În ultimii ani, capacitatea de a renova si a da viata unor depozite vechi, hambare, hale de productie si cladiri industriale a luat cu asalt lumea designului interior. O abordare mai „ruginita”, dupa unii, mai putin popular si mai mult nonconformist, dupa altii, stilul industrial s-a nascut odata cu perioada consumerista, când depozitele vechi au devenit magazine, birouri sau chiar apartamente, devenind cunoscut mai ales pentru functionalitate, minimalism si lipsa pretentiilor.
Acest stil este unul rebel prin excelenta, care se bazeaza pe un model arhitectural „incomplet”, cu pereti neslefuiti care îsi expun dezinhibat imperfectiunile, cu bare de fier ruginite si suporturi vechi, cu podea de tip ”fabrica”, cu cabluri, sârme si fasunguri la vedere, betoane si tot felul de table îndoite.
În stilul industrial totul este permis - materiale textile, lemn nefinisat, aluminiu, bronz, structuri metalice, bricolaj aparent aleator, idei inedite si imaginatie pusa la încercare - cu un pic de caldura adaugata pentru a compensa raceala metalului. Se confirma de la sine faptul ca acest stil este unul rece, însa elementele care îl însufletesc sunt pernele decorative, florile, tesaturile vesele, un fotoliu confortabil, combinarea culorilor neutre cu alb si negru, îmbinarea unor culori tari cu mai putin remarcabilul gri, adica elemente care definesc personalitatea celui care ocupa spatiul amenajat. Chiar structura veche a încaperii lasata la vedere da sentimentul de intimitate. Cablurile nu mai devin o problema în amenajare, nu ne mai chinuim sa le ascundem, ci din contra, le aranjam la vedere într-un mod dezordonat, dar cosmetizat.
Modul cel mai simplu de a avea o casa cu influente industriale este sa porniti de la pereti, tinând cont de faptul ca finisajele perfecte nu sunt deloc caracteristice acestui stil, în schimb peretii netencuiti, erodati, caramida varuita, betonul sau lemnul natural sunt ideale pentru astfel de interioare. Sunt binevenite o masa din lemn neslefuit, un blat neprelucrat, un perete din beton sau din caramida cu aspect vechi si structura metalica aparenta (grinzi, stâlpi, etc).
Pastrati un spatiu deschis, în special podeaua, care trebuie sa aminteasca de vechile fabrici din Epoca Industriala. De asemenea, simplificati spatiul din punct de vedere estetic si optati pentru ferestrele mari. Perdelele sau draperiile nu prea îsi gasesc locul în amenajarea unor astfel de interioare - ferestrele ramân goale.
Culorile stilului industrial pornesc de la maro închis si se încheie cu gri deschis, alb, negru si auriu/bronz. Pe lânga tevile la vedere si caramida expusa, puteti folosi materiale precum piele uzata, scaune vechi sau instalatii sanitare din cupru, si puteti adauga putina culoare prin elemente de design precum covorase, tablouri sau suporturi de iluminat, important fiind ca obiectele din metal sa para neslefuite.
De la finisaje rustice expuse si elemente structurale pâna la corpuri de iluminat, nu exista nicio îndoiala ca detaliile industriale sunt aici pentru a ramâne. Sa nu cadeti însa în capcana de a crede ca industrialul se potriveste doar suprafetelor nefinisate, brute, întrucât numerosi designeri de interior promoveaza în ultimul timp îmbinarea dintre trasaturile acestui stil si amenajarile somptuoase, pline de eleganta, ale stilurilor super-finisate ce se afla la polul opus. Pe lânga faptul ca este foarte la moda, acest stil are si un farmec aparte, lasând o amprenta puternica asupra spatiului în care este folosit. Retineti ca acest stil se refera la o tendinta estetica în design care subliniaza linii clare, conexiuni abrupte si interactiuni dinamice în miscare!
Mobilierul specific este unul vintage, din otel, cu scaune simple, cu picioare din fier, masute de cafea realizate din paleti de lemn, canapele cu brate subtiri si un pat din fier forjat, fara inflorescente. Spatiul generos permite desfasurarea de canapele largi, capitonate cu piele neagra sau maro. Pe post de masa de cafea folositi cufere îmbracate în piele sau materiale textile rugoase, cu încuietori metalice. Mai mult, mobilierul poate împrumuta si el un design inspirat de tevi si conducte, prin utilizarea anumitor piese de asamblare sau accesorii functionale precum mânere sau bare de metal create cu forme asemanatoare.
În ultimul deceniu, în domeniul designului interior a crescut numarul de producatori de mobila care au îmbratisat stilul industrial, aceasta renastere fiind reflectata în piese de dormitor si living cu detalii minime si materiale cât mai simple. Paturile simple cu baldachin din fier forjat pot fi de exemplu mai oficiale sau din contra, particulare, în functie de accesoriile cu care alegeti sa le decorati. Foarte potrivite sunt corpurile de mobila din lemn masiv cu insertii de fier.
În bucatarie mentineti lucrurile cât mai simple, folositi o masa înalta cu scaune de bar cu picioare din fier de exemplu, în living amplasati o masina de cusut, folositi lampi de podea, în loc de plafoniere, alegeti abajururi metalice cu tija lunga, iar în dormitor optati pentru noptiere care imita butoaie vechi sau cabinete tip fiset.
Retineti ca acest stil se refera la o tendinta estetica în design care subliniaza linii clare, conexiuni abrupte si interactiuni dinamice în miscare!
↧