Niveluri ridicate de benzen, o substanta chimica cancerigena, au fost detectate în unele tratamente pentru acnee ale unor marci precum Clinique de la Estee Lauder si Up & Up de la Target, a anuntat miercuri laboratorul american independent Valisure.
Testele efectuate au aratat ca unele produse ar putea forma benzen într-o concentratie de peste 800 de ori mai mare fata de limita impusa de autoritatile de reglementare din domeniul sanatatii.
Laboratorul american a testat zeci de produse de peroxid de benzoil (BPO) cu si fara prescriptie medicala, iar rezultatele sugereaza ca medicamentele formulate cu BPO în prezent sunt în mod fundamental instabile si pot genera niveluri inacceptabil de ridicate de benzen atunci când sunt manipulate sau depozitate la temperaturi mai ridicate la care produsele pot fi expuse în timpul manipularii de catre consumatori.
Benzenul a fost detectat, în unele tratamente pentru acnee ale unor marci precum Clinique de la Estee Lauder, Up & Up de la Target si Clearasil, detinut de Reckitt Benckiser, si în sapunuri împotriva acneei de la Proactiv, PanOxyl si Walgreens si în crema pentru acnee Equate Beauty de la Walmart, potrivit Valisure.
Laboratorul cu sediul în New Haven, Connecticut, a depus, de asemenea, o petitie la Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din Statele Unite, solicitând autoritatii de reglementare americane sa recheme produsele, sa efectueze o ancheta si sa revizuiasca directivele din industrie.
Benzenul, deja identificat în unele creme de protectie solara, dezinfectanti pentru mâini si sampon uscat, ceea ce a dus la retragerea unora dintre aceste produse fabricate de companii precum Procter & Gamble si Johnson & Johnson.
Însa, detectarea benzenului în produsele pentru tratamentul acneei s-a dovedit „substantial diferita” în comparatie cu celelalte cazuri, a precizat laboratorul.
Aceasta substanta ar putea fi prezent la „niveluri inacceptabil de ridicate” în produse pentru tratamentul acneei cu peroxid de benzoil, atât în cele eliberate cu prescriptie medicala, cât si în cele comercializate fara reteta, a anuntat Valisure într-un comunicat.
Target si Estee Lauder, Walmart si Reckitt Benckiser nu au raspuns la solicitarile Reuters de a comenta.
Niveluri ridicate de benzen au fost gasite nu doar în produsele împotriva acneei testate, ci si în aerul din jurul produselor incubate, ceea ce indica faptul ca substanta cancerigena s-ar putea scurge din unele dintre ambalaje, ceea ce reprezinta un risc potential de inhalare, a precizat Valisure.
Produsii pe baza de peroxid de benzoil sunt instabili si formeaza benzen.
„Benzenul poate fi produs în produsul în sine si poate scapa în aerul înconjurator. Prin urmare, Valisure solicita o ancheta si retragerea de pe piata a produselor care contin BPO”, se precizeaza în comunicat.
Datele din petitie sugereaza ca numai produsele pentru tratarea acneei care contin BPO au aceasta problema de formare a unor niveluri ridicate de benzen si ca alte produse pentru tratarea acneei testate de laboratorul american, cum ar fi cele care contin acid salicilic sau adapalen, nu par sa aiba aceasta problema.
↧