![Au apărut cizmarii de lux la Iasi. Pot scoate un profit de 20.000 de euro pe an Au apărut cizmarii de lux la Iasi. Pot scoate un profit de 20.000 de euro pe an]()
În contextul economic actual, când atelierele de reparatii încaltaminte se închid pe banda rulanta, cel putin la nivel declarativ, multi clienti îsi îndreapta atentia spre mediul online, unde comenzile sunt la ordinea zilei. Pentru ca în urma celor care îsi închid atelierele, vin altii. Ei nu schimba doar flecuri si fermoare, ci si postari în social media în care îsi arata iscusinta. Cum cererea e mare, profitul tine pasul, mai ales cu cei care ies din tipare si investesc în promovare, cum este si cazul lui Dan Filip, un tânâr antreprenor din Iasi.
Meseria de cizmar este pe cale de disparitie. În bransa abia daca au mai ramas, în toata tara, 200 de ateliere de reparatii si reconditionari încaltaminte, iar acelea care au reusit sa razbeasca repara aproape orice în materie de piele. De la papuci, posete, curele, pâna la portofele sau geci. Din pacate, nici la Iasi nu mai gasesti usor un mester bun. Prea putini mai traiesc din asta. 21, mai exact, conform Oficiului Registrului Comertului de pe lânga Tribunalul Iasi. Mai putini chiar si fata de ultimul deceniu, când functionau aici 29 de firme cu sediul în municipiu, cu obiectul principal de activitate 9523 - Repararea încaltamintei si a articolelor din piele, dupa cum se mai prezinta datele din evidenta ONRC, puse la dispozitie ZdI.
Totusi, în ciuda trendului national, cerere exista. Cel putin, în mediul online. Acolo unde cizmarii îsi spun antreprenori. Unde nu se pun doar flecuri sau fermoare noi, ci si postari în social media, care atrag, se pare alte categorii de clienti. Unii cu pantofi mai scumpi si genti de lux. Ei apeleaza mai mult la serviciul de întretinere si igienizare, chiar daca sunt si din alte judete. Astfel de clienti are si Dan Filip, un tânar antreprenor din Iasi care si-a deschis un atelier de reparatii si reconditionari încaltaminte, în urma cu nici doi ani de zile. Se numeste ”Încaltaminte în detaliu”, o afacere începuta de la zero, în toamna lui 2022, când Dan nu cunostea mare lucru despre acest mestesug, având o meserie total diferita: profesor de Educatie fizica si sport. Dar cum lefurile din învatamânt nu sunt cele mai motivante, tânarul si-a cautat recunoasterea financiara peste hotare. A ajuns în Marea Britanie. Practic, aici a început totul. „Ideea de afacere mi-a venit în timp ce lucram în Anglia, acum trei ani, în constructii. Dar mi-am dat seama ca nici aici nu alearga câinii cu colaci în coada si am zis sa ma întorc acasa. Totul a pornit dintr-o discutie cu un prieten si am zis hai sa încercam!”, ne-a spus Dan Filip, un antreprenor din Iasi. Initial, acesta ne-a marturisit ca a plecat la drum cu ideea de personaliza încaltamintea, doar ca în lipsa clientilor, acesta si-a regândit afacerea. Acum ofera servicii profesionale de curatare, reconditionare, revopsire si reparatii perne de aer. Si nu se plânge. Nici de cerere, nici de profit.
„Încaltaminte în detaliu” a avut, anul trecut, o medie de 200 de comenzi/luna
Cum cererea e mare si profitul tine pasul, mai ales cu cei care ies din tipare si investesc în promovare, cum este si cazul lui Dan. Chiar si asa, începutul nu i-a fost usor. ”Initial, afacerea am deschis-o cu un prieten, însa dupa trei, patru luni el s-a retras pentru ca atunci aveam foarte putine comenzi. A mers greu la început. Prima data am încercat pe încaltamintea prietenilor, pe a noastra. Am si stricat la început, recunosc, dar usor, usor a mers din ce în ce mai bine, mai ales dupa ce ne-am facut si promovare pe Facebook, Instagram, TikTok”, a mai povestit Dan. Atât de bine, încât anul trecut a avut în jur de 200 de comenzi pe luna. Si nu doar din Iasi. 20- dintre clienti sunt din alte judete. Pentru a le onora la timp, Dan petrece în atelier si 12 ore pe zi, iar când e vorba de lucrari mai sofisticate, care necesita rabdare, intervine partenera sa.
Preturile difera de la un client la altul, în functie de gradul de uzura, dar si de specificatiile comenzii. Asa se face ca pe rafturile atelierului sau se gasesc de la marci premium, ale unor case de moda renumite, pâna la încaltaminte sau accesorii low-cost. Însa Dan nu tine cont de asta: „Noi reparam pentru toate buzunarele, pentru ca si cei cu bani si cei cu mai putini bani tot gasesc ceva de reparat sau reconditionat, de care s-au atasat, care le place mult si la care nu vor sa renunte. Acum, e si la latitudinea clientului sa considere daca mai merita reparat acel produs sau nu.”
Aflam de la Dan ca majoritatea clientilor sai sunt femei, în procent de 70-, iar asta se vede si pe rafturile atelierului sau, unde îsi asteapta rândul la reconditionare si câteva posete. Tot aici am vazut si curele, inclusiv de ceas, dar si portofele, de dama, deocamdata, completeaza Dan, care ne asigura ca sunt produse chiar de el, în colaborare cu un partener.
Anul trecut, acesta ne marturiseste ca a reusit sa obtina un profit de aproximativ 20.000 de euro, bani pe care îi va reinvesti sa îsi extinda mica afacere. „Vrem sa ne extindem cu un sediu mai mare si sa cumparam utilaje pentru a creste productivitatea si a fi mai eficienti. Noi curatam foarte mult manual, în proportie de 80-. Ne mai ajuta un aparat pe baza de aburi, pe care îl folosim, în special, pentru talpi si dislocarea mizeriei în zonele greu accesibile, plus fel si fel de aparate de uscare, ca sa grabim putin procesul”, ne-a mai împartasit Dan .
Noi colaborari la orizont cu francize
De aproximativ sase luni de zile, Dan Filip colaboreaza cu un alt antreprenor din Iasi, care conduce un business asemanator, în sistem franciza, din capitala- SPA SHOES. El se numeste Dragos Codrianu si gestioneaza la Iasi sase puncte de colectare încaltaminte. Dragos a cumparat franciza în urma cu aproximativ un an de zile. L-a costat 5.000 de euro, investitie care s-a amortizat deja în niciun an de zile, ne raspunde el.
Recunoaste ca majoritatea clientilor sai nu sunt neaparat strâmtorati, ci mai degraba dornici sa-si reconditioneze pantofii preferati. „Am început colaborarea cu ei (n.r. – cu Dan Filip si partenera sa) pentru ca îmi place cum vopsesc. Eu la asta nu ma pricep, cu toate ca am fost si la un training la Bucuresti. Asa ca atunci când am nevoie de ceva urgent si de calitate, vin la Dan. Mai aveam optiunea sa vopsesc la Bucuresti, dar asta când nu se grabeste clientul si poate astepta pâna la doua saptamâni, de exemplu”, a transmis Dragos Codrianu, antreprenorul din Iasi, care a cumparat franciza SPA SHOES.
Chiar daca este abia la început de drum, acest restaurator confirma ca exista cerere pentru astfel de servicii, la fel cum exista si profit, mai ales daca esti bun în ceea ce faci. „Exista doua scenarii în care clientii au nevoie de serviciile noastre. Primul scenariu, când are o pereche de încaltaminte care are o valoare financiara ridicata si al doilea scenariu în care un client este atasat de o pereche de încaltaminte si nu mai tine cont de costul reparatiei si de cel al produsului nou. Preponderent, lumea vine cu încaltaminte în care a investit. De exemplu, zilele trecute am avut o clienta care a adus 12 perechi de încaltaminte. Doamna avea un sac negru de 120 de litri. La o estimare asa, din ochi as spune ca avea pantofi de 20.000 de lei. I-am facut un discount pâna la 960 de lei în total, pentru ca a fost în perioada 1-8 martie când am avut niste reduceri pentru doamne”, ne-a povestit Dragos. De când si-a deschis acest tip de business, antreprenorul spune ca a reusit sa obtina un profit de peste 10.000 de euro, bani pe care, la rândul lui, i-a reinvestit.
Si, chiar daca nu au mostenit pasiunea pentru mesterit pantofi din familie si nu pot spune ca asta si-au dorit de mici, noii antreprenori din bransa au dat de gustul banului. Si, deja le place! Si meseria. Si bucuria clientilor multumiti. Cât despre celebra zicala româneasca, legata de cizmarul fara cizme, Dan Filip recunoaste zâmbind ca el este, clar, exemplul potrivit: „Fara cizme.”