![TikTok, la un pas să fie interzis în China. Firma care deţine aplicaţia are şase luni să vândă afacerea din SUA TikTok, la un pas să fie interzis în China. Firma care deţine aplicaţia are şase luni să vândă afacerea din SUA]()
Camera Reprezentantilor a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede interzicerea TikTok în Statele Unite în cazul în care reteaua de socializare nu îsi rupe legaturile cu firma-mama ByteDance si mai larg cu China, relateaza AFP.
Aceasta este o evolutie majora pentru platforma, care nu parea amenintata în urma cu doar câteva zile, în pofida faptului ca un viitor vot în Senat are un rezultat incert.
TikTok se afla în colimatorul autoritatilor americane
TikTok se afla, de mai multe luni, în colimatorul autoritatilor americane, iar numerosi oficiali considera ca platforma de video scurte si de divertisment permite Beijingului sa spioneze si sa manipuleze cele 170 de milioane de utilizatori pe care-i are în Statele Unite. TikTok a negat în mai multe rânduri faptul ca ar fi transmis informatii autoritatilor chineze si a dat asigurari ca refuza orice eventuala cerere de acest fel.
Textul de lege - adoptat cu o larga majoritate de 352 de voturi ale celor 432 de alesi - ”nu interzice TikTok”, a subliniat liderul minoritatii democrate în Camera Reprezentantilor Hakeem Jeffries, care a votat în favoarea legii.
”El vizeaza sa solutioneze probleme legitime de securitate nationala si de protectia datelor cu privire la legaturi ale Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) cu reteaua de socializare”, precizeaza el într-un comunicat.
”A lasa TikTok sa continue sa opereze în Statele Unite în timp ce se afla sub controlul Partidului Comunist Chinez este pur si simplu inacceptabil”, comenteaza la rândul sau, într-un comunicat, fostul vicepresedinte republican Mike Pence.
Avertismentul Chinei
Înainte de vot, China a avertizat ca o interzicere ar submina ”încrederea investitorilor internationali”, iar prima putere mondiala ”si-ar trage un glont în picior”, potrivit unui purtator de cuvânt al diplomatiei chineze, care denunta ”intimidari” ale TikTok.
Soarta proiectului de lege este incerta în Senat, unde personalitati de prim-plan se opun unei masuri atât de radicale împotriva unei aplicatii extrem de populare. Presedintele american Joe Biden a anuntat ca, în cazul unei adoptari în Senat, va promulga textul - denumit oficial ”Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act” (Legea protectiei americanilor de aplicatii controlate de adversari straini).
Textul obliga ByteDance - societatea-mama a TikTok - sa vânda aplicatia în termen de 180 de zile, altfel urmând sa fie scoasa din magazinele de aplicatii ale Apple si Google în Statele Unite.
El îi acorda presedintelui american puterea de a desemna alte aplicatii drept o amenintare la adresa securitatii nationale, în cazul în care sunt controlate de o tara considerata ostila Statelor Unite.
Libertate de exprimare
Mai multe state si Guvernul federal au interzis folosirea aplicatiei pe dispozitive oficiale ale functionarilor, invocând riscuri la adresa securitatii nationale. Relansarea ofensivei Washingtonului împotriva TikTok a surprins întreprinderea, scrie The Wall Street Journal (WSJ).
Conducatorii TikTok au primit însa asigurari prin intrarea luna trecuta pe platforma a lui Joe Biden, în cadrul campaniei sale în vederea unui al doilea mandat. CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, se afla la Washington, unde încearca sa obtina sustinatori care sa blocheze proiectul de lege.
”Aceasta ultima legislatie, adoptata cu o viteza fara precedent, fara ca macar sa fi beneficiat de o audiere publica, ridica probleme constitutionale importante”, scrie într-o scrisoare adresata aparatorilor proiectului de lege, despre care AFP scrie ca are cunostinta, vicepresedintele TikTok însarcinat cu politica publica, Michael Beckerman.
Fostul presedinte american Donald Trump (2017-2021) s-a razgândit în pozitia sa si a anuntat luni ca se opune unei interziceri, în principal pentru ca aceasta ar consolida Meta, proprietara Instagram si Facebook, pe care a catalogat-o drept ”inamicul poporului”. În 2020, promotorul imobiliar, la acea vreme presedinte al Statelor Unite, a încercat sa smulga ByteDance controlul TikTok, însa a fost oprit de tribunale americane.
Donald Trump a respins acuzatiile
Donald Trump a respins acuzatii potrivit carora si-ar fi schimbat pozitia din cauza ca un investitor major al TikTok, Jeff Yass, a amenintat sa nu mai contribuie la finantarea campaniei electorale republicane. Alte încercari de interzicere a TikTok au esuat. Un proiect de lege propus în urma cu un an a esuat din cauza un or îngrijorari legate de libertatea de exprimare.
Propunerea actuala ”este un text prea general, care nu va rezista examinarii Primului Amendament” al Constitutiei americane, care garanteaza libertatea de expresie, subliniaza un ales din Camera Reprezentantilor, Ro Khanna.
O lege adoptata în mai de catre statul Montana (nord-vest) în vederea interzicerii platformei a fost suspendata de catre un tribunal federal în noiembrie, din cauza ca aceasta încalca drepturile constitutionale în domeniul libertatii de exprimare. ”Alta problema este ca multi oameni îsi câstiga traiul prin aceasta platforma” în Statele Unite, a subliniat în fata presei Ro Khanna.