![ÎPS Teodosie îi pune pe credincioși să țină post și să înalțe rugăciuni cât mai intense pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului ÎPS Teodosie îi pune pe credincioși să țină post și să înalțe rugăciuni cât mai intense pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului]()
Teodosie a adaugat ca acesta nu este un drept al sau, ci o evidenta a istoriei.
ÎPS Teodosie a fost întrebat, joi, la Radio Dobrogea, daca poate institui o zi de rugaciune în toata Arhiepiscopia Tomisului pentru înfiintarea Mitropoliei Tomisului.
„Sigur, sa ne rugam, iata, saptamâna viitoare va fi pecetluirea, daca va fi, daca nu, când vrea bunul Dumnezeu. Noi am facut demersurile care se cuveneau ca nu puteam sa nu le facem, având un adevar atât de evident si atât de necesar de pus în realitate, sigur ca sa ne rugam cu totii. Si iata, miercurea si vinerea viitoare, chiar si joi sa tinem post, miercuri, joi si vineri, saptamâna viitoare, sa avem post si rugaciune cât mai intensa pentru aceasta dorinta a dumneavoastra, atât de justificata”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
El considera ca înfiintarea Mitropoliei Tomisului este o evidenta a istoriei.
„Sigur ca eu nu pot sa strig atât de tare ca si cum e un drept al meu. Nu e un drept al meu. E o evidenta a istoriei, un drept al fratiilor voastre care locuiti aici si aceasta necesitate o evidentiaza românii din toata tara si din diaspora. Eu sunt mereu atentionat sa fac ceva sa fie pusa istoria Dobrogei si Biserica Tomitana în evidenta. Sigur, Dumnezeu daca ne rugam, El ne va ajuta si în El am nadejdea”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.
În urma cu câteva saptamâni, tot la Radio Dobrogea, Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat daca Mitropolia Tomisului ar trebui înfiintata, reactivata sau recunoscuta si daca a fost vreodata desfintata.
„Nu a fost desfintata niciodata, doar împrejurarile au facut sa înceteze viata ei activa si, sigur, dupa toate datele pe care le avem, ea trebuie sa fie reactivata si recunoscuta si nadajduiesc în aceasta, ca Dumnezeu e Dumnezeul adevarului, iar acesta este un adevar de necontestat”, a raspuns IPS Teodosie.
El a mai fost întrebat de un alt ascultator al emisiunii cum se pot implica cetatenii în acest demers.
„Da, au venit la mine multi. Nu pot sa va opresc. M-au întrebat si altii, ne dati voie sa trimitem si noi scrisori catre Cancelaria Sfântului Sinod, catre Patriarhie. Eu nu pot sa va opresc. Ca a opri nu este crestineste, iar Mitropolia Tomisului este cea care aduce demnitate si tarii si bisericii. Eu nu comentez de ce nu s-a împlinit. Am trimis acum cel mai complet referat pentru Mitropolia Tomisului la Cancelaria Sfântului Sinod. A fost înregistrat, speram sa se puna pe ordinea de zi. Daca si dumneavoastra, laicii, doriti sa aduceti un aport, ca stiu ca ati luat cunostinta despre adevarata istorie a Mitropoliei Tomisului, pentru care avem argumente nu necesare, ci mult prisositoare, faceti si dumneavoastra un efort sa trimiteti dorintele dumneavoastra catre Patriarhie si Cancelaria Sfântului Sinod. Nu va pot opri, nici nu va silesc”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
IPS Teodosie a mai fost întrebat daca va discuta la viitorul Sinod despre Mitropolia Tomisului.
„Eu nadajduiesc sa fie pusa pe ordinea de zi solicitarea noastra. Dumneavoastra puteti sa va exprimati, cum am spus si mai înainte, sa cereti, ca eu nu cer pentru mine, ci pentru a restaura un adevar istoric fundamental pentru întreaga Biserica si pentru toti credinciosii nostri. Toti avem un plus de demnitate si binecuvântare de la Dumnezeu ca punem în ordine cele ce au apartinut înaintasilor nostri. Trimiteti scrisorile dumneavoastra catre Sfântul Sinod, catre Patriarhie”, a mai afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
Patriarhia Româna a precizat ca solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului privind ridicarea la rang de Mitropolie a fost respinsa din 2003 de Sfântul Sinod, iar arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, „insista cu înversunare ca doar eparhia pe care o pastoreste sa devina mitropolie”, fiind încalcata astfel ordinea statutara a Bisericii Ortodoxe Române. De altfel, „încalcarea ordinii statutare a Bisericii si tulburarea pacii din viata Bisericii si a societatii prin acte de razvratire, indisciplina si presiune publica vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei sedinte a Sfântului Sinod”.
Sursa: News.ro