Când credeam ca nimic nu ne mai surprinde în digitalizarea sistemului de facturare, guvernantii vin cu noi idei, care mai de care mai “simplificate”. Se promite acum o aplicatie, care va fi lansata la începutul lunii martie, destinata firmelor mici, care nu emit multe facturi.
Desi pâna acum sistemul RO e-Factura s-a dovedit a fi un mare „bau-bau” pentru antreprenori si contabili, din cauza multor necunoscute, dar si a problemelor semnalate de utilizatori, oficialii din Ministerul Finantelor continua sa surprinda antreprenorii cu alte schimbari de la 1 martie. Apare o noua aplicatie pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi, dupa cum anunta ministrul Marcel Bolos. “Este ultimul lucru de care aveam nevoie, acum! Dupa ce ma chinui sa învat sistemul asta de facturare si îmbatrânesc în fata acestui SPV (n.r. – Spatiu Virtual Privat) care functioneaza îngrozitor, acum ei anunta simplificari. Când mai este doar o luna si se termina perioada asta în care putem sa mai emitem facturi, pe varianta clasica, fara sa fim amendati, ei ne bulverseaza iar. Anunta schimbari dupa schimbari”, dupa cum se plânge Dragos Terzea, un antreprenor din Iasi.
Într-un comunicat de presa al ministerului publicat recent se arata ca a fost actualizat ghidul de accesare si utilizare a sistemului RO e-Factura, pe fondul colaborarii cu firmele care ofera servicii de contabilitate si cu reprezentantii mediului de afaceri, totul cu scopul de a îmbunatatiti sistemul. Si, cum semnalele venite din partea contribuabililor au vizat, în primul rând, imposibilitatea accesarii sistemului, din cauza lucrarilor de mentenanta la nivelul Spatiului Privat Virtual, aici au intervenit schimbari. Mai nou, utilizarea e-Factura se poate face acum direct de pe site-ul ANAF, cu conditia ca utilizatorul sa aiba cont în SPV, unde s-a înregistrat în baza certificatului digital.
“Eu înteleg sa vrei sa repari din mers un sistem care nu merge bine, dar asta nu înseamna ca, zilnic, eu trebuie sa stau cu ochii pe ideile ministrilor, pe site-ul ANAF, ca sa aflu daca se modifica sistemul digitalizat sau ca mai apare sau dispare un buton. Nu e normal, absolut deloc! Când mai muncim, daca stam toata ziua sa filam SPV-ul?! Daca vezi atâtea nereguli în sistem, e clar ca nu trebuia sa te grabesti sa faci o lege din asta, cel putin nu asa repede. Macar sa mai prelungeasca perioada asta de gratie cu vreo jumatate de an, sa înteleaga tot românul ce are de facut”, a mai spus antreprenorul din Iasi.
40 de milioane de facturi înregistrate deja în relatia B2B
Tot în noile precizari ale ministerului se mai arata ca, în situatia în care sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu este functional timp de minimum 24 de ore, obligatia de transmitere prevazuta la art.10 alin. (1) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.120/2021 se suspenda pâna la repunerea în functiune a sistemului.
Termenul-limita pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii sau prestarii în România, în sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare (n.r. – de la 1 iulie sunt 5 zile calendaristice) de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucratoare de la data limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin 16 din Codul Fiscal.
În contextul implementarii cu caracter obligatoriu a sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024 în relatia business-to-business (B2B), pâna în prezent, “aproximativ 40 de milioane de facturi au fost înregistrate cu succes în sistemul e-factura, în valoarea totala de 397 miliarde de lei”, dupa cum se lauda autoritatile centrale.
Amintim ca pâna la data de 31 martie 2024 nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor în sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu se sanctioneaza.
↧