![Ciurea, a doua localitate ca număr de locuitori din județul Iași, creează toate condițiile pentru locuitorii săi (P) Ciurea, a doua localitate ca număr de locuitori din județul Iași, creează toate condițiile pentru locuitorii săi (P)]()
Comunele de lânga orasele mari se extind într-un ritm rapid, date fiind oportunitatile si locurile de munca într-un numar mai mare din aceste orase. Extinderea lor atrage si o serie de provocari pe care primarii gospodari îsi doresc sa le rezolve cât mai repede pentru cresterea calitatii vietii locuitorilor acelor comune. Fondurile europene reprezinta o mare oportunitate pentru rezolvarea acestor provocari. Fie ca rezolva situatii punctuale, fie ca acopera aspecte ce tin de infrastructura, accesarea si atragerea lor reprezinta un pas important spre dezvoltarea noastra.
O localitate ce si-a propus sa fie demna de una europeana, atât sub aspectul infrastructurii, cât si sub acela al facilitatilor este comuna Ciurea.
Aceasta are proiecte în derulare pe toate palierele si pastreaza un ritm accelerat pentru implementarea acestora chiar daca 2024 este un an cu provocari de tot felul, mai ales la nivel politic.
Gazul - o utilitate în plin proces de implementare
Unul dintre cei mai importanti pasi care a fost facut pentru Ciurea este cel legat de infrastructura de gaz. Primarul Catalin Lupu spune ca „suntem în plin proces de extindere a retelei de gaz, suntem în discutii cu distribuitorii, pentru localitatile Ciurea, Picioru Lupului, Curaturi. Au fost si zilele trecute cei de la gaz si ne-au facut niste calcule aproximative, vrem sa aducem gazul la fiecare locuinta, el este ajuns deja pâna la localitate, mai urmeaza aducerea pe strazi, pentru bransarea cetatenilor.”
Pentru un proiect de acest fel investitia este considerabila, dar conditia principala care trebuie îndeplinita este numarul de bransamente, unul dintre punctele de evaluare ale proiectului fiind acest indicator. Primarul Catalin Lupu ne-a spus ca apreciaza un numar de bransamente între 1200 si 1300 carora li se va face conducta „pâna la limita de proprietate, pe domeniul public, urmând ca ei sa-si faca în ce etapa a vietii lor doresc bransamentul spre centrala, aragaz si unde mai au nevoie. ”
„Gazul este un subiect interesant si controversat, toata lumea întreaba si îsi doreste, aspectul sensibil fiind bransarea initiala care presupune un efort mare din partea lor, chiar daca aceasta facilitate îi ajuta sa-si eficientizeze ulterior consumul, respectiv sa faca economii la facturi.”
Edilul spune ca a solicitat pentru aceasta lucrare de infrastructura 25 de milioane de ron, „dar important este sa depunem documentatia si sumele vor fi decontate pe masura ce înainteaza lucrarile. Perioada de implementare este pâna în 2027, dar asta nu este relevant, pentru ca aceasta linie de finantare nu se prelungeste, astfel ca orice constructor care vine e interesat sa termine cât mai repede ca sa preia alta lucrare.”
„Este o perioada foarte aglomerata cu foarte multe contracte de implementare, foarte multe linii de finantare care se deschid, linii de finantare pe care am depus proiecte si asteptam evaluari.”
18 km de canalizare - lucrarile încep dupa 15 martie
O alta investitie majora care se face în prezent în comuna Ciurea este canalizarea pentru care primarul spune ca „în jurul datei de 15 martie vom emite si ordinul de începere a lucrarilor, deja ne-am întâlnit cu dirigintele de santier ca sa semnam contractul de prestari servicii, el având obligatii clare de întocmire a anuntului de începere a lucrarilor, de demarare a formalitatilor pentru începerea acestor lucrari, altfel ele nu pot sa înceapa. Aici suntem prinsi cu o suma de 15 milioane de lei pe extindere canalizare, în mod special vom lucra pe satele Curaturi, Dumbrava, unde Consiliul Local a aprobat de mai multi ani si atribuirea unor loturi pentru tinerii casatoriti. Acolo familiile tinere au câte o parcela de 300mp si e destul de greu sa te descurci în 300 de metri si cu gospodarie, sa ai si soba, sa ai si fântâna, sa ai si fosa, trebuie sa le ducem gaz si canalizare, pentru ca aductiune de apa am facut de câtiva ani si toti sunt bransati la reteaua de apa.”
