Consilierii locali se reunesc miercuri în sedinta ordinara. Pâna ieri, erau incluse pe ordinea de zi 40 de proiecte de hotarâre, iar jumatate dintre acestea vizeaza aprobarea de proiecte urbanistice – cea mai mare investitie presupune construirea de blocuri înalte, cu pâna la 20 de etaje, în Cicoarei.
Cinci proiecte constau în acordarea titlului de cetatean de onoare al Iasului, distinctie oferita rectorilor Aurelian Balaita (Arte), Viorel Scripcariu (UMF), Dan Cascaval (TUIASI) si Gerard Jitareanu (USV), precum si prof. dr. Ioan Opris.
Unul dintre cele mai importante initiative este, asa cum ZDI a relatat zilele trecute, contractarea unui credit de 150 milioane lei pentru realizarea a trei investitii: construirea unui stadion în zona ses Bahlui (100 milioane lei, suma acopera doar un sfert din necesarul de finantare), modernizarea bld. Poitiers (30 milioane lei) si reabilitarea sos. Bucium (20 milioane lei).
Consilierii locali vor dezbate si bugetele pe anul în curs a sase societati din subordine: Salubris (170 milioane lei), Citadin (86 milioane lei), CTP (250 milioane lei), Ecopiata (10 milioane lei), Termo-Service (38 milioane lei) si Servicii Publice (75 milioane lei).
Blocuri cu 12, 15 si 20 etaje în Cicoarei
Circa 20 de proiecte de hotarâre fac referire la aprobarea de planuri urbanistice zonale (PUZ) propuse de persoane particulare. În primul rând, este vorba despre un complex cu blocuri înalte (12, 15 si 20 etaje) în zona Cicoarei, peste drum de Spitalul Arcadia. Proiectul a fost initiat în urma cu trei ani de catre firma Proaktiv Communication (jud. Brasov) detinuta de omul de afaceri cu dubla cetatenie (româna si israileana) George Steinberg. Investitia din Cicoare este prima de acest fel a lui Steinberg la Iasi. Firma are în proprietate un teren cu o suprafata de 3,7 hectare.
„Beneficiarul îsi propune construirea unui complex mixt format din locuinte colective si alte spatii complementare functiunii de locuire – hotel, servicii comerciale, institutii, servicii si echipamente publice, sedii companii, servicii pentru întreprinderi, proeictare, cercetare, expertizare sau consultanta, spatii de birouri, restaurante, agentii de turism, locuri de joaca, terenuri sportive, spatii medicale, sali de conferinte sau birouri administrative”, se precizeaza în proiectul de PUZ.
Blocurile, 14 la numar, vor ocupa aproape 15.000 mp, în timp ce circulatiile si spatiile verzi vor fi amenajate pe 22.000 mp (în cote egale). Unele estimari, utilizate pentru determinarea necesarului de utilitati, arata un potential pentru amenajarea a 1.800 de apartamente care sa gazduiasca 4.500 de persoane.
Alte investitii private: hale de productie si vile
Printre proiectele urbanistice se numara si unele care au fost retrase sau amânate în sedinte precedente ale Consiliului Local. În principal este un proiect cu 45 de vile în Dealul Craitelor (Bucium) si unul cu 30 de vile în zona Cârlig-Popricani. Alte peste 20 de vile fac obiectul a 9 proiecte de PUZ, cu beneficiari distincti, individuali sau grupuri de persoane. În acelasi timp, prin intermediul a trei proiecte sunt propuse trei blocuri cu regim mic de înaltime.
Investitiile ce vor fi discutate în plen nu presupun doar functiunea de locuire: unele proiecte de hotarâre vizeaza amenajarea de hale de productie, a unui centru social si a unei statii ITP în zone precum CUG si sos. Iasi – Tomesti.
Una dintre hale apartine belgienilor de la IG Watteeuw. „Se propune realizarea unei constructii care sa integreze spatii de productie – functiuni necesare extinderii si optimizarii fluxului tehnologic, dotarii cu noi linii de productie, precum si spatii de birouri proprii, spatii de depozitare”, se precizeaza în proiectul urbanistic.
Cititi si: În prag de alegeri, primarul vrea sa construiasca noul stadion pe ses Bahlui si cere un credit de 150 milioane de lei
Hala va fi construita lânga fabrica Grenzebach (Germania), în aceeasi zona fiind si alte unitati de productie în care se desfasoara activitati precum mecano-sudura (CNUD EFCO România) si prelucrare mecanica (BMT Aerospace, alaturi de Grenzebach). Firmele mentionate au legaturi între ele. Astfel, Grenzebach a achizitionat (anii trecuti) divizia de sticla a BMT (CNUD-EFCO) si are în constructie extinderea fabricii pe o parcela vecina cu cea a IG Watteeuw, companie care face parte din grupul BMT. Conform informatiilor ZDI, companiile au în plan si alte extinderi ale liniilor de productie în cadrul unor proiecte viitoare.
Celelalte doua proiecte urbanistice cu privire la hale industriale vizeaza construirea unei unitati în domeniul confectiilor (CUG, zona Fortus) si alta în zona Trei Fântâni pentru diverse servicii comerciale (inclusiv cu depozitare).
↧