![Specialist ieşean: cum ne afectează creierul platformele de partajare video gen TikTok? Depresie, anxietate, stres. Băieţii, mai afectaţi Specialist ieşean: cum ne afectează creierul platformele de partajare video gen TikTok? Depresie, anxietate, stres. Băieţii, mai afectaţi]()
În era digitala de astazi, nu este neobisnuit sa vedem tineri, în special adolescenti, petrecând ore întregi pe populara platforma de partajare video, TikTok. Dar ar putea aceasta aplicatie sa fie daunatoare memoriei lor? Tot mai multe voci avizate raspund afirmativ la aceasta întrebare.
Specialistii în psihoterapie examineaza relatia dintre TikTok si afectarea memoriei pentru a întelege implicatiile utilizarii acesteia. “În 2021 un grup de cercetatori chinezi realizeaza un studiu care vizeaza utilizarea aplicatiei TikTok de catre tineri. Aceasta cercetare a implicat participarea a 3.036 de elevi chinezi în primul si al doilea an de liceu care erau utilizatori activi ai TikTok”, a declarat reporterilor “Ziarul de Iasi” psihoterapeutul iesean Mioara Claudia Rusu. Concluziile studiului, dupa cum a precizat aceasta, arata ca tulburarea de utilizare a TikTok (TTUD) coreleaza pozitiv cu pierderea memoriei si, de asemenea, coreleaza pozitiv de depresie, anxietate si stres. “Depresia, anxietatea si stresul coreleaza de pierderea memoriei. În plus, depresia, anxietatea si stresul sunt mediatori între TTUD si pierderea memoriei”, a adaugat psihoterapeutul.
Baietii, mai vulnerabili?
În ceea ce priveste diferentele de gen, studiul arata ca ar trebui sa se acorde atentie tinerilor de sex masculin, care prezinta niveluri mai mari de depresie, anxietate si stres, prin urmare si mai multe pierderi de memorie. Cu toate acestea, articolul în sine ar avea si câteva scapari.
“Foloseste termenul de tulburare de utilizare a TikTok (TTUD) în rezumatul sau, fara a explica semnificatia termenului. Utilizarea excesiva a internetului (Internet Addiction Dissorder) nu a fost recunoscuta ca o tulburare de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, Manualul de diagnostic si statistica al tulburarilor mentale (DSM-5) sau Clasificarea internationala a bolilor (ICD-11). Cu toate acestea, diagnosticul de tulburare de joc a fost inclus în ICD-11”, a subliniat Mioara Claudia Rusu.
Tot un neajuns ar fi faptul ca în DSM V înca nu exista descrieri ale unor instrumente specifice de diagnosticare pentru dependentele psihologice, altele decât cele de substante. “Când se face o analiza a unui fenomen, precum cel TikTok, este util sa luam în calcul si alti factori care pot contribui la aparitia depresiei, anxietatii si a deficitului de memorie”, a sustinut aceasta.
Cum se manifesta “dementa digitala”
Pe de alta parte, Manfred Spitzer în cartea sa intitulata “Dementa digitala” atrage atentia asupra pericolului utilizarii fara discernamânt a noilor tehnologii. ”Dementa digitala este un declin mental, spune acesta, care poate fi încetinita printr-un antrenament mental care se realizeaza prin învatare. Cu cât suntem mai dependenti de gadget-uri si aplicatii, cu atât creierul nostru se deconecteaza de la lumea în care traim. Continuturile memoriei depind de legaturile dintre celulele nervoase, iar randamentul creierului creste cu cât este mai folosit. Pe deasupra, în hipocamp, responsabilul cu înmagazinarea de date, se formeaza celule nervoase noi, care ramân în viata doar daca sunt solicitate intens. Învatarea prin experienta foloseste nu doar reteaua neuronala deja existenta, ci si neuronii noi, pe care îi tine în viata”, a mentionat Mioara-Claudia Rusu.
Astfel, utilizarea TikTok sau a oricarei platforme de socializare poate avea un impact asupra pierderii partiale a memoriei si nu numai. “Numeroase studii arata ca utilizarea fara limite a retelelor de socializare este asociata cu retragerea sociala de obicei într-o lume virtuala în care tinerii pot fi oricine si orice, scaderea stimei de sine, cresterea nivelului de agresivitate, anxietate, depresie. Desi exista unele studii care sugereaza ca aceasta aplicatie ar putea avea un efect asupra memoriei pe termen scurt, nu exista dovezi definitive care sa sugereze ca poate duce la pierderea memoriei pe termen lung. Prin urmare, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina daca TikTok contribuie într-adevar la pierderea memoriei”, a transmis psihoterapeutul.
Între timp, este importanta utilizarea cu moderatie a acestor aplicatii. “Stabilirea limitelor de timp si pauzele de la derularea filmuletelor pot ajuta. Participarea la activitati care ajuta la stimularea sanatoasa a creierului, cum ar fi sportul, plimbarile în aer liber, puzzle-urile, cititul si alte exercitii mentale, poate ajuta, de asemenea, la compensarea oricaror potentiale efecte negative asociate cu utilizarea acestei aplicatii”, a conchis aceasta.