Doua ansambluri rezidentiale din Iasi, Solumnia si Viliera, finalizate aproape integral, stau închise fiindca dezvoltatorul a intrat în insolventa. „Ziarul de Iasi” a discutat cu avocatii celor care au platit, chiar si integral, sumele pentru apartamente în 2018-2020 si care astazi risca sa ramâna si fara banii dati, si fara apartamente.
Avocatii explica faptul ca, pentru recuperarea banilor, administratorul judiciar poate decide vânzarea din nou a apartamentelor pe care oamenii le-au platit deja. Iar principalii creditori sunt companii în care a fost implicat si Dan Alexandru Coste, notarul care detine compania CROSSGATE, ce a construit ambele ansambluri. Acesta a raspuns întrebarilor „Ziarului de Iasi” si sustine ca, pâna la urma, cumparatorii vor primi fie apartamentele dorite, fie banii înapoi. Daca nu s-ar întâmpla asta, paguba pentru clienti ar fi de milioane de euro.
O oferta care suna bine, pe hârtie
Oamenii au achizitionat apartamentele la un pret de aproximativ 1.000 euro metrul patrat, un pret bun pentru constructiile noi din 2020 încoace, tinând cont ca se afla pe raza administrativa a municipiului Iasi, si nu în comunele care functioneaza ca suburbii. Conditia pentru a se bucura de un pret atât de bun era simpla: plata integrala, sau un avans de 50- si apoi o rata convenabila la dezvoltator.
Pe hârtie, oferta suna foarte bine: ansamblu rezidential creat doar pentru clienti, apartamente în blocuri ce rezista la cutremure de pâna la 8 pe scara Richter, constructii solide, încalzire în pardoseala, gresie, faianta si obiecte sanitare de calitate superioara. Iar cei de la CROSSGATE SRL s-au tinut de promisiunea construirii: blocurile au fost ridicate, exista si astazi, doar ca nu s-a mutat nimeni în ele fiindca apartamentele nu au fost predate proprietarilor.
Clientii si avocatii lor, cu care a vorbit „Ziarul de Iasi”, spun ca se tem sa ramâna si fara banii dati, si fara apartamente, fiindca dezvoltatorul a intrat în insolventa, iar singura cale pentru a recupera datoriile uriase invocate de patru creditori este de a scoate din nou la vânzare apartamentele. Dar acele apartamente au fost ridicate deja cu banii clientilor.
Avocatul Silviu Munteanu, care reprezinta un grup de clienti ce au dat în judecata CROSSGATE SRL, a facut apel în luna ianuarie la toate persoanele care au achizitionat apartamente în complexele Solumnia sau Viliera sa se înscrie la masa credala dupa declararea insolventei companiei. Era singura cale, spunea acesta, ca oamenii sa îsi mai poata recupera banii.
„Insolventa unui dezvoltator imobiliar prezinta o serie de riscuri majore pentru promitentii-cumparatori, existând posibilitatea ca acestia sa piarda atât avansul platit, cât si apartamentele dorite. Procedura insolventei complica încheierea contractelor de vânzare întrucât antecontractele semnate cu dezvoltatorul nu au fost notate în Cartea Funciara, iar din acest motiv contractele de vânzare nu mai pot fi încheiate. Primul pas extrem de important pe care promitentii trebuie sa îl faca este sa se înscrie la masa credala, cum s-a putut pâna pe 26 ianuarie 2024, iar mai apoi sa încerce sa obtina prin efectuarea unor contestatii la tabel a unei pozitii cât mai bune”, a explicat Silviu Munteanu.
Cum ar putea fi vândute de doua ori apartamentele? Cine încaseaza banii?
Nu este prima data când avocatul s-a întâlnit cu o astfel de situatie. Acesta a spus, pentru „Ziarul de Iasi”, ca sunt mai multe cazuri în care dezvoltatorul intra în insolventa, iar societatile din grup, detinute de catre dezvoltator sau prieteni si cunostinte ai acestuia, au cele mai mari creante si au prioritate la controlarea procedurii de insolventa.
