![Arteriopatia diabetică este o complicație a unui diabet necontrolat Arteriopatia diabetică este o complicație a unui diabet necontrolat]()
Corina Costea, Botosani: Sotul meu are 63 de ani si face tratament pentru diabet de peste 20 de ani. Din pacate, nu respecta întotdeauna recomandarile medicului diabetolog, el fiind un gurmand si, ca toti barbatii, mai bea, desi stie ca nu ar trebui. Cert este ca, de ceva vreme peste problemele pe care le are cu diabetul s-au mai adaugat amorteli la nivelul picioarelor si se plânge ca ba le simte foarte reci, alteori le simte foarte calde. Medicul diabetolog crede ca ar putea fi vorba de arteriopatie diabetica si i-a recomandat sa vina la Iasi, la Clinica de Chirurgie Vasculara, pentru investigatii si tratament.
Conf. Dr. Radu Florin Popa, Sef Clinica Chirurgie Vasculara: ”Arteriopatia este o boala a arterelor membrelor inferioare, caracterizata prin dezvoltarea unor îngrosari ale peretelui arterial sau uneori chiar „dopuri” în interiorul vaselor, care duc la diminuarea circulatiei sângelui. Altfel spus, tesuturile si muschii nu mai sunt oxigenate corespunzator, circulatia sângelui este îngreunata, chiar blocata. În cazul pacientilor cu diabet zaharat, boala arteriala periferica este o complicatie a diabetului. La aceste persoane, leziunile vasculare sunt multiple si pot sa aiba consecinte grave în timp, mai ales în lipsa administrarii tratamentului adecvat.
În cazul bolnavilor de diabet, arteriopatia este frecvent întâlnita la nivelul membrelor inferioare, si se observa mai ales la arterele de sub genunchi, care sunt artere de calibru mic. În acest caz peretele arterial se calcifica si se îngroata timpuriu. Astfel, arterele devin îngosate si calcificate si foarte greu de tratat .Diabetul modifica si transmiterea nervoasa a influxului ceea ce determina aparitia neuropatiei diabetice cu consecinte nefaste asupra sensibilitatii cutanate sau a troficitatii tesuturilor plantare.
Pacientii cu neuropatie diabetica nu simt deseori agresiuni în zona plantara ceea ce poate determina aparitia unor infectii fara ca pacientul sa fie constient de aparitia lor .Neuropatia duce la paralizia unor muschi plantari care vor modifica fortele de tractiune de la nivelul gambei si plantei si vor transforma arhitectura boltei plantare cu aparitia unor puncte suplimentare de presiune pâna la exteriorizarea oaselor plantare si infectie consecutiva.
Din cauza neuropatiei diabetice apar tulburari de perfuzie tisulara cu necroze aseptice în articulatiile plantare care mai apoi devin septice prin comunicarea cu exteriorul la nivelul plantei.
Apare asa numitul „mal perforant plantar” care este o infectare a unei articulatii a oaselor mici care formeaza piciorul (metatarsienele si falangele).
Este o patologie separata greu de tratat si care necesita resurse si timp îndelungat.
Alaturi de cei trei factori principali care determina ateroscleroza - diabetul zaharat, fumatul si vârsta de peste 60 de ani, alte cauze implicate în dezvoltarea arteriopatiei diabetice sunt si: stilul de viata nesanatos, care include regim alimentar bogat în grasimi saturate, consum de alcool si lipsa exercitiilor fizice; hipertensiunea arteriala; abordarea terapeutica necorespunzatoare a sindromului metabolic. Cam ceea ce ati descris si dvs ca face, din pacate, sotul dvs.
Manifestarile clinice ale arteriopatiei diabetice secundare obstructiei vasculare ateromatoase si a neuropatiei diabetice sunt: paresteziile - amorteli ale membrului afectat; senzatia de cald/rece a tegumentului; durere intermitenta care însoteste efortul (mersul pe jos) în fazele avansate de evolutie a bolii, cu disconfortul la mers pe distante din ce în ce mai scurte, pâna la durere în repaus.
Durerea reprezinta suferinta musculara acuta în lipsa oxigenului si nutrientilor (glucoza) necesari functionarii eficiente. Cu cât vasele noastre sunt mai îngustate, cu atât se diminueaza circulatia sângelui si este urmata de aparitia crampelor musculare si de modificarile trofice tegumentare: piele subtire si lucioasa, diminuarea tesutului subcutanat, diminuarea pilozitatii, modificarea fanerelor (unghii îngrosate, friabile, care pot prezenta fisuri), „piele rece”, în cazurile tardive de evolutie fiind prezente ulceratiile tegumentare.
În astfel de situatii, necesara pentru stabilirea diagnosticului de certitudine este ecografia Doppler într-un prim timp dupa care, obligatoriu, arteriografia periferica.
Tratamentul afectiunii este de lunga durata, cel mai adesea, pentru tot restul vietii, si necesita schimbarea stilului de viata prin renuntarea la fumat, schimbarea regimului alimentar, efectuarea exercitiilor fizice regulat. Este necesara controlarea factorilor de risc vascular (dislipidemie, hipertensiune arteriala, dezechilbru metabolic) si administrarea medicatiei prescrise de medicul diabetolog.
Pe lânga patologia legata de neuropatia diabetica, îngustarea arterelor de sub genunchi necesita gesturi de revascularizare: fie un by pass periferic fie folosirea tehnicilor moderne de revascularizare prin proceduri interventionale radiologice; angioplastii cu balonase de diferite dimensiuni, folosirea si implantarea de stent-uri periferice.
De asemenea, infectiile care apar în evolutia bolii, fiind o complicatie, necesita tratament antibiotic, drenaj chirurgical, iar în cazurile grave de sepsis, uneori, amputatie la diverse niveluri ale membrului afectat”.