![A fost inaugurată o casă de 300 de metri pătrați, la Țuțora, pentru 12 copii din Centrul de Plasament „Ion Holban” A fost inaugurată o casă de 300 de metri pătrați, la Țuțora, pentru 12 copii din Centrul de Plasament „Ion Holban”]()
Doisprezece copii de la Centrul de Plasament „Ion Holban” din Iasi au o noua locuinta, începând de ieri, 19 martie. Casa familiala construita în comuna Tutora din judetul Iasi a devenit „acasa” pentru doisprezece copii cu nevoi speciale minore si medii. Este vorba despre patru fete si opt baieti cu vârste cuprinse între 8 si 17 ani. Situata pe un teren generos de aproximativ 5.000 de metri patrati, aceasta casa ofera un spatiu primitor si bine echipat pentru copiii care au nevoie de un camin sigur si stabil.
„Este prima din cele trei casute de tip familial pe care Fundatia Hope and Homes for Children (HHC) România le va construi pentru a închide Centrul de Plasament «Ion Holban», pentru a asigura copiilor un mediu familial. Asa vor simti cum este «acasa»”, a transmis Directorul General al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi, Florin Ion.
Aceasta casa de tip familial este realizata printr-o colaborare între Fundatia Hope and Homes for Children România, Asociatia Umanitara Tester Grup, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Consiliul Judetean Iasi si Primaria Tutora. Finantarea pentru constructia casei în valoare de 260.000 euro a fost facuta de Asociatia Umanitara Tester Grup. „Suntem mândri si bucurosi ca putem sa facem parte din acest proiect. Prin finantarea acestei case familiale, ne dorim sa contribuim la normalizarea vietii acestor copii si tineri, oferindu-le un spatiu sigur si cald în care sa traiasca. Suntem ferm convinsi ca aceasta investitie va avea un impact semnificativ asupra echilibrului lor emotional, pregatindu-i pentru o viata mai buna si mai linistita. Eu am mai fost în urma cu patru-cinci luni si am vazut casa la rosu. Am fost impresionat atunci, dar ceea ce este aici, acum, e mai presus de orice asteptare. Transmit felicitarile mele celor de la HHC pentru ce au gestionat si realizat aici!”, a spus Sergiu Mihalache, presedintele Asociatiei Umanitare Tester Grup în cadrul evenimentului de inaugurare a casei familiale.
Un mediu familial pentru copiii din centrul de plasament
Cei doisprezece copii vor fi supravegheati de cel putin doi membri de personal, atât ziua, cât si noaptea. În total, este vorba despre o structura de doisprezece membri de personal care îi cunosc pe acestia, întrucât provin tot din Centrul de Plasament „Ion Holban”. „Cu siguranta între ei se va lega o relatie mult mai strânsa decât era în centru. Este cu totul altceva sa fii într-un grup de 80-100 de copii si sa fie o structura de personal mult mai stufoasa, decât sa fii într-o casa în care ai un grup de doisprezece copii, cu o structura redusa de membri de personal. Se vor forma niste relatii apropiate care sa le ofere copiilor un mediu cât mai apropiat de cel familial, pentru ca asta urmarim”, a mentionat Directorul National al Fundatiei HHC România, Stefan Darabus.
Exista personal angajat care le pregateste masa copiilor, însa vor fi si ei implicati în astfel de activitati, tocmai pentru a crea o atmosfera relaxata si pentru a-i face sa simta ca apartin unei „familii”.
Chiar daca vor locui în casa din comuna Tutora, cei doisprezece copii vor continua sa mearga la scoala si la serviciile de recuperare de care au nevoie. „Ei nu vor fi izolati aici. Vor mentine contactul cu colegii de la scoala. Vor fi dusi la scoala si la servicii de recuperare. Viata lor va avea o dinamica, nu vor fi izolati”, a explicat Radu Tohatan, asistent social la Fundatia HHC România.
Cum arata noua casa a copiilor?
Casa construita în comuna Tutora are peste 300 de metri patrati, astfel încât sa îndeplineasca toate nevoile celor doisprezece copii, au explicat reprezentantii HHC. Ca structura, casa dispune de un living spatios, patru dormitoare, trei bai, o bucatarie si o curte generoasa. „Ceea ce vrem întotdeauna sa facem este ca aceste case familiale sa fie cât mai asemanatoare unei case obisnuite, sa ai impresia ca esti «acasa». Important este sa transmita ideea de caldura, de intimitate”, a declarat Stefan Darabus pentru „Ziarul de Iasi”.
Întrucât unii dintre copiii care vor locui în casa au anumite nevoi speciale, dotarile locuintei au fost adaptate dificultatilor acestora. „Am facut-o pe un singur nivel, ca sa nu aiba dificultati de acces la etaj. Usile sunt fara praguri, pentru a putea intra cu carucioarele cât mai facil. Chiar si baile sunt adaptate pentru nevoile lor. Celelalte lucruri sunt firesti, ca într-o casa normala. Ne bucuram ca este amplasata pe un teren generos, iar în jurul casei vor fi amenajete spatii de joaca”, a precizat Radu Tohatan.
Case familiale sau centre de plasament?
Atât reprezentantii Fundatiei Hope and Homes for Children România, cât si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi au explicat ca motivul construirii caselor familiale este închiderea centrelor de plasament. Pe lânga casa din comuna Tutora, mai sunt în lucru înca doua case în Aronenau si Miroslava, judetul Iasi, din dorinta de a gasi metode alternative de îngrijire a copiilor care provin din centrele de plasament.
„Un centru de plasament nu poate sa reprezinte un mediu bun pentru cresterea unui copil. Noi, de 25 de ani, închidem centrele de plasament din România si nu au mai ramas multe. Sunt un mediu ostil pentru dezvoltarea unui copil. Sub nicio forma nu îi ajuta, dimpotriva, îi abuzeaza. Institutionalizarea pot sa spun ca este o forma de teroare asupra copiilor, pentru ca în momentul în care tu cresti într-o multime de alti copii, valoarea ta de individ, de persoana, nu e în niciun fel pusa în lumina, iar nevoile esentiale de apartenenta, de atentie, de atasament si de afectiune nu sunt satisfacute”, a spus Stefan Darabus.
Directorul General al DGASPC Iasi, Florin Ion, a povestit ca a fost o perioada în care Centrul de Plasament „Ion Holban” a avut în jur de 500 de copii. În prezent, mai sunt în jur de 56 de copii. „O parte dintre ei vor sta în aceste trei casute de tip familial, o parte dintre ei vor merge pe reintegrare familiala sau au un plan individualizat de protectie. Din aproximativ 500 de copii care se afla în masura de tip rezidential, o parte dintre ei stau în apartamente, o parte dintre ei sunt în alte casute construite de noi sau de HHC România, dar o parte din ei sunt în masura de tip rezidential în centre. Împreuna cu aceste trei casute, noi mai construim înca 21, deci în total sunt 24 de casute pe care le vom da în folosinta în acest an, pentru toti copiii din centrele de plasament”, a precizat acesta.
Potrivit directorului Fundatiei HHC, dupa împlinirea vârstei de 18 ani a celor doisprezece copii, daca cei cu nevoi speciale vor ramâne în casa, aceasta va trece de la componenta de protectie a copilului la protectia adultilor cu nevoi speciale. „Este foarte important sa nu schimbe mediul, sa nu fie luati dupa câtiva ani si sa fie dusi într-un alt centru de plasament, într-o alta institutie. Asta face parte din întelegerea pe care o avem cu Protectia Copilului de la bun-început”, a adaugat Directorul National al Hope and Homes for Children.