Dupa ce prof.univ.dr. Liviu George Maha (FOTO) a fost ales noul rector al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC), în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor pentru cea mai importanta pozitie din institutie, devansându-l pe prof.univ.dr. Tudorel Toader, cu 487 de voturi la 233, i-am întrebat pe ceilalti rectori ai universitatilor de stat iesene cum vad aceasta schimbare, respectiv daca va exista o dezvoltare a relatiilor institutionale în noul context. Am primit trei raspunsuri, în mare parte oarecum complezente.
Rectorul Universitatii de Arte “George Enescu” din Iasi (UNAGE), prof. univ.dr. Aurelian Balaita a mentionat ca în ceea ce priveste prima institutie de învatamânt superior artistic din România, în raport cu UAIC, dintotdeauna a fost vorba despre deschidere. “Noi am avut dintotdeauna o relatie buna cu UAIC. Schimbarea a fost dorita de comunitatea academica, deci în continuare va exista o deschidere. Sustinem ca pâna acum comunitatea”, a declarat Aurelian Balaita.
Cititi si: Secretele schimbarii rectorului de la Universitatea “Al.I.Cuza”. Fapte si ipoteze
Si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr.T.Popa” din Iasi (UMF), prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, a declarat printr-un mesaj scris ca nu vor axista schimbari asupra relatiilor institutionale. “Normal ca vom avea relatii cu toate universitatile iesene, ca si pâna acum”, a precizat acesta.
De asemenea, rectorul Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi”din Iasi (TUIASI), prof.univ.dr. Dan Cascaval, a sustinut ca îsi doreste întarirea relatiilor institutionale. “Nu cred ca se cuvine sa exprim vreo opinie privind decizia pe care o ia o comunitate academica de la oricare alta universitate privind viitorul acesteia. În ceea ce priveste relatiile institutionale, ca în ultimii 7 ani, nu pot dori decât întarirea acestora”, a declarat rectorul.
Liviu Maha preda la UAIC din 1999, fiind specializat în procesul de integrare economica, comert international, internationalizarea firmelor, extinderea UE, piata interna, politica de dezvoltare regionala, coeziunea economico-sociala, fondurile structurale si de coeziune, politici economice. Desemnarea prorectorilor aici începe pe 15 aprilie si se încheie pe 14 mai. De pe 15 mai pâna pe 13 iunie se desfasoara concursul si desemnarea decanilor.
↧