Telescopul spatial Gaia, care are drept misiune cartografierea Caii Lactee, a identificat doua grupe de stele primitive în inima galaxiei noastre, care s-ar afla la originea formarii sale în urma cu peste 12 miliarde de ani, potrivit unui studiu publicat joi, informeaza AFP.
Acesti doi ''curenti stelari'' cu o miscare de rotatie ordonata, având fiecare masa a 10 milioane de sori, sunt similari cu ''primele blocuri de constructie'' ale stravechii inimi a Caii Lactee, locul unde s-au nascut primele stele înainte ca galaxia sa creasca si sa capete forma actuala de spirala, a precizat pentru AFP Khyati Malhan, din cadrul Institutului Max Planck de astrofizica din Germania.
''Este pentru prima data când reusim sa identificam fragmente din aceasta protogalaxie'', botezate Shakti si Shiva, de la numele zeilor hindusi ''a caror uniune a dat nastere cosmosului'', a detaliat autorul principal al acestui studiu publicat în The Astrophysical Journal.
Sonda Gaia a Agentiei Spatiale Europene (ESA), care opereaza de 10 ani la o distanta de 1,5 milioane de kilometri de Terra, a creat în 2022 o harta 3D cu pozitia si miscarile a peste 1,8 miliarde de stele.
Aceasta harta a permis identificarea unei populatii de stele supranumite ''biata inima batrâna'', din cauza vârstei lor înaintate - determinata de o slaba metalicitate (un indicator chimic al vârstei unei stele) - si al amplasarii lor centrale.
Este o etapa importanta pentru arheologia galactica, care are drept obiectiv reconstituirea diferitelor epoci din istoria Caii Lactee ''în aceeasi maniera în care arheologii reconstitui istoria unui oras'', a explicat Institutul Max Planck într-un comunicat.
Modelul de evolutie al Caii Lactee presupune astfel ''un vechi oras central înconjurat de cartiere mai recente'', potrivit institutului.
Dar ''cu cât ne retragem în timp si spatiu, cu atât mai mult tabloul istoriei galactice se estompeaza'', a subliniat Khyati Malhan.
Astronomii au analizat asadar aceasta inima arhaica identificata în 2022. Au folosit un esantion de 6 milioane de stele, carora le-au studiat compozitia chimica si pozitia folosindu-se si de inteligenta artificiala.
Au identificat de asemenea doi ''curenti stelari'', Shakti si Shiva, formati în urma cu 12-13 miliarde de ani, în primele stadii ale Caii Lactee.
În mod surprinzator, stele din care sunt alcatuiti au o metalicitate anormal de ridicata pentru o vârsta atât de mare. Este probabil un semn care indica crearea lor de o generatie anterioara de stele. În timp ce mureau, aceasta generatie a eliberat elementele chimice care au ''însamântat'' gazul interstelar din care au luat nastere Shakti si Shiva.
''A aduce lumina asupra copilariei galaxiei noastre este una dintre misiunile Gaia, pe cale sa fie dusa la îndeplinire'', a spus Timo Prusti, responsabil stiintific al proiectului ESA. Chiar daca va fi dificil de ''gasit embrionul'' initial al Caii Lactee, a adaugat Khyati Malhan. AGERPRES
↧