Guvernul României a luat joi o decizie care a aplanat mai bine de jumatate din protestatarii din sanatate: a aprobat majorarea, în medie cu 20-, în doua transe, a salariilor de baza din sistemul sanitar si cel de asistenta sociala. Iulian Cozianu, presedintele Sanitas Iasi, a declarat pentru „Ziarul de Iasi” ca decizia Guvernului este o victorie în urma discutiilor cu sindicatele, una care nu parea plauzibila la începutul negocierilor.
„Este un lucru foarte bun, o realizare la care va spun sincer ca nu prea speram la începutul anului, când s-au dat 5- pentru toti bugetarii. Ne gândeam, sa fiu cinstit, ca în 2024 vom ramâne doar cu acea crestere de 5-. Nu rezolva toate inechitatile din sistem, nu rezolva toate problemele legate de sporuri, dar e un început. Este o crestere importanta, într-un an de criza, care acopera inflatia din ultimii doi ani. E cu atât mai importanta cu cât sunt angajati din 2018 care nu au primit nimic în plus la salarii”, a precizat Iulian Cozianu.
Ce înseamna cresterea? Cam 1.000 lei în mâna la salariul mediu
Ce înseamna aceasta crestere salariala? Înseamna ca, diferentiat, toate categoriile de lucratori în sistemul de sanatate, de la personalul TESA la medici, vor primi o crestere care poate ajunge pâna la 30-. Iulian Cozianu a explicat ca procentul a fost gândit de asa maniera încât cei cu salarii mici sa aiba o crestere mai semnificativa si sa aiba un procent mai mare. Pentru ca daca se dadea 20- la toata lumea, „cei cu salarii mari s-ar fi dus în pod cu veniturile, iar cei mici ar fi fost dezavantajati în continuare fiindca se adâncea discrepanta”.
Concret, aceasta majorare salariala înseamna ca personalul cu salarii mici si medii din sistemul sanitar va vedea, dupa aplicarea ambelor transe, o crestere de 1.800 – 1.900 de lei brut, deci pâna la 1.000 de lei net.
Dar miscarile sindicale nu se vor opri aici. Federatia Solidaritatea Sanitara, care reprezinta un procent mai mic din angajatii din sanatate, a anuntat proteste luni, 11 martie, la Bucuresti, spunând ca aceasta crestere salariala este prea mica.
Din aprilie, începe procesul pentru sporuri si indemnizatia de hrana
Iar cei de la Sanitas au în aprilie primul termen în ceea ce Iulian Cozianu denumeste a fi unul dintre cele mai ample procese din România. Sindicatul cere pentru 80.000 de persoane recalcularea sporurilor, care se dau la nivelul anului 2018, si a indemnizatiei de hrana, înghetata cu calculul la salariul minim din 2018.
„Cerem ca actuala lege de salarizare unitara, ce trebuia sa ajunga la maturitate în 2022, sa fie aplicata. Fiindca nu s-a întâmplat asta. Am cerut ca lucrurile sa fie raportate la piata de acum, nu la indicatorii din 2018. Nu stiu daca a mai facut cineva vreodata o actiune atât de mare. Mesajul e simplu: nu ne-am culcat pe laurii victoriei, continuam programul pe care ni l-am asumat si încercam pe toate caile sa ne obtine drepturile; nu dam înapoi si la aceasta metoda, de a apela la instanta”, a precizat Iulian Cozianu.
↧