![Bolnavii de cancer continuă să plătească ”taxa pe boală” Bolnavii de cancer continuă să plătească ”taxa pe boală”]()
În România, Guvernul pedepseste persoanele bolnave, obligându-le sa plateasca un impozit de 10- pe veniturile aferente perioadei concediilor medicale. În aceasta categorie intra pacienti cu boli extrem de severe precum cancer sau boli rare dar si femeile însarcinate sau parintii care iau medical pentru a-si îngriji copiii bolnavi. Motivul Guvernului este acela ca s-a constatat o crestere nejustificata, în ultimii ani, a numarului de certificate medicale eliberate de medici. Decizia este una pe cât de stupida pe atât de discriminatorie pentru pacientii cu boli invalidante si nu numai.
Noul impozit, supranumit “taxa pe boala”, a început deja sa îi afecteze pe pacientii cronici, dar si femeile însarcinate cu sarcini cu risc sau parintii de copii bolnavi, care s-au trezit cu veniturile reduse atunci când au avut nevoie de concedii medicale. În acest context, Alianta Nationala pentru Boli Rare din România si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) a solicitat autoritatilor eliminarea impozitarii veniturilor din perioada concediilor medicale pentru pacientii cronici.
”Când vorbim despre pacienti cu boli rare sau cronice, vorbim despre oameni cu suferinte importante. Sa nu uitam ca în cazul pacientilor cu boli rare, multi dintre acestia îsi platesc singuri tratamentele, care oricum sunt extrem de putine. Si asa acesti pacienti sunt batuti de soarta, în conditiile în care 90- sunt înca nediagnosticati iar 95- dintre ei nu au tratament nicaieri în lume. Si le mai si impozitezi concediile medicale. Noi încurajam aceste persoane sa lucreze si sa îsi ia concedii medicale doar la nevoie iar Guvernul îi pedepseste pentru ca sunt bolnavi”, a declarat pentru Ziarul de Iasi Dorica Dan, presedintele Aliantei Nationale pentru Boli Rare din România.
În aceesi situatie se afla si bolnavii de cancer care sunt impozitati pe perioada în care primesc concediu medical. De altfel, potrivit lui Radu Ganescu, presedintele COPAC se estimeaza ca aproximativ 5 milioane de români au boli cronice, cele mai frecvente fiind cele cardiovasculare, oncologice, diabetul si bolile autoimune.
“Reglementarile din România au mers multa vreme pe considerarea pacientilor cronici ca fiind asistati social, pensionari, sustinuti de stat. În prezent, bolile cronice afecteaza tot mai multe persoane, din ce în ce mai tinere, oameni activi, cu serviciu si responsabilitati. Acesti oameni trebuie încurajati sa lucreze, sustinuti atunci când au probleme, nu discriminati prin impozitarea veniturilor”, au transmis autorii memoriului, într-un comunicat.
Practic, lipsa de viziune a Guvernului în a împiedica eliberarea nejustificata de certificate se repercuteaza doar asupra pacientilor. Pâna la acest moment nu a fost mentionata nicio solutie de a-i determina pe medici sa nu mai dea astfel de certificate care nu au acoperire medicala.
În conditiile în care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) poate verifica doar retroactiv modul în care sunt acordate certificatele de concediu medical: înscrierea tuturor informatiilor obligatorii, cod de boala etc. Deoarece CNAS nu dispune de alte pârghii de control, a existat în Parlament o propunere de reglementare care sa permita verificarea persoanelor aflate în concediu medical fara a le fi încalcata intimitatea, însa propunerea a fost respinsa.
“Întelegem ca decizia impozitarii a venit pe fondul unui numar mare de concedii medicale, unele, poate, nejustificate, dar va asiguram ca nu este cazul pacientilor cu boli cronice sau boli rare. Prin urmare, va rugam sa luati masuri si sa eliminati impozitarea pacientilor cu boli cronice si rare”, se mentioneaza în memoriul adresat Guvernului de catre Alianta Nationala pentru Boli Rare din România si COPAC.
Primele declaratii publice privind stoparea eliberarii nejustificate de certificate medicale au fost facute în august 2023, când (CNAS), prin vocea presedintelui de atunci Adela Cojan, si-a exprimat îngrijorarea ca urmare a faptului ca numarul concediilor medicale este în continua crestere, în 2022 fiind emise peste 8,3 milioane de astfel de documente.
”Tehnic, noi întelegem acest lucru si sigur ca este normal sa se stopeze aceste practici. Dar, în viziunea noastra, raspunzator pentru corectitudinea actului medical este cel care pune parafa pe certificatul medical. Medicul stie daca ai sau nu nevoie de zile de recuperare acasa. Evident, si oamenii ar trebui sa fie constienti si sa nu solicite sa primeasca un drept care nu li se cuvine. Dar ei nu pot decide, în schimb medicul are caderea sa faca acest lucru”, a mentionat Dorica Dan.
Saptamâna trecuta, în debutul sedintei de guvern, premierul Marcel Ciolacu a sugerat ca Executivul ar putea elimina impozitul doar pentru concediile medicale ale pacientilor cronici si femeilor însarcinate.
O solutie pentru eliminarea impozitului pe concedii medicale ale categoriilor de persoane pentru care concediul medical “este obligatoriu” urmeaza sa fie discutata cu ministrii Sanatatii si Finantelor, potrivit premierului.
“Vreau sa stabilim astazi (8 februarie - n.r.) cu domnul ministru al Sanatatii, Alexandru Rafila, si cu domnul ministru al Finantelor o foaie de parcurs în privinta rezolvarii situatiei concediilor medicale pentru pacientii cu boli grave si femeile însarcinate”, a afirmat Marcel Ciolacu, la începutul sedintei de guvern.
“Descurajez - si trebuie si descurajam - abuzul de concedii medicale nejustificate, însa este nevoie si de o clarificare legislativa în sprijinul celor aflati în situatiile în care acest tip de concediu este obligatoriu”, a adaugat premierul.
Cu toate acestea, pâna la acest moment, nu s-a luat nicio decizie, iar asociatiile pacientilor care s-au adresat Guvernului nu au primit niciun raspuns.
”Nu am primit nimic oficial la demersul nostru si nici nu am fost invitati sa ne sustinem punctul de vedere. Ce am mai aflat este doar ce a aparut prin presa. Între timp, oameni foarte bolnavi care au nevoie de concediu medical vor plati în continuare 10- pe veniturile aferente perioadei cât stau acasa”, a conchis presedintele Aliantei Nationale pentru Boli Rare din România.
Noul impozit a fost introdus printr-o ordonanta de urgenta (OUG 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare).
Saptamâna trecuta, presedintele Comisiei de aparare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a anuntat ca a depus un amendament din partea grupului parlamentar PNL care ar elimina impozitarea concediilor medical.
Pe de alta parte, ministrul Sanatatii a vehiculat varianta unei ordonante de urgenta care sa “corecteze” masura, cel putin în cazul concediilor medicale pentru pacientii cu cancer.