![Spitalele ieşene, pline până la refuz de pacienţi cu viroze şi gripe. Medicii avertizează: „Nu vă lăsaţi păcăliţi de statistici şi de vremea caldă” Spitalele ieşene, pline până la refuz de pacienţi cu viroze şi gripe. Medicii avertizează: „Nu vă lăsaţi păcăliţi de statistici şi de vremea caldă”]()
Dr. Florin Rosu (FOTO JOS), managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, a explicat pentru „Ziarul de Iasi” ca statisticile care arata o scadere în numarul cazurilor de infectii virale la nivelul judetului nu ar trebuie sa ne faca sa ne relaxam. Dimpotriva, spune acesta, temperaturile ridicate din timpul zilei, dublate de temperaturile reduse de dimineata, duc la o scadere a imunitatii în general si exista riscul prelungirii acestui sezon al virozelor tocmai din acest punct de vedere.
Mai mult decât atât, el precizeaza ca, daca numarul total al persoanelor infectate poate fi mai scazut, numarul celor care au nevoie de îngrijiri de specialitate ramâne în continuare foarte ridicat. Chiar marti a ajuns o persoana de peste 65 de ani la unitatea medicala, diagnosticata cu gripa, internata întâi într-un salon normal, dar apoi transferata de urgenta la Anestezie si Terapie Intensiva cu o stare agravata. Conform managerului, cinci dintre cei noua pacienti internati la ATI, capacitatea maxima a compartimentului, au diagnosticul gripa.
„Din punct de vedere al gripelor, da, a mai scazut numarul pacientilor, dar al virozelor respiratorii cu complicatii nu este deloc asa. Pacientul internat ieri (n.red. marti) pe ATI a fost initial pe salon, dar a fost o modificare a starii de sanatate si l-am mutat pentru a beneficia de o atentie mai deosebita. Nu vad o scadere a numarului de cazuri, ba din contra, la cum arata vremea, este posibil sa vedem o crestere în perioada urmatoare”, a explicat dr. Florin Rosu.
Diferentele de temperatura slabesc sistemul imunitar
Managerul a explicat ca sunt în continuare pacienti care vin cu viroze aparent simple, care se suprainfecteaza bacterian si fac forme mai grave. El s-a declarat îngrijorat de faptul ca luna februarie a adus temperaturi extrem de mari, iar acest lucru poate induce ideea populatiei ca si nevoia de protectie împotriva racelilor de sezon nu ar mai exista.
„Astazi (n.red. ieri, miercuri, 24 februarie), a fost foarte frumos de plimbat. Dar dimineata parbrizul era înghetat, l-am raschetat înainte de a porni spre munca. Dupa-amiaza aproape puteai merge în tricou. Diferentele acestea mari de temperatura au un efect foarte pronuntat în ceea ce reprezinta imunitatea organismului. E total anormal, populatia nu stie cum sa se adapteze vestimentar, ajungi acasa transpirat, nervos, într-o stare de disconfort termic care contribuie si ea la scaderea imunitatii”, a mai precizat dr. Florin Rosu.
Pacientii care se prezinta acum la spital cu viroze prezinta fatigabilitate, o stare de oboseala accentuata, angina - durere în gât, care este unul dintre simptomele principale si în cazul infectiilor cu COVID-19, nas înfundat si dureri musculare. Managerul a precizat ca durerile musculare nu se mai remarca exclusiv în cazul gripei, dar cele de la gripa sunt extrem de severe.
„Sunt oameni care spun ca din cauza durerilor musculare, de la gripa, nu se pot ridica din pat. Au nevoie de odihna, dar nu pot dormi noaptea. De aceea recomand consultul de specialitate, sa fie consultat de un medic specialist, sa beneficieze de analize de laborator, ca doar prin prisma analizelor putem sa facem diferentierea între o infectie virala si una bacteriana. Sa fie si analize radiologice, sfatuim pacientul ca sa tina legatura cu medicul curant si sa îi explice cum evolueaza starea sa”, a conchis dr. Florin Rosu.