![Expoziție bienală de Artă și Arhitectură la Iași, anunțată de Romanian Creative Week, cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE Expoziție bienală de Artă și Arhitectură la Iași, anunțată de Romanian Creative Week, cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE]()
Romanian Creative Week (RCW), desemnat anul trecut drept evenimentul care aduna la un loc cel mai mare numar de industrii creative la nivelul UE, conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala, anunta noi premiere pentru editia din acest an, care va avea loc la Iasi, în perioada 15-26 mai.
Expozitia Bienala de Arta si Arhitectura debuteaza anul acesta, odata cu cea de-a patra editie a RCW, cu sectiunea Arhitectura, urmând ca în 2025 bienala sa fie dedicata Artei, prin deja traditionala expozitie-eveniment Manifest of Now, curatoriata de Marlene Herberth / KraftMade.
Intitulata „common imaginary”, Expozitia Bienala de Arhitectura Urbana a RCW24 are ca invitati arhitecti ai Studio Ossidiana, studio premiat la nivel international si a carui practica se situeaza la intersectia dintre arhitectura, design si peisaj. Fondat de Giovanni Bellotti si Alessandra Covini, biroul, care are nucleul la Rotterdam, lucreaza cu o echipa internationala de arhitecti, designeri si cercetatori, pentru a dezvolta concepte inovative prin noi materiale, obiecte si instalatii.
Pentru Romanian Creative Week, Studio Ossidiana va realiza o instalatie site-specific denumita Drawing Theater. „Ne-am imaginat o plansa mare de desen pe care poate imprima oricine, cu instrumente de lemn, gânduri efemere si basoreliefuri pe suprafata minerala de pamânt. Ne-am imaginat un spatiu ca un teatru deschis, unde poti sta fie pe margine, ca un observator asezat pe platforme, sa privesti spre scena sau sa te bucuri de beldevere spre oras, fie poti lua scena si interactiona cu urmele lasate pe tabla de desen minerala”, dezvaluie Giovanni si Alessandra.
Conform acestora, pe parcursul expozitiei de la Iasi, instalatia se va transforma într-un teren pe care se poate produce arta, urmând ca atât artistii, cât si publicul sa aiba posibilitatea sa fotografieze si sa arhiveze noile creatii. „La sfârsitul festivalului, speram ca materialele sa fie reciclate si sa devina stratul experimental de suprafata al unei gradini de flori urbane”, mai arata cei doi arhitecti ai Studio Ossidiana.
Expozitia Bienala de Arhitectura din acest an, curatoriata de arhitecta Elena Viziteu Ionescu si de Anda Zota, va fi deschisa pe 15 mai, în Piata Unirii din Iasi.
Mai multe informatii despre surprizele pregatite de RCW pentru editia din 2024 pot fi gasite pe site-ul www.romaniancreativeweek.ro, precum si pe conturile de Instagram, Facebook si YouTube ale evenimentului.
DESPRE ROMANIAN CREATIVE WEEK
Romanian Creative Week este organizat de Federatia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federatie patronala reprezentativa la nivel national ce activeaza în sectorul Industriilor Creative din România. În 2023, RCW a fost desemnat evenimentul care aduna la un loc cel mai mare numar de industrii creative, la nivelul Europei, conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO).
Partenerii anuntati pâna în prezent de organizatori sunt: Primaria Municipiului Iasi, Iulius Group, UniCredit, Ministerul Culturii, Consiliul Judetean Iasi, Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi, Muzeul National al Literaturii Române Iasi, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi, Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” Iasi, UMF „Gr. T. Popa” Iasi, Lancome, Philips, glo, Banca Transilvania, Freudenberg.