Cum functioneaza procedura: dupa ce clientii au dat bani sa le fie construite apartamentele, blocurile sunt ridicate, aproape finalizate, dezvoltatorul spune ca are datorii prea mari, declara insolventa, iar înaintea proprietarilor, la masa credala, apar unii creditori care cer sume foarte mari. Daca ante-contractele încheiate pentru ridicarea blocurilor nu sunt înscrise în Cartea funciara, atunci administratorul judiciar, numit de instanta, va constata ca valoarea din prezent a apartamentelor este mai mare decât cea din anul construirii. Si va decide scoaterea acestora la vânzare cu pretul actualizat, pentru a putea fi acoperite datoriile dezvoltatorului catre creditori. Iar daca persoanele care au cumparat apartamente nu se înscriu la masa credala, ramân fara niciun ban si fara case.
„Procedura insolventei este o procedura complexa, ce contine multe termene extrem de scurte. Suplimentar, trebuie retinut ca dezvoltatorul are, conform informatiilor publice, o datorie catre TBI BANK de aproximativ 3 milioane de euro si, cel mai probabil, vor fi datorii semnificative pe care societatea le are catre afiliati si care, de multe ori, se dovedesc a fi fictive. Este importanta inclusiv contestarea acestor creante”, a punctat Silviu Munteanu.
Care este cazul la Iasi
Ansamblul Viliera este construit pe 5 hectare, în Iasi, pe strada Fundac Bucium nr. 85. Sunt patru cladiri rezidentiale, de tip vila, cu demisol, parter, doua etaje si mansarda. În total sunt 56 de apartamente, dintre care 20 au o camera si 36 câte doua camere. Sunt 67 de locuri de parcare supraterane, alaturi de 28 de spatii de depozitare.
Ansamblul Solumnia este pe strada Aurel Vlaicu nr. 84 si reprezinta o constructie de 12 etaje care are 121 de apartamente. În total sunt 17 niveluri, fiindca este o parcare subterana cu trei etaje, demisol si parter, suprafata totala de 10.310 metri patrati, dintre care 5.137 subterani si o înaltime de 42 de metri de la sol.
În cazul celor doua ansambluri rezidentiale din Iasi, situatia pare exact aceasta. Dupa ce au achizitionat apartamentele, în 2019 si 2020, termenele de predare ale lor au tot fost împinse, pâna la finalul anului trecut, când compania CROSSGATE si-a declarat insolventa. Principalii creditori care vor sa recupereze banii de la firma detinuta de notarul Dan Alexandru Coste sunt Financent SRL, ICDS Estate SRL, Teodora si Andrei-George Costin.
„Ziarul de Iasi” a mers pe firul acestei solicitari de insolvente si a identificat ca Dan Alexandru Coste, care detine compania CROSSGATE, a fost implicat, direct sau prin reprezentanti, atât în Financent SRL, cât si în ICDS SRL. Mai mult, cele doua companii au sediul social la un cabinet de avocatura din Iasi: Coste-Ioanid. În acelasi timp, la procesul prin care s-a admis intrarea în insolventa a companiei, compania CROSSGATE a fost reprezentata de un avocat de la aceeasi casa de avocatura: Coste-Ioanid.
Deci ansamblurile, aproape de finalizare, nu au fost predate clientilor, firma a intrat în insolventa, iar principalii creditori sunt firme si apropiati ai notarului Dan Alexandru Coste. Într-un amplu interviu oferit „Ziarul de Iasi”, acesta a negat acuzatiile, si a explicat ca toate masurile pe care le-a luat au fost astfel încât toti clientii sa-si primeasca fie apartamentele pe care le-au platit, fie banii înapoi.
