa dezbaterile în Parlament, cu RCA-ul”, a transmis, pentru ZdI, August Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Români de Transporturi.
Cititi si: Noile benzi UE din vami: vesti bune sau praf electoral în ochii soferilor? Transportator iesean: „Ciolacu face totul împotriva noastra”. Cum va fi la Sculeni?
Mentionam ca masura de sprijin pentru transportatori a aparut în Monitorul Oficial, vineri, 23 februarie, prin HG nr. 153/2024. Amintim ca, la începutul acestui an, în mai multe orase din tara, printre care si Iasi, au avut loc mai multe proteste ale fermierilor si transportatorilor. Acestia au manifestat împotriva preturilor ridicate ale asigurarilor auto si ale accizelor la carburanti. Protestele au afectat traficul în mai multe judete, soferii de camioane si de tractoare blocând circulatia pe soselele de centura si în zonele intens circulate.
↧