Dupa patru ani în care nu a reusit sa se obisnuiasca cu ideea ca mama ei a murit, actrita Sirine Malas a apelat la un chatbot care sustine ca poate sa „simuleze mortii”, iar rezultatul a fost unul „înfricosator”, potrivit Sky News.
„Când esti vulnerabil, accepti orice”, spune Sirine, o actrita care s-a stabilit în Germania dupa ce a fugit din Siria în 2015. Mama ei, Najah, a ramas în tara lor natala. La Berlin, Sirine a nascut primul ei copil - o fata pe nume Ischtar - si a vrut mai mult ca orice sa o întâlneasca pe mama ei. Dar înainte sa apuce sa i-o arate pe Ischtar, Najah a murit subit de insuficienta renala la vârsta de 82 de ani. „Ea era o forta calauzitoare în viata mea”, spune Sirine despre mama ei. „Ea m-a învatat sa ma iubesc. Toata treaba a fost crunta pentru ca s-a întâmplat atât de brusc.” „Voiam foarte, foarte mult sa o întâlneasca pe fiica mea si voiam sa avem acea ultima reuniune.” Durerea pe care a resimtit-o a fost insuportabila. Sirine a simtit nevoia sa îsi verse cumva toate emotiile pe care le avea. „Daca le lasi acolo, începe sa te omoare, începe sa te sugrume. Voiam acea ultima sansa de a vorbi cu ea.”
Dupa patru ani de chinuri emotionale, Sirine a apelat la Project December, un instrument AI care sustine ca „simuleaza” persoanele decedate. Utilizatorii completeaza un formular online scurt cu informatii despre persoane pe care au pierdut-o, inclusiv vârsta, relatia cu utilizatorul si un citat din persoana în cauza. Raspunsurile sunt apoi introduse într-un chatbot AI care functioneaza cu ajutorul sistemului GPT2 de la OpenAI - o versiune mai veche a modelului de limbaj din spatele ChatGPT. Acest lucru genereaza un profil bazat pe amintirile utilizatorului legate de persoana decedata. Astfel de modele sunt de obicei antrenate cu ajutorul unui numar mare de carti, articole si alte texte disponibile online pentru a genera raspunsuri la întrebari într-o maniera asemanatoare unui instrument de predictie de text. Programul AI nu urmareste sa ofere raspunsuri bazate pe acuratete factuala. În schimbul a 10 dolari, utilizatorii pot schimba mesaje cu chatbot-ul timp de o ora.
Chatbot-ul i-a spus lui Sirine ca o priveste
Pentru Sirine, rezultatele obtinute au fost „înfricosatoare”. „Au fost momente care au parut foarte reale. Au fost si momente când aveam impresia ca oricine ar fi putut sa raspunda în felul acela.” Imitând-o pe Najah, chatbot-ul s-a referit la Sirine cu apelativul folosit de mama ei - Susu, a întrebat-o daca manânca bine si i-a spus ca o priveste.
Project December are peste 3.000 de utilizatori, iar cei mai multi îl folosesc pentru a imita o persoana draga decedata cu care sa poata purta o conversatie. Jason Rohrer, fondatorul serviciului, spune ca utilizatorii sunt de obicei oameni care au pierdut pe neasteptate o persoana draga. „Cei mai multi oameni care folosesc Project December în acest scop, poarta o ultima conversatie cu persoana draga decedata într-un mod simulat si apoi merg mai departe”, spune Rohrer. Cu toate ca Rohrer spune ca nu exista dovezi ca oamenii ar putea deveni dependenti de astfel de instrumente si s-ar putea ca celor ce au pierdut o persoana draga sa le fie si mai greu sa depaseasca momentul, exista îngrijorari legate de faptul ca ele ar putea întrerupe procesul natural al doliului. „Cele mai multe terapii de doliu sunt despre învatarea de a te împaca cu absenta [persoanei dragi] - sa înveti sa recunosti noua realitate sau noul normal”, a spus Billie Dunlevy, terapeut acreditat de Asociatia Britanica pentru Consiliere si Psihoterapie, adaugând ca folosirea instrumentelor de genul Project December ar putea întrerupe acest proces.
Unii oameni se retrag si devin izolati în urma pierderii unei persoane dragi. Aceasta vulnerabilitate are „capacitatea potentiala de a crea aceasta versiune fantomatica a unui parinte sau copil sau prieten pierdut”, ceea ce ar putea fi daunator pentru oamenii care ar trebui sa învete sa îsi vada de viata, potrivit lui Dunlevy. Chatbot-ul Project December i-a oferit lui Sirine o parte din ceea ce avea nevoie pentru a trece peste pierderea mamei sale, dar ea îi avertizeaza pe oameni sa fie atenti cum îl folosesc. „Este foarte util si foarte revolutionar. Eu am fost foarte atenta sa nu ma las prinsa de el. Pot sa vad cum oamenii ar putea deveni dependenti de folosirea lui, ar putea fi deziluzionati, dorind sa creada ca este real pâna în punctul în care devine daunator”, spune Sirine. „Nu le-as recomanda oamenilor sa se ataseze prea mult de ceva de genul asta pentru ca ar putea fi periculos.”
Sursa: digi24
↧