![Grăsimea abdominală poate avea un impact asupra sănătății creierului la persoanele cu risc de Alzheimer Grăsimea abdominală poate avea un impact asupra sănătății creierului la persoanele cu risc de Alzheimer]()
Pentru unele persoane de vârsta mijlocie, cantitatea de grasime din pancreas, ficat si burta este legata de volumul si functia creierului, potrivit unui nou studiu, publicat de cercetatori din Israel.
Impactul grasimii abdominale asupra sanatatii creierului si cognitiei este, în general, mai pronuntat la barbatii de vârsta mijlocie cu risc ridicat de boala Alzheimer, spre deosebire de femei, potrivit cercetatorilor de la Rutgers Health.
La persoanele de vârsta mijlocie cu antecedente familiale de boala Alzheimer, cantitatea de grasime din organele abdominale (pancreas, ficat si grasime din burta) este legata de volumul creierului si de functia cognitiva, potrivit studiului publicat marti în revista Obesity.
Studiul a fost condus de echipe de la Centrul de Cercetare a bolii Alzheimer din cadrul Institutului Rutgers pentru Sanatatea Creierului (BHI).
Cercetarea, realizata pe 204 participanti sanatosi de vârsta mijlocie cu dementa Alzheimer, a investigat depozitele de grasime din pancreas, ficat si abdomen, masurate cu ajutorul RMN.
„La barbatii de vârsta mijlocie cu risc ridicat de Alzheimer - dar nu si la femei - o grasime pancreatica mai mare a fost asociata cu o cognitie si volume cerebrale mai scazute, sugerând o potentiala legatura specifica sexului între grasimea abdominala distincta si sanatatea creierului”, a declarat Michal Schnaider Beeri, specialist în cercetarea neurodegenerescentei la BHI si membru al Institutului Rutgers pentru sanatate, Politici de sanatate si Cercetare în domeniul îmbatrânirii.
Obezitatea este un factor de risc pentru o functionare cognitiva mai scazuta si un risc mai mare de dementa, cu asocieri diferite între sexe.
Rezultatele cercetarii evidentiaza importanta investigarii interrelatiilor dintre depozitele de grasime, îmbatrânirea creierului si cognitia în contextul diferentelor de sex.
În plus, studiul contesta utilizarea conventionala a indicelui de masa corporala (IMC) ca masura principala pentru evaluarea riscurilor cognitive legate de obezitate.
Cercetatorii au declarat ca IMC reprezinta deficitar distributia grasimii corporale si nu tine neaparat cont de diferentele de sex.
„Constatarile noastre indica corelatii mai puternice în comparatie cu relatiile dintre IMC si cognitie, sugerând ca depunerile de grasime abdominala, mai degraba decât IMC, reprezinta un factor de risc pentru o functionare cognitiva mai scazuta si un risc mai mare de dementa”, scriu cercetatorii.
Potrivit autorilor, rezultatele acestui studiu deschid noi cai pentru interventii specifice si pentru explorarea în continuare a abordarilor specifice, în functie de sex, în ceea ce priveste întelegerea si atenuarea impactului grasimii abdominale asupra sanatatii creierului.