Adriana trebuie sa primeasca doua garsoniere si 23.000 de euro
„Ziarul de Iasi” a discutat si cu doi dintre cumparatorii care au platit în avans apartamente înca din 2019 si 2020, pe care nu le-au primit nici astazi. Adriana L. a cumparat trei garsoniere, crezând ca a gasit un loc sa-si investeasca banii strânsi. Pretul a fost de aproximativ 1.000 euro/mp, si în 2020 - 2021 deja trebuia sa primeasca prima proprietate. Dar pandemia si razboiul au adus costuri suplimentare, pe care Adriana le-a înteles si le-a acceptat. A tot semnat acte aditionale pâna când a ajuns în situatia în care a renuntat la o garsoniera, trebuie sa primeasca 23.000 de euro platiti pentru ea, si asteapta celelalte doua locuinte.
„Ma deranjeaza foarte mult ca eu nu am stiut de actionariatul asta, de fiecare data venea cu un act aditional altcineva, care reprezenta acel CROSSGATE, si pâna la urma am aflat ca de fapt notarul unde faceam actele aditionale era proprietarul companiei. În aprilie 2023 trebuia sa îmi primesc banii si proprietatile, am fost de buna credinta, i-am îngaduit, am înteles. Am mers chiar si pe santier si am vorbit cu dirigentele si mi-au spus ca lucrarile merg greu. Voiam sa ajung si eu la o pensie, ma gândesc ca nu mai pot munci la fel de mult, ma gândeam la un venit pasiv; acum trebuie sa ma gândesc din nou. Chiar nu am verificat nici firma, nici nimic, am crezut în moralitatea unui om pe care nu poti sa o verifici”, a spus femeia pentru „Ziarul de Iasi”.
Cumparator: „Avem senzatia ca suntem victimele unei escrocherii bine puse la punct”
Dan V. a cumparat în 2018 un apartament în complexul Solumnia pentru unul dintre cumnatii sai. A platit un avans de 15.000 de euro, iar diferenta a fost rata la dezvoltator de circa 500 de euro. Termenul de predare, dupa un an si jumatate, la finalul anului 2020.
„Apoi a venit pandemia, a mai trecut un an peste termenul de predare, chiar un an si jumatate. Treceam pe acolo si se vedea cu ochiul liber ca lucrarile sunt decalate fata de termen. Dupa ce s-a dezghetat cu COVID-ul am primit notificare ca pretul s-a schimbat de la 1.100 euro mp la 1.300 - 1.400 de euro, desi el trebuia predat înainte de pandemie. Si, mai mult, mi s-a spus ca trebuie platit integral. Pai eu am venit la tine ca pot plati în rate la dezvoltator. Daca voiam cu plata integral puteam cumpara oriunde. Atunci, daca nu sunt de acord, mi s-a spus ca primesc banii înapoi cu penalitatea de 10- din suma totala care s-a strâns”, a explicat barbatul.
A fost de acord cu aceste conditii, au semnat hârtia la biroul notarial al lui Dan Alexandru Coste în martie 2023, cu termen de restituire a banilor de 30 de zile. În hârtie era stipulat ca orice zi de întârziere este penalizata cu 30 de euro în favoarea clientului.
„Dar deja am simtit ca nu e ce trebuie: sunam, erau telefoanele închise, si de atunci n-am mai apucat sa vorbesc cu nimeni. Pe un grup de Whatsapp suntem 10-13 persoane care am reusit noi sa ne cautam unii pe altii si sa ne gasim. Lumea e razvratita si se simte pacalita, avem senzatia ca suntem victimele unei escrocherii bine puse la punct. Eu am fost primul care a cerut falimentul companiei în instanta, în octombrie 2023, cu termen pe 18 decembrie, dar el a reusit sa obtina termen înaintea mea pentru insolventa. Aveam un apartament de doua camere la etajul 5 si tot ce vreau acum este banii înapoi”, a mai explicat barbatul.
Notarul-dezvoltator se apara: toata lumea îsi va primi apartamentele
În dialogul pe care l-am purtat cu Dan Alexandru Coste, acesta a admis toate lucrurile pe care i le-am subliniat ca nu par în regula. „Doar ca scenariul acesta, pe care l-ati prezentat dumneavoastra, nu se poate întâmpla. Cei care îsi doresc apartamentele le vor primi, si cei care au de primit bani, vor primii banii”, a declarat barbatul.
