![De la roșu la portocaliu: metamorfozele politice ale lui Ion Ceban De la roșu la portocaliu: metamorfozele politice ale lui Ion Ceban]()
Aceasta abilitate de a se adapta si de a-si schimba discursul politic în functie de interesele sale imediate a demonstrat ca programatorilor din spatele lui Ceban nu le lipsesc flexibilitatea si pragmatismul politic. Iar pentru ca pofta vine mâncând, în cautarea de putere si influenta edilul Chisinaului pare sa fie dispus astazi sa-si abandoneze ideologiile anterioare în favoarea unei strategii politice si mai oportuniste.
Profitând de lipsa unor personaje noi si relevante, Ion Ceban, primarul Chisinaului, a ajuns sa devina o figura centrala în peisajul politic al Republicii Moldova, evoluând de la un comunist si socialist încrâncenat, cu conexiuni strânse la Kremlin, la un lider care îsi schimba constant nuanta politica pentru a-si maximiza influenta si puterea.
Cu o istorie îndelungata în rândurile comuniste si socialiste din Republica Moldova, Ion Ceban s-a remarcat prin sustinerea vocala a agendei Kremlinului, opunându-se ferm aderarii tarii la Uniunea Europeana. Totusi, în ciuda acestei orientari politice initiale, Ceban a demonstrat o capacitate notabila de adaptare, schimbându-si discursul si angajându-se de-a lungul timpului într-o varietate de directii si fente politice.
Periodic, domnului Ceban pare ca i se schimba softul original si capata un alt sistem de operare. Dupa ce a câstigat primul sau mandat ca primar al Chisinaului cu sprijinul socialistilor lui Igor Dodon, Ion Ceban a surprins multi observatori politici prin transformarea sa aparenta într-un „tehnocrat”, care a promis sa se concentreze exclusiv pe problemele locale ale orasului. Aceasta schimbare brusca de ton a fost doar începutul unei serii de metamorfoze politice ale lui Ceban.
Cu toate acestea, chiar si în timp ce se prezenta drept un „tehnocrat preocupat de binele orasului”, Ceban nu a putut scapa de suspiciunile unei agende duble. Chiar daca „munca pentru oras” nu-i mai lasa timp si pentru alte activitati, asa cum s-a plâns de mai multe ori, începutul razboiului din Ucraina, februarie 2022, îl gaseste pe Ceban într-o vizita secreta la Moscova, subiect pe care nici în ziua de astazi edilul Chisinaului nu l-a lamurit public, ridicând întrebari suplimentare cu privire la afinitatile sale politice si la directia pe care intentioneaza sa o urmeze.
Pentru al doilea mandat de primar, lui Ion Ceban i s-a scris o noua partitura, aceea de „proeuropean”. Pentru maximizarea voturilor, Ceban a promis ca, „spre binele orasului”, va colabora cu oricine, inclusiv cu proeuropenii de la guvernare, PAS, fostul partid al Presedintei Maia Sandu. La o saptamâna dupa ce a câstigat al doilea mandat, Ceban si-a uitat si aceasta promisiune, începând din nou sa atace sistemic guvernarea proeuropeana de la Chisinau.
Aceasta abilitate de a se adapta si de a-si schimba discursul politic în functie de interesele sale imediate a demonstrat ca programatorilor din spatele lui Ceban nu le lipsesc flexibilitatea si pragmatismul politic. Iar pentru ca pofta vine mâncând, în cautarea de putere si influenta edilul Chisinaului pare sa fie dispus astazi sa-si abandoneze ideologiile anterioare în favoarea unei strategii politice si mai oportuniste.
Recent, Ceban a început sa-si îndrepte atentia catre cea mai înalta functie în Republica Moldova, ocupata în prezent de Maia Sandu. Sub pretextul „responsabilitatii” si a dorintei de integrare europeana, el s-a angajat într-un discurs care pare sa sugereze ca ar fi un sustinator al unei Moldove europene, dar sub o alta conducere: „vrem integrare europeana, dar nu asa cum o fac cei din guvernarea actuala”.
Pentru acest salt important Ceban are nevoie de un nou update la interfata. Si pentru ca astazi în România „la vâsle se afla Marcel Ciolacu” (vorba lui Liviu Dragnea), primarul Chisinaului a început – prin interpusi – tatonarea unei aliante cu PSD România, drept pentru care sa nu ne mire daca în viitorul apropiat fostul comunist – socialist Ceban, cu multe vizite la Kremlin la activ, va deveni chiar si un foarte vocal „unionist”. Aceasta în conditiile în care reputatia lui Ceban în România este una cel putin dubioasa, edilul Chisinaului nemaifiind invitat la niciun eveniment oficial de luni si luni de zile.
Este interesant de urmarit daca potentiala alianta cu PSD-ul românesc i-ar putea aduce beneficii electorale magice lui Ion Ceban. Însa, daca strategul politic Marcel Ciolacu viseaza – prin prisma vastei sale experiente din domeniul panificatiei din zona garii Buzaului – ca alianta cu Ceban îi va mari sansele PSD-ului de a obtine mai multe voturi în Republica Moldova la urmatoarele alegeri, s-ar putea sa aiba toate sansele sa devina doar al nu stiu câtelea politician român pus la presat în caietul cu amintiri de smecherii de la Chisinau cu agenda dubla.
Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova