Rusia a declarat miercuri ca o "prioritate" a sa este "protejarea" populatiei din Transnistria, un teritoriu separatist prorus din estul Republicii Moldova, care a cerut anterior ajutorul Moscovei în fata "presiunii sporite" din partea Chisinaului, relateaza AFP.
"Protejarea intereselor locuitorilor din Transnistria, a compatriotilor nostri, este una dintre prioritati. Toate cererile sunt întotdeauna examinate cu atentie de catre organismele ruse competente", a transmis Ministerul rus de Externe, citat de agentiile de presa ruse.
Asa-zisul Congres al "deputatilor de la toate nivelurile" din Transnistria, întrunit miercuri la Tiraspol la solicitarea liderului separatist Vadim Krasnoselski, a adoptat o rezolutie oficiala prin care cere "protectia" Rusiei în fata a ceea ce a descris ca fiind o presiune concertata asupra economiei sale din partea guvernului moldovean, au relatat agentiile de presa internationale.
"Cerem Consiliului Federatiei si Dumei de Stat a Rusiei (cele doua camere ale parlamentului federal rus - n.r.) sa implementeze masuri de protectie a Transnistriei pe fondul presiunii sporite din partea Republicii Moldova", se afirma în rezolutia adoptata de deputatii locali, care aminteste ca în stânga Nistrului locuiesc 220.000 de cetateni rusi.
Deputatii acuza Chisinaul ca ar fi declansat un "razboi economic" împotriva regiunii transnistrene si ca ar fi blocat în mod deliberat negocierile cu Tiraspolul. Nemultumirea Tiraspolului survine dupa ce autoritatile de la Chisinau au obligat de la 1 ianuarie firmele din Transnistria sa achite taxe vamale la bugetul Republicii Moldova.
Premierul polonez Donald Tusk a apreciat miercuri ca tensiunile din Transnistria sunt "periculoase" pentru regiune si Ucraina, potrivit AFP.
"Amenintarea unei interventii ruse sau cel putin o provocare este permanenta. Aceasta nu ma surprinde. Dar arata cât de periculoasa este situatia, si nu doar pentru Ucraina", a spus el, întrebat despre cererea separatistilor transnistreni de a cere "protectie" din partea Moscovei.
Pentru Republica Moldova, tara candidata la aderarea la Uniunea Europeana si care se învecineaza cu România si Ucraina, apelul congresului de la Tiraspol este de natura sa alimenteze temerile de agresiune rusa pe teritoriul sau, mai ales ca Rusia are forte care stationeaza de zeci de ani în Transnistria. Republica Moldova nu este membra a NATO. Suscita îngrijorare si faptul ca rezolutia separatistilor de la Tiraspol face referire la cetatenii rusi care traiesc în stânga Nistrului, remarca DPA.
În pofida cererilor multiple si a referendumului din 2006, când peste 90- dintre transnistreni s-au pronuntat pentru independenta republicii nerecunoscute si alipirea la Rusia, Moscova nu a recunoscut pâna în prezent independenta Transnistriei, noteaza agentia germana de presa.
Apelul congresul "deputatilor de toate nivelurile" din Transnistria survine cu o zi înainte ca presedintele rus Vladimir Putin sa-si sustina discursul despre starea natiunii în fata camerelor reunite ale Adunarii Federale (parlamentul bicameral): Consiliul Federatiei (camera superioara) si Duma de Stat (camera inferioara). Unii experti considera ca Putin va face public joi punctul de vedere al Kremlinului în privinta solicitarii separatistilor de la Tiraspol.AGERPRES
↧