Reabilitarea blocurilor - cea mai mare suma aprobata din judetul Iasi
În ceea ce priveste lucrarile de reabilitare a blocurilor, primarul din Ciurea ne-a comunicat cu bucurie ca suma atrasa de comuna pe care o are în administrare este cea mai mare din tot judetul, iar din februarie deja au început lucrarile în Lunca Cetatuii. Au intrat în acest program 14 asociatii de proprietari, iar valoarea proiectului prin PNRR este de peste 14 milioane de euro.
„Sunt foarte multi bani, dar sunt si multe lucrari si beneficii pe care oamenii le vor avea dupa ce vor fi reabilitate. Este una dintre cele mai mari valori din judetul Iasi pe reabilitare blocuri.”
Oamenii primesc sceptici schimbarile
Primarul comunei Ciurea ne-a marturisit ca, desi lucrarile de reabilitare sunt menite pentru a le schimba oamenilor calitatea vietii, dar si pentru a le eficientiza costurile cu energia, si, deci, pentru a-i ajuta sa economiseasca o suma de bani, ei eu fost sceptici la început. Mai ales când a fost vorba de schimbarea geamurilor de termopan, oamenii spuneau ca ale lor nu sunt foarte vechi, au câtiva ani.
Cu toate acestea, când au vazut ca cei care semnasera listele vor avea ferestre de o mai buna calitate ca a lor, se razgândeau rapid si alegeau sa semneze si pentru ei. „Sunt beneficii pe care nu le vor resimti acum, peste doua zile, ci abia în primavara viitoare, întrucât unii dintre ei au mereu igrasie si mucegai în casa”, spune Catalin Luca, primarul comunei Ciurea.
Atentia la persoanele vârstnice - un aspect de interes pentru Ciurea
La nivelul localitatii ciurene, primarul ne-a comunicat ca sunt în jur de 2400-2500 de pensionari, iar acestia au nevoie de socializare, interactiune, nevoia de a se simti utili. Astfel, primaria a decis construirea unui centru de zi în Lunca Cetatuii pentru ca acolo sunt cei mai multi pensionari, aproximativ 1500, unde cei care îsi doresc pot sa vina sa ia parte la activitatile derulate acolo.
Acest proiect care va avea mare impact la nivelul comunitatii este aprobat printr-o linie de finantare PNRR si nu îsi propune sa fie un centru medical, întrucât în aceasta directie administratia din Ciurea are altceva în plan, dar se doreste a fi un centru în care cei care nu au parte de interactiune, sa vina acolo atunci când simt nevoia.
Primarul spune ca ideea acestui proiect i-a venit în primul rând pentru ca îi cunoaste pe majoritatea celor care sunt pensionari în comuna Ciurea si vazându-se cu ei periodic, salutându-se si stând de vorba cu ei, a descoperit aceasta nevoie a lor de a iesi din casa, de a avea un loc în care sa vina sa schimbe o vorba, sa faca ceva.
Pe lânga activitatile ce tin strict de socializare si interactiune, primarul Catalin Lupu spune ca „cine stie, poate la anul când e gata centrul, îi aducem sa confectionam martisoare, sa încondeiem oua, sa facem activitati handmade sau chiar sa îi luam pe unii care sunt mai vrednici parteneri în echipa mobila, sa mearga sa vorbeascu cu oamenii.”
Echipa medicala mobila la Ciurea - un proiect de pionierat de laudat
Seniorii nu sunt în centrul atentiei doar pentru activitatile care le-ar putea aduce o alta energie si care i-ar implica în societate, dar si printr-un proiect ambitios, gândit pentru toti locuitorii comunei si în mod special pentru vârstnicii care nu se pot deplasa pentru un tratament medical. Primaria si-a propus printr-un proiect sa angajeze medici si asistente medicale care, pe lânga munca din cele doua centre de permanenta de la Ciurea si Dumbrava, sa fie în aceasta echipa mobila si sa mearga sa acorde ajutorul la domiciliu, acolo unde acest lucru este posibil si nu implica alte tipuri de resurse necesare tratamentelor care se efectueaza doar în centre specializate, cum sunt cele renale, de exemplu.
