![Casa Pătrată se închide. Prefectura și Consiliul Județean caută spații să se mute Casa Pătrată se închide. Prefectura și Consiliul Județean caută spații să se mute]()
Constructorul înca nu a finalizat graficul lucrarilor de renovare energetica a cladirii, dar locatarii Palatului Administrativ au fost sfatuiti sa fie pregatiti sa se mute. În acest caz, cel mai mare efort va trebui sa fie depus de Consiliul Judetean, ale carui birouri ocupa mai mult de doua treimi din cladire.
Renovarea Casei Patrate va începe în mod cert dupa alegerile din 9 iunie. Prefectul Bogdan Cojocaru este convins ca institutia pe care o conduce va prinde cele doua rânduri de alegeri – locale si europarlamentare – în sediul de la „Kilometrul 0” al Iasului.
Amintim ca, la sfârsitul anului trecut, Institutia Prefectului a prins un ultim tren pentru renovarea vechii cladiri, adica fonduri din Planul National de Redresare si Rezilienta. Pentru 44,43 milioane de lei (fara TVA), firma câstigatoare a licitatiei (Katar Conneg SRL) urma sa realizeze partea de proiectare în aproximativ doua luni, durata lucrarilor propriu-zise fiind estimata la 20 de luni. La trei luni de la semnarea contractului, proiectarea a ajuns în etapa obtinerii avizelor si a autorizatiei de construire.
Cititi si: Casa Patrata: evacuare iminenta, cautari frenetice. Nu se stie înca unde vor fi dusi sutele de angajati de aici
Prefectul judetului, Bogdan Cojocaru, ne-a spus ca Institutia Prefectului – care detine cladirea în administrare – se va muta ultima din Palatul Administrativ, pe care îl va preda constructorului. Prefectul s-a aratat convins ca alegerile vor gasi institutia în actualul sediu, iar Biroul Electoral Judetean care va functiona aici ca de fiecare data când sunt alegeri îsi va încheia activitatea fara probleme (verificare voturi, solutionarea eventualelor contestatii etc.).
Pe de alta parte, Bogdan Cojocaru a admis ca si constructorul este conditionat de termenul de finalizare a lucrarilor, impus de regula PNRR care are data limita mijlocul anului 2026. Angajatii Prefecturii se vor muta în spatii alocate de Universitatea Tehnica, cel mai probabil împrumutate de la Facultatea de Mecanica.
Linistea dinaintea santierului
Mai complicata este situatia pentru cel mai important chirias al Casei Patrate. Consiliul Judetean ocupa aproximativ doua treimi din cladire, astfel ca si gasirea unui spatiu corespunzator, si mutarea propriu-zisa reprezinta o provocare în toata regula. Vicepresedintele Marius Danga ne-a spus ca a început o prospectare a pietei, dar ca spera ca o parte din birouri va putea sa ramâna pe loc. El a adaugat ca administratia judetului s-a oferit sa completeze renovarea cladirii vechi de peste 55 de ani cu o reconsolidare a ei, dar ca încheierea unui parteneriat nu a fost posibila.
Casa Patrata necesita o renovare consistenta atât pe dinafara, cât si la interior
O alta institutie care functioneaza în Casa Patrata este Directia Judeteana de Statistica. Directorul executiv, Doina Para, ne-a declarat ca înca nu a fost identificat un spatiu unde sa fie transferate personalul si documentele institutiei, dar s-a aratat optimista ca, atunci când va fi dat semnalul de evacuare, nu vor fi probleme.
Cititi si: Evacuarea Casei Patrate se amâna: motive tehnice. Relocarea sutelor de angajati va dura 2 ani si jumatate
Problemele se contureaza mai acut la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural. Asa cum am relatat, veniturile mici au facut ca directia sa mai functioneze în prezent doar cu directorul si contabila. Cum Ministerul Culturii este cel mai sarac prin traditie din tot guvernul, este greu de imaginat nu doar cum va fi completata schema de personal, dar mai întâi unde ar putea fi mutata arhiva avizelor date pentru orice lucrare de constructie, cine ar putea sa o transporte si pe ce bani, cine sa coordoneze acest transfer si, la fel de important, unde.
Seful Directiei pentru Cultura a avizat santierul, dar nu stie cum va parasi cladirea
Si proiectul renovarii energetice a Palatului Administrativ a trebuit sa treaca prin Comisia Zonala a Monumentelor Istorice, pentru obtinerea avizului. Într-o discutie cu reporterul Ziarului de Iasi, directorul Bobi Apavaloaei glumea pe un ton amar ca va semna cu o mâna avizul, iar cu cealalta va trebui sa închida Directia – lucru de altfel imposibil.
Pe lista sedintei de ieri a Comisiei Zonale s-au aflat si lucrarile de restaurare a statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare (din fata Palatului Culturii), a ansamblului Manastirii Cetatuia, a imobilului aflat într-o stare avansata de degradare unde ar urma sa fie amenajat un Muzeu al Copiilor (Pacurari 29), precum lucrarile de modernizare a unor stradute din centrul istoric al orasului (Zlataust, Aurora, Penes Curcanul).
Cititi si: A treia oara, cu noroc? În sfârsit, o oferta pentru renovarea Casei Patrate. O licitatie de 10 milioane de euro
Renovarea energetica a Casei Patrate vizeaza reducerea cu peste 60 la suta a consumului de energie termica pentru încalzire, respectiv un consum de 30 la suta din surse regenerabile pentru încalzirea apei menajere si pentru iluminat – cu panouri solare cu tuburi presurizate, respectiv panouri fotovoltaice ce vor fi amplasate pe terasa cladirii. Va fi prima renovare a cladirii de la darea ei în folosinta.