![Valentin Lazea - De ce PIB Potențial nu poate crește ca Făt-Frumos Valentin Lazea - De ce PIB Potențial nu poate crește ca Făt-Frumos]()
”În ultima perioada, auzim – îndeosebi din partea mediului de afaceri – apeluri „mobilizatoare” privind dublarea PIB în urmatorii 7 ani (pâna în 2030) sau, mai modest, în urmatorii 12 ani (pâna în 2035).
Dar astfel de apeluri nu au nimic de a face nici cu matematica, nici nu realitatile din economie. Suntem în realitatea economica, nu în basmul în care Fat-Frumos crestea într-o luna cât altii într-un an.” – scrie Valentin Lazea, economitul-sef al BNR, într-o analiza publicata în nr. 79 al revistei (exlusiv print) CRONICILE Curs De Guvernare.
Publicam mai jos câteva fragmente din analiza lui Valentin Lazea – cu argumentele principale pe care le aduce în tentativa sa de-a trezi lumea la realitatea economica si matematica.
(Redactia)
***
Din punct de vedere matematic, o dublare a PIB în decurs de 10 ani presupune o rata de crestere medie anuala de 7 la suta (ceteris paribus, adica fara a lua în calcul inflatia sau aprecierea cursului valutar). Similar, o dublare a PIB în decurs de 14 ani presupune o rata de crestere medie anuala de 5 la suta, ceteris paribus. Daca însa luam în calcul o crestere medie anuala (mai realista) de 3 la suta, rezulta o dublare a PIB în decurs de 23 de ani, ceteris paribus.
Din punct de vedere economic, trebuie luate în considerare doua realitati:
pe de o parte, cu cât o economie (precum cea a României) se dezvolta si se aproprie de ceea ce economistii numesc Frontiera Posibilitatilor de Productie, cu atât mai mici vor fi cresterile de PIB care îi sunt accesibile. Cu alte cuvinte, daca în deceniul 2001-2010, economia României putea creste fara probleme cu 5,5-6 la suta anual, iar în deceniul 2011-2020, cu 4,5-5 la suta anual, în acest deceniu (2021-2030) este greu de obtinut o crestere de peste 3,5-4 la suta pe an, iar în deceniul urmator, o crestere de circa 2,5-3 la suta pe an;
pe de alta parte (si mai important), ritmul de crestere al PIB potential este determinat în mod obiectiv de trei factori: acumularea capitalului, orele lucrate de forta de munca, respectiv productivitatea totala a factorilor (PTF).
Este adevarat ca nici PIB-ul potential, nici cei trei factori care îl compun nu sunt marimi observabile, ci pot fi doar estimate, cu un grad mai mare sau mai mic de precizie.
Tocmai de aceea, pentru a nu fi acuzati de vreun parti pris, prezentam în tabelul de mai jos estimarile Comisiei Europene privind PIB-ul potential al României si componentele acestuia, din Rapoartele de toamna ale institutiei.
Mai mult, pe cursdeguvernare