Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta, conform primelor rezultate oficiale. Presedintele rus a afirmat ca victoria sa în alegeri va permite Rusiei sa devina mai puternica si mai eficienta. Putin a vorbit si despre protestul “fara efect” fata de el si a adaugat ca Rusia trebuie sa îsi întareasca armata.
Marja de victorie a lui Putin a fost cea mai buna de pâna acum, depasind cea mai cele 76,7 procente din alegerile anterioare, în 2018. Prezenta la vot în acel an a fost de 67,5-.
Vorbind la sediul sau de campanie, Putin a spus: "Prin fiecare voce, construim o vointa comuna a poporului Federatiei Ruse". El le-a multumit cetatenilor care au venit la sectiile de votare si si-a exprimat "recunostinta speciala fata de luptatorii de pe linia de contact", referindu-se la linia întâi a razboiului din Ucraina.
"Indiferent cât de mult au încercat sa ne sperie, sa ne suprime vointa, constiinta, nimeni nu a reusit vreodata în istorie. Au esuat acum si vor esua si în viitor", a adaugat Putin.
Vladimir Putin a declarat ca Rusia trebuie sa-si întareasca armata si ca va face tot ce-i sta în putinta pentru a rezolva misiunile legate de ceea ce el a numit "operatiunea militara speciala" a Rusiei în Ucraina. El a mentionat ca protestul "prânz împotriva lui Putin", în care rusii au raspuns la apelul liderului opozitiei decedat Alexei Navalnîi de a merge la vot la prânz, nu a avut niciun efect. Cei care si-au stricat buletinele de vot ar trebui sa fie urmariti în justitie, a spus presedintele rus.
Spunând ca moartea lui Navalnîi a fost trista, Putin a precizat ca politicianul de opozitie nu ar fi trebuit sa se întoarca în Rusia din Germania. Putin a declarat ca înainte de moartea lui Navalnîi, Rusia a fost de acord cu un schimb de prizonieri.
Alegerile din Rusia au fost descrise ca fiind nici libere, nici corecte de catre multi lideri ai planetei. Fostul sef al KGB, care se afla la putere din 1999, Putin va conduce tara pentru un al cincilea mandat.
Dar rezultatele de duminica nu reprezinta o surpriza, deoarece orice opozitie credibila fata de Vladimir Putin este fie în închisoare, fie în exil, fie moarta.
Vladimir Putin se afla deja la putere de 24 de ani, într-un fel sau altul, iar acum este pe cale sa ramâna la putere pentru înca sase ani. În timp ce se îndreapta spre un al cincilea mandat, el a servit deja 20 de ani ca presedinte si patru ca prim-ministru, când oricum era considerat în general ca fiind la cârma.
La 71 de ani, el a condus deja Rusia mai mult timp decât orice alt lider de dupa dictatorul sovietic Josef Stalin, care a fost la putere timp de aproape 31 de ani.
Constitutia Rusiei a fost modificata în 2020, marind mandatul prezidential de la patru la sase ani si oferindu-i lui Putin posibilitatea de a candida din nou, prin anularea mandatelor sale anterioare. Teoretic, el ar putea sa candideze pentru un al saselea mandat si sa continue pâna în 2036, ceea ce i-ar da o perioada mai lunga la putere decât Ecaterina cea Mare în secolul al XVIII-lea.
↧