Nu stiu cum se vor încheia protestele fermierilor si transportatorilor români, dar având în vedere similitudinea lor cu a celor din multe alte tari UE, ele nu vor putea fi nici ignorate, nici manipulate local în defavoarea protestatarilor, asa cum vedem ca se încearca deja. Nu mai e vorba de „afacere” strict româneasca, e pan-europeana, ceea ce face ca protestatarii români sa beneficieze nu doar de precedentele din alte tari mai dezvoltate, ci si de solidaritatea europeana care se naste din aceasta lupta comuna.
Probabil ca multi dintre români nu stiu ca protestele fermierilor si transportatorilor de la noi, care par deja sa creasca în intensitate, nu sunt deloc singulare. Exista o întreaga miscare legata de aceleasi probleme cu care se confrunta ai nostri, în întreaga Europa, iar protestele au început înca de acum aproape doi ani. Unele s-au încheiat cu succesul, fie si partial, al protestatarilor, altele sunt înca în plina desfasurare. Iata o scurta analiza a acestora.
În vara lui 2022, fermierii din Olanda au blocat centrele de distributie a alimentelor si drumuri importante cu sute de tractoare. Protestele au avut loc dupa ce guvernul olandez facuse publice detalii despre planul de reducere a poluarii cu amoniac, oxizi de azot si protoxid de azot, necesare pentru protejarea a peste 150 de rezervatii naturale. De-a lungul drumurilor si podurilor din Tarile de Jos, oamenii au atârnat steagul olandez cu susul în jos, ca semn de solidaritate cu fermierii.
Un an si ceva mai târziu, în noiembrie 2023, la alegerile parlamentare din Olanda, Partidul Libertatii, partid de extrema dreapta condus de Geert Wilders, s-a clasat pe primul loc cu 37 de mandate. La mare distanta, cu 25 de mandate, a urmat Partidul Laburist, iar Partidul Popular pentru Libertate si Democratie al premierului demisionar Mark Rutte a obtinut numai 24 de mandate.
Dupa ce a înregistrat rezultate foarte bune la alegerile locale din martie anul trecut, la alegerile generale din noiembrie, Miscarea Fermierului-Cetatean, un partid rural-populist creat pe fondul protestelor fermierilor, a ocupat locul sase.
În timpul campaniei electorale, liderul partidului câstigator, Geert Wilders, care a sustinut de asemenea protestele fermierilor, a promis ca va suspenda dreptul la azil si va organiza un referendum privind apartenenta Olandei la Uniunea Europeana.
Proteste similare au avut loc apoi în Spania si Franta, în noiembrie anul trecut si acum o luna în Irlanda.
În Franta, ele au fost reluate în aceste zile, fermierii din sud-vestul Frantei protestând cu tractoarele în orasul Toulouse. Acestia au aruncat balegar, fructe stricate si fân în fata cladirilor autoritatilor regionale, dar si în parcarile supermarketurilor.
Acum a venit si rândul fermierilor din Germania sa-si verse furia împotriva planurilor guvernului Olaf Scholz de majorare a impozitelor si a taxelor pentru poluare. Dupa ce în decembrie 2023, fermierii furiosi aruncau cu balegar pe strazile Berlinului, guvernul german nu a mai pus în aplicare planul de reducere a subventiilor pentru carburanti pentru masinile agricole. Grupurile de lobby ale fermierilor insista însa ca acest plan sa fie respins cu totul.
Guvernul german a retras deja total un plan de anulare a scutirii de impozit pe vehicule pentru fermieri. Pentru unii fermieri, povara taxelor de poluare este deja prea mult, se arata într-o analiza publicata de The Guardian, mai ales ca astfel de masuri vin dupa ani de criza energetica si pandemie, în care productia si nivelul de trai au fost serios afectate.
Rezultatele unui sondaj publicat vineri de presa germana arata ca peste doua treimi dintre germani, mai precis 68-, sustin protestele fermierilor împotriva planurilor guvernului de eliminare a unor subventii.
În paralel cu protestele fermierilor, ca si la noi, au loc si proteste ale transportatorilor.
Începând din noiembrie anul trecut, transportatorii polonezi au blocau punctele de trecere a frontierei. Soferii de camioane polonezi au cerut ca Uniunea Europeana sa reinstaureze un sistem în care si companiile ucrainene sa aiba nevoie de permise pentru a activa în interiorul blocului comunitar si acelasi lucru sa se întâmple pentru transportatorii europeni la intrarea în Ucraina.
Zilele acestea, protestatarii au ajuns la un acord cu guvernul de la Varsovia. „Nu este finalul, dar va exista o suspendare a protestului. Am cazut de acord asupra anumitor conditii, vom da guvernului timp pentru a lucra întrucât este un guvern nou”, a spus Tomasz Borkowski, reprezentant al Comitetului polonez de protectie a transportatorilor si patronatului din transporturi.
Nu stiu cum se vor încheia protestele fermierilor si transportatorilor români, dar având în vedere similitudinea lor cu a celor din multe alte tari UE, ele nu vor putea fi nici ignorate, nici manipulate local în defavoarea protestatarilor, asa cum vedem ca se încearca deja. Nu mai e vorba de „afacere” strict româneasca, e pan-europeana, ceea ce face ca protestatarii români sa beneficieze nu doar de precedentele din alte tari mai dezvoltate, ci si de solidaritatea europeana care se naste din aceasta lupta comuna. Daca guvernul român nu va întelege asta si nu va gasi solutii care sa-i multumeasca pe protestatari, dupa acelasi model european, singurii iesiti în câstig vor fi, si la noi, radicalii de dreapta.
↧