![Îngrijirile paliative pot îmbunătăți considerabil viața pacienților cu ciroză hepatică Îngrijirile paliative pot îmbunătăți considerabil viața pacienților cu ciroză hepatică]()
Daniela Oprea, Iasi: Bunicul meu are 73 de ani si a fost diagnosticat cu ciroza hepatica. Dupa pierderea bunicii mele, în urma cu 15 ani, a locuit singur într-o localitate destul de departe de oras. Parintii mei lucreaza în strainatate, vin rar în tara - mai des merg eu la ei - de aceea, l-am vazut rar pe bunicul si târziu am constatat ca lucrurile nu sunt deloc în regula cu el. Practic, în lipsa bunicii, el si-a neglijat sanatatea: a baut zilnic si a mâncat foarte putin. Abia dupa ce a ajuns cu salvarea la spital am aflat ca are ciroza hepatica si ca lucrurile vor fi din ce în ce mai complicate pentru el. Eu sunt studenta în ultimul an si nu îl pot ajuta foarte mult, dar mi-as dori, daca se poate, sa poata beneficia de ajutor medical specializat pentru a suferi cât mai putin.
Dr. Mihaela Ivan, medic specialist pneumolog si medicina de familie cu atestat în îngrijiri paliative, Sef de sectie Spitalul ”Sf. Sava”, Iasi: ”Ciroza hepatica sau cancerul hepatic sunt boli hepatice cronice care necesita îngrijiri paliative. Tratamentul paliativ amelioreaza simptomele resimtite de pacient si în orice moment al evolutiei bolii hepatice se poate beneficia de îngrijiri paliative. Tratamentul paliativ poate fi oferit pacientului indiferent de vârsta, iar acesta poate fi administrat în paralel cu tratamentul conventional.
Ciroza hepatica se defineste prin existenta unor leziuni difuze care asociaza fibroza cu noduli de regenerare, anomalii structurale care dezorganizeaza arhitectonica normala a ficatului. Leziunile sunt rezultatul necrozei hepatocitare, ciroza constituind etapa finala, ireversibila în evolutia unui numar mare de afectiuni hepatice însotite de inflamatie cronica. Cirozele hepatice se produc prin persistenta actiunii factorilor etiologici si prin activarea sistemului imun, ceea ce are ca rezultat: necroza hepatocitara, distrugerea parenchimului hepatic, reactia mezenchimala inflamatorie si sclerozanta, procesele regenerative nodulare.
Singurul tratament disponibil pentru ciroza consta în transplantul de ficat iar obtinerea unui transplant reprezinta un proces anevoios pentru pacient si familia acestuia. Însa exista speranta…ÎNGRIJIRILE PALIATIVE…care pot fi de ajutor, oferind sprijin holistic pacientului: fizic (concentrându-se pe calmarea durerilor si estomparea altor simptome neplacute), emotional (pacientului si familiei acestuia), social si spiritual.
Problemele pacientului în ciroza hepatica sunt multiple: discomfort abdominal, deficit de volum lichidian, fatigabilitate, deficit de autoîngrijire, risc de alterare a integritatii tegumentelor, risc de complicatii (ascita, epistaxis, hemoragie digestiva, coma).
Obiectivele îngrijirilor paliative sunt: pacientul sa prezinte stare de confort fizic si psihic; pacientul sa se poata alimenta si sa-si mentina starea de nutritie si echilibru hidro-electrolitic; tegumentele sa fie curate, integre, fara leziuni de grataj (leziuni tegumentare provocate prin zgâriere cu unghiile proprii din cauza pruritului); pacientul sa se poata autoîngriji; pacientul sa fie ferit de complicatii; tratarea complicatiilor aparute. Durerile, oboseala, constipatia, greata, pierderea apetitului, insomniile si celelalte simptome care apar pot fi combatute cu ajutorul tratamentului paliatiav. Acest tip de îngrijire nu numai ca va ameliora starea pacientului, însa totodata il va ajuta sa îsi recapete speranta, dorinta de a lupta cu boala si de a iesi învingator.
Scopul îngrijirilor paliative este acela de a preveni si a ameliora suferinta, astfel încât calitatea vietii pacientului sa fie îmbunatatita considerabil. În prima faza, tratamentul paliativ se concentreaza pe ameliorarea simptomelor si pe sustinerea pacientului si a familiei acestuia, în alegerea tratamentului potrivit.
Apoi, îngrijirile paliative nu neglijeaza nici aspectele psihice si spirituale, oferind sustinere din toate punctele de vedere. Îngrijirile paliative sunt oferite de o echipa medicala care actioneaza împreuna pentru a oferi cea mai buna îngrijire pacientului. Important este ca indiferent de cât de grav poate parea diagnosticul, nu trebuie sa ne descurajam si sa cautam specialisti pentru a lupta…”Medicina este stiinta si constiinta încalzite de iubire fata de oameni”- Iuliu Hatieganu”.