![Reguli de igienă orală corectă pentru copii, în funcție de vârstă (P) Reguli de igienă orală corectă pentru copii, în funcție de vârstă (P)]()
Îngrijirea corecta a dintilor si gingiilor în rândul copiilor este importanta pentru sanatatea orala pe termen lung. Însa, cei mici au nevoi diferite fata de adulti, ceea ce înseamna ca recomandarile de igiena orala trebuie sa fie adaptate în functie de vârsta copilului.
Spre exemplu, pentru sugari sau prescolari, este important sa se foloseasca tehnici potrivite pentru curatarea gingiilor si a dintilor temporari. Pe de alta parte, copiii mai mari au nevoie de îndrumare pentru a-si dezvolta obiceiuri de îngrijire dentara independente si corecte, pe care sa le respecte pe toata durata vietii.
Desigur, igiena orala variaza si în functie de evolutia fiziologica a copilului si de riscul specific al cariilor dentare, în fiecare etapa a cresterii si dezvoltarii sale.
Iata, asadar, câteva reguli generale, adaptate în functie de vârsta, pe care sa le iei în calcul daca vrei sa-ti înveti copilul cum sa aiba grija de dantura sa în mod corect.
De la nastere si pâna la 2 ani
Curata gingiile bebelusului cu un prosop curat si moale sau cu un tifon înmuiat în ser fiziologic dupa fiecare alaptare. Apoi, dupa ce apar primii dinti (de obicei în jurul vârstei de 6 luni), începe perierea cu o periuta de dinti pentru bebelusi, fara pasta de dinti, de doua ori pe zi. Periajul va ajuta si la calmarea durerilor sau mâncarimilor gingiei asociate cu aparitia dintilor de lapte.
Între 2 si 5 ani
Foloseste o periuta de dinti cu cap mic si peri moi, pentru a curata dintii copilului cel putin de doua ori pe zi. Foloseste o cantitate mica de pasta de dinti cu fluor, de dimensiunea unui bob de mazare, pentru a preveni cariile. Încurajeaza-l sa foloseasca singur periuta de dinti, chiar daca la început este mai stângaci. Acum este perioada potrivita pentru a deprinde rutina zilnica de îngrijire orala. Desigur, supravegheaza copilul în timp ce se spala pe dinti pentru a-i arata tehnica de periere corecta si pentru a evita înghitirea unei cantitati prea mari de pasta de dinti.
Între 6 si 12 ani
Continua sa-ti ajuti si, ulterior, sa-ti asisti copilul în timpul periajului zilnic. Nu uita sa îi explici ori de câte ori observi ca tehnica lui de igiena dentara nu este corect aplicata. Desigur, fii tu un bun exemplu si arata-i cum anume se foloseste periuta de dinti. Cel mai bine ar fi sa urmati împreuna rutina de igiena dentara atât dimineata, dupa trezire, cât si seara, înainte de somn.
Dupa vârsta de 6 ani poti sa încurajezi si folosirea atei dentare, sub supraveghere, pentru a îndeparta placa bacteriana si resturile alimentare care persista între dinti. Tot în aceasta perioada este bine sa îti obisnuiesti copilul sa evite consumul în exces de
alimente si bauturi bogate în zahar pentru a reduce riscul aparitiei cariilor dentare.
Perioada de adolescenta
Asigura-te ca rutina de igiena dentara este respectata în mod corect si în perioada adolescentei. Mergi împreuna cu copilul tau la controale stomatologice regulate pentru investigatii si igienizari profesionale. Explica-i, ori de câte ori este nevoie, despre impactul negativ al fumatului si al consumului excesiv de zahar si alcool asupra sanatatii orale si generale si încurajeaza-l sa aiba un stil de viata echilibrat si sanatos.
Dupa cum vezi, indiferent de vârsta copilului tau, este important sa fii un model pozitiv, sa îl încurajezi si sa îl înveti importanta unei igiene dentare corecte pentru o buna sanatate orala. Pune totul într-un context mai larg si explica-i de ce este bine sa fie atent cu ceea ce manânca si cu stilul de viata pe care îl are si cum fiecare obicei poate influenta în mod direct sau indirect starea generala de sanatate si de bine.
Photo: Pexels