![Amendă pentru drift, anulată în instanță. Judecător: „derapajul controlat nu e un comportament în sens distructiv” Amendă pentru drift, anulată în instanță. Judecător: „derapajul controlat nu e un comportament în sens distructiv”]()
Un sofer acuzat de comportament agresiv la volan dupa ce ar fi facut drifturi pe o strada din orasul Valea lui Mihai a scapat de amenda si de suspendarea permisului pentru 30 de zile, dupa ce a câstigat procesul împotriva Politiei Bihor.
Judecatoria Marghita a considerat ca derapajul controlat nu poate fi considerat comportament agresiv, pentru ca ”nu este (…) orientat în sens distructiv, nefiind de natura sa poata cauza prejudicii de natura fizica sau morala altor persoane”.
Conducatorul auto a fost oprit de politisti într-o noapte din luna iulie 2023, putin înainte de ora 1:00. În procesul-verbal, agentii au mentionat ca barbatul avea ”un comportament agresiv în conducere prin realizarea intentionata a unui derapaj controlat al autovehiculului în vederea rotirii acestuia”. Considerând ca în acest fel a pus în pericol atât siguranta sa, cât si a celorlalti participanti la trafic, oamenii legii l-au amendat cu 580 de lei pe cel aflat la volan si i-au suspendat permisul pentru 30 de zile.
Instanta: driftul nu cauzeaza prejudicii fizice sau morale altor persoane
Soferul a respins acuzatia, iar cei doi pasageri din masina au aratat ca barbatul nu conducea cu viteza si nici nu era vreun alt autoturism pe sosea. Doua zile mai târziu, conducatorul auto a facut plângere la Judecatoria Marghita, cerând anularea procesului-verbal de constatare a contraventiei.
Instanta a aratat ca textul de lege în baza caruia a fost data amendat nu defineste ce înseamna comportament agresiv, ci doar precizeaza ca adoptarea unei astfel de conduite la volan reprezinta contraventie. Astfel, judecatorul a considerat ca este necesara o raportare la limbajul comun, potrivit caruia ”agresivitatea reprezinta o forma de comportament orientat în sens distructiv, care poate cauza prejudicii de natura fizica sau morala altor persoane”.
”Instanta constata ca efectuarea unui derapaj controlat nu este un comportament orientat în sens distructiv, nefiind de natura sa poata cauza prejudicii de natura fizica sau morala altor persoane. Cu atât mai mult, având în vedere ora si locul savârsirii contraventiei, nemaifiind alti participanti la trafic”, se arata în hotarârea Judecatoriei Marghita prin care s-a dispus anularea sanctiunii date soferului.
Sursa: Bihon