Un iesean a ramas fara permis din cauza vitezei. A încercat în van sa-i explice politistului ca era vorba de un caz fortuit, permis de lege. Judecatorii s-au aratat mai întelegatori.
Medic de profesie, Alexandru C. a fost oprit de politisti în august 2022, pe raza satului Boureni din comuna Motca. Limita maxima admisa a vitezei era de 50 km/h, iar automobilul sau se deplasa cu viteza de 116 km/h. Soferul i-a explicat agentului ca se deplasa de urgenta spre Spitalul Judetean Suceava pentru a-si interna fiul. I-a aratat fisa de consultatii si fisa UPU în care erau prezentate investigatiile medicale facute fiului sau, dar politistul a fost de neclintit. Soferul a fost sanctionat cu un avertisment si i s-a retinut permisul de conducere pentru 90 de zile.
Conform legii, „caracterul contraventional al faptei este înlaturat în cazul legitimei aparari, starii de necesitate, constrângerii fizice sau morale, cazului fortuit, iresponsabilitatii, betiei involuntare complete, erorii de fapt, precum si infirmitatii, daca are legatura cu fapta savârsita”. Alexandru C. a apreciat ca situatia în care se afla se încadra în prevederile legii, motiv pe care l-a si invocat în contestatia înaintata judecatorilor. „Fara a face alte discutii, apreciate ca fiind de prisos, privitor la modul în fiecare parinte reactioneaza în raport de problemele, mai ales de sanatate, ale unui fiu al sau, instanta retine ca petentul, în calitate de parinte responsabil, avea reprezentarea eventualelor efecte, ce puteau fi grave, ale unei eventuale întârzieri la prezentarea fiului sau în fata unui medic. În cauza de fata, instanta retine ca fiind rezonabil a aprecia ca starea de temere creata de simptomele copilului petentului a fost în masura sa-l determine sa mareasca viteza de deplasare, fiind necesara prezenta sa cât mai urgenta la spital”, au apreciat magistratii Judecatoriei Pascani, dupa consultarea actelor medicale depuse de sofer la dosar.
Judecatorii au decis anularea în totalitate a procesului-verbal, pentru lipsa caracterului contraventional al faptei. Sentinta nu este definitiva, ea fiind contestata de Inspectoratul de Politie Judetean în fata Tribunalului.
↧