Primarul spune ca „dorim sa facem tratamente la domiciliu, activitati de baza, nu vom lua locul institutiilor specializate, nu vom face dializa, de exemplu, dar împreuna cu centrele de permanenta pe care le avem pe raza comunei, unde avem câte 7 medici angajati pe fiecare centru, alaturi de 7 asistente medicale care ofera acces la sanatate de cod verde, vrem sa facem în asa fel încât sa nu mai mearga omul la UPU. Îl poate vedea un medic de familie la domiciliul lui sau poate sa vina la centrele de permanenta, avem mai multe specialitati, de luni pîna vineri între 8:00 si 16:00, dar si sâmbata si duminica sunt deschise permanent.”
„Noi ne dorim foarte mult echipa asta mobila si daca ne dorim cu adevarat si suntem insistenti vom reusi.”
Scoala gimnaziala „Comandor Alexandru Catuneanu” a devenit liceu teoretic
Scoala Gimnaziala a devenit Liceu Teoretic începând cu anul scolar 2023-2024, de când un numar de 52 de elevi studiaza în cele 2 clase cu profilul matematica-informatica si stiite sociale. Noua cladire, ce va cuprinde 25 de sali de curs, va fi cea în care vor studia în viitor elevii din învatamântul gimnazial si liceal, urmând ca în vechea cladire sa îsi desfasoare cursurile doar elevii din învatamântul primar.
O alta realizare importanta a primariei din comuna Ciurea este primirea aprobarilor si îndeplinirea conditiilor de eligibilitate pentru înfiintarea Liceului Teoretic „Comandor Alexandru Catuneanu”.
Noul ansamblu al liceului „va cuprinde o cladire cu 25 de sali de clasa, un P+2 pe care dorim sa-l realizam si tot ce înseamna încaperi anexa, cabinet de limba româna, cabinet de stiinte, cabinet psihologic, cabinet medical, sala de sport, am vrut si sala de mese, suntem în lista sinteza a celor de la Ministerul Educatiei cu privire la acele unitati de învatamânt care vor beneficia de programul masa calda, ni se pare mai rezonabil acest program decât cornul si laptele. E adevarat ca nu toate unitatile de învatamânt din România pot sa beneficieze de acest program, dar masa calda cred ca va fi binevenita. Am solicitat pentru 3 unitati de învatamânt de pe raza comunei, unde avem familii cu probleme materiale si au fost selectate în aceasta lista initiala, de catre minister, Scoala Ciurea si Liceul Teoretic Comandor Catuneanu, unde avem si multi copii de etnie rroma, cu conditia ca ei sa vina la scoala si sa nu aiba multe absente.”
„Faptul ca am reusit sa transformam o scoala gimnaziala si îndeplinim conditiile pentru înfiintarea unui liceu teoretic, consider ca este o reusita remarcabila.”
Cum va arata Ciurea peste 10 ani
Primarul considera ca felul în care poate sa arate comuna pentru câtiva ani depinde foarte mult de fiecare dintre locuitorii de acolo. Primarul îsi poate propune proiecte, poate sa faca toate demersurile necesare, dar daca cetatenii nu contribuie si ei, lucrurile se întâmpla mult mai greu sau chiar deloc.
De exemplu, primarul spune ca vin oamenii sa semnaleze ca au vazut masini din care erau aruncati câini vagabonzi la marginea localitatii, dar nu dau niciun indiciu despre masina respectiva, culoare, numar, judet, ceva care sa ajute la identificarea faptasilor. Fiind pe domeniul public, primarul spune ca autorii acestor fapte pot fi fotografiati tocmai pentru ca ceea ce fac aduc un prejudiciu comunei Ciurea si a altor localitati unde fac la fel.
„Peste 10, 20, 30 de ani, ca sa arate comunitatea cum ne dorim noi, trebuie sa începem de pe acum sa muncim la cum vrem sa arate. Ciurenii trebuie sa colaboreze si ei, trebuie sa înteleaga ca lucrurile se schimba si mentalitatile la fel, si noi încercam sa ne adaptam dupa aceste schimbari, dar si ei trebuie sa contribuie, sa devina mai implicati în comunitate.”