A explicat ca a fost nevoit sa demareze acea procedura de insolventa, împreuna cu firme care au fost parteneri, furnizori si care pot fi legate de acesta, pentru a nu fi declarat falimentul cerut de TBI Bank, care invoca o datorie de 3 milioane de euro. Atunci, spune el, clientii chiar se aflau în situatia de care se tem astazi: apartamentele ar fi fost vândute pentru a recupera sumele de bani si în cel mai bun caz ar fi primit cam 70- din banii datorati.
„Permanent ne-am dus la îndeplinire obligatiile, chiar daca au fost întârzieri, daune si penalitati. Am declarat insolventa pentru ca eram sufocati ca entitate juridica, nu aveam alta scapare si riscam sa intram în faliment. Atunci oamenii pierdeau apartamentele si din vânzarea unitatilor ar fi încasat în cel mai favorabil caz cu minus 30-”, a spus Dan Alexandru Coste pentru „Ziarul de Iasi”.
„Insolventa, singura forma prin care am putut sa protejam activele clientilor”
El a explicat ca firma sa, CROSSGATE SRL, este foarte departe de un eventual faliment. Mai mult, sunt pe punctul de a obtine o majoritate în cadrul procedurii de insolventa, pentru a propune un administrator judiciar ca sa continue lucrarile.
„Procedura în care ne aflam este legala, este mai complicata, dar este una care, la momentul acesta, ne permite sa ne desfasuram activitatea cu brio. Este singura forma prin care am putut sa protejam activele clientilor. Nu intra în discutie pentru noi vreo secunda ca ei sa aiba de suferit vreun eurocent din totalitatea sumelor achitate - nu suntem acolo si, cu precadere, cu prioritate, unitatile vor fi înstrainate celor care aveau încheiate promisiuni de cumparare”, a mai spus notarul.
El a admis ca au fost unele sincope, cu unii clienti, dar crede ca relatia avuta cu ei a fost una buna „din punct de vedere financiar”. Practic, spune el, doar un singur client a avut de pierdut în raport cu ei, fata de sumele platite initial, iar cei care au vrut sa iasa din afacere au primit si 10- - 15- extra, sub forma de penalitati. „Am avut sentimentul ca, în general, oamenii au fost multumiti”, a spus acesta.
20 de luni asteptare pentru o autorizatie de construire
Dan Alexandru Coste spune ca a purtat peste 85 de discutii fizice cu clienti si cu avocatii lor, de pe 11 decembrie pâna pe 19 februarie, având si în aceste zile întâlniri, pentru a gasit solutiile ca proiectele sa continue. Le-a prezentat o lista de lucrari care mai trebuie efectuate la cele doua ansambluri, lista pe care a consultat-o si „Ziarul de Iasi”.
L-am întrebat pe dezvoltator de ce a avut totusi întârzierile foarte mari, care au împins lucrarile în perioada pandemiei si, ulterior, a crizei razboiului din Ucraina.
„Pai, ca sa va dau un exemplu, la ansamblul din Bucium am depus cererea pentru avizarea bransamentului si din acel moment pâna am primit autorizatia de construire pentru bransament nu a durat decât 20 de luni... Iar costurile pe chestiunea asta s-au dublat. Iar la ansamblul din Aurel Vlaicu, solutiile modificatoare din proiect în vederea asigurarii sigurantei la incendiu si a tuturor normativelor, dupa momentul 24 februarie 2022, au adaugat sute de mii de euro în plus la proiect. Nu a fost facut nimic împotriva unui creditor, a unei persoane sau a bancii însasi. Înteleg frustrarea, energia negativa, chiar si ura manifestata, dar sunt convins ca doar prin discutii constructive putem sa ne urmam interesul nostru, care este de a vinde, si cel al clientilor de a cumpara, fara probleme suplimentare”, a conchis Dan Alexandru Coste.
↧