![Alegeri la „Al.I. Cuza”: Prof. Gabriel Mursa - Schimbarea în Bine sosește la UAIC: cincisprezece măsuri concrete (II) Alegeri la „Al.I. Cuza”: Prof. Gabriel Mursa - Schimbarea în Bine sosește la UAIC: cincisprezece măsuri concrete (II)]()
“Ziarul de Iasi” continua seria dezbaterilor în contextul alegerilor academice din universitatile iesene. Mai jos prezentam un articol primit la redactie de la prof.dr. Gabriel Mursa. Invitam si altI candidati, de la toate universitatile unde au loc alegeri, sa participe la aceste dezbateri!
Cititi si: Alegeri la „Al.I. Cuza”: Prof. Gabriel Mursa - Schimbarea în Bine soseste la UAIC: cincisprezece masuri concrete (I)
Obiectivul candidaturii mele este unul simplu: ca rector (daca aceasta va fi vointa comunitatii), îmi voi utiliza toata energia, toata bunavointa si toate competentele în slujba Binelui Universitatii, care trebuie repusa pe o traiectorie cu adevarat occidentala, având ca finalitate strategica (pe termen scurt) revenirea în top trei national al Universitatilor românesti si (pe termen mediu), intrarea în lista primelor 1000 de Universitati la nivel mondial. Actualmente, UAIC ocupa un loc în intervalul 1201-1400 în acest top international, în timp ce alte doua universitati românesti cu traditie ocupa locuri în intervalele 801-850, respectiv 851-900.
Având în vedere ca saptamâna trecuta am prezentat primele sapte masuri, acum le prezint pe celelalte opt:
8. Regândirea carierei didactice si de cercetare în functie de criteriile predictibilitatii si justetei itemilor de evaluare.
În acest sens, voi propune Senatului Universitatii, dupa o consultare reala a tuturor facultatilor (pe principiul de jos în sus), o reconfigurare a Metodologiei de evaluare a personalului didactic si de cercetare, respectând urmatoarele principii:
i) evaluarea nu va fi anuala, ci o data la 3 ani (în temeiul art. 214, alin 1 din legea 199/2023), pentru flexibilizarea obiectivelor si raportului între timpul alocat actului didactic si timpul alocat cercetarii;
ii) evaluarea va viza criteriul calitativ, nu cel cantitativ (evaluarea va tine cont de specificul si criteriile fiecarui domeniu definit de CNATDCU);
iii) evaluarea va fi structurata în functie de doua aspecte: a) un proiect de cariera al cadrului didactic/cercetatorului (67-), care devine act aditional la contractul de munca individual, cu itemi stabiliti pentru un anumit interval de timp, lasând persoanei libertatea de a alege cum si când îsi atinge obiectivele de cariera si b) itemi anuali (33-), care sa nu pericliteze planul de cariera individual, dar care sa poata fi raportati anual catre CNFIS (sau echivalati).
9. Rezolvarea problemei cronice a insuficientei spatiilor de predare si/sau birourilor profesorale în facultatile cu presiune mare din acest punct de vedere.
Aceasta problema trebuie rezolvata printr-o abordare multipla: un soft specializat pentru gestionarea optima a tuturor spatiilor didactice si intervalelor orare libere din facultati, în functie de numarul de studenti si de dimensiunea salilor; un inventar al spatiilor sub-utilizate sau inadecvat utilizate; redimensionarea sau recompartimentarea unor sali existente, acolo unde exista solutii structurale mai bune; contracte de comodat sau de chirie pe termen lung cu institutii de învatamânt din oras care detin spatii adecvate actului educative, pâna la construirea unor spatii proprii ale Universitatii. Chiar si dupa darea în folosinta a Corpului E si alocarea de sali catre Facultatile de Litere, Psihologie si Filosofie, exista un deficit de spatii didactice care obliga unele dintre aceste facultati sa apeleze în continuare la sali închiriate la colegiile din Iasi (Facultatea de Filosofie la Colegiul National, Facultatea de Psihologie la Colegiul Costache Negruzzi).
10. Urgentarea reabilitarii cladirilor ce prezinta semne clare de degradare (precum o parte din Corpul A) sau cu risc seismic (precum Corpul B).
În acest sens, se va face apel la firme de profil ce detin cu expertiza si portofoliu real în domeniu, iar nu la firme de apartament. Este inadmisibil ca, pentru o problema care nu sufera amânare (nevoia de consolidare a corpului B – din care cad bucati! – expertizat tehnic înca din anul 2007), sa fie invocat titlul de proprietate obtinut în 2016, proceduri de intabulare din 2019, licitatii din 2020 si solicitari din 2022 de includere în diverse programe guvernamentale, urmate de…tacere). Lentoarea birocratica nu poate fi invocata de rectorul cu doua mandate drept scuza, caci este o circumstanta agravanta si o grava neglijenta manageriala care pune în pericol iminent vieti omenesti. Investitiile Universitatii trebuie prioritizate; trebuie decis dincolo de cadrul restrâns al BECA (Biroul Executiv al Consiliului de Administratie) daca este necesara achizitia netransparenta a unor cladiri scumpe de pe piata privata sau investirea resurselor financiare proprii în proceduri de co-finantare. Mai mult, trebuie ca prioritatile (consolidarea corpului B, renovarea corpului A) sa nu fie tratate ca mai putin importante decât alte “investitii” pentru care sunt necesare sume de-a dreptul faraonice, de care Universitatea nu dispune si nici nu va dispune vreodata (peste 39 milioane de euro pentru Centrul de Cercetare în Acvacultura de la Potoci-Iezareni, conform ultimei evaluari facute de rector în Raportul pentru anul 2023, pagina 27).
11. Acoperirea terenului de sport al Facultatii de Educatie Fizica si Sport
(Promisiune a rectorului în functie – Program de candidatura 2020-2024, pagina 29 – complet uitata dupa 4 ani de mandat) si reabilitarea cu fonduri europene a Salii de Sport din strada Titu Maiorescu nr.15 (care a ramas la acelasi nivel de promisiune de la începutul mandatului 2020-2024, demersurile avansând doar pâna la nivelul de “verificare a documentatiilor aferente” - Contract nr 1083/22.07.2021 - si servicii de proiectare în vederea obtinerii PUZ). Este complet nerealist a se astepta sine die o finantare de nu mai putin de 30.000.000 euro (estimarea rectorului, în anul 2022) din partea Companiei Nationale de Investitii pentru baza sportiva din strada Sararie nr. 200 (promisiune foarte veche a rectorului în functie, din primul mandat - Program de candidatura 2016-2020, pagina 27, punctul (4) si din al doilea mandat - Program de candidatura 2020-2024, tot pagina 27). Dar fiind vechimea promisiunii (din anul 2016 si reiterarea din anul 2020), baza sportiva din strada Sararie poate considerata, fara drept de apel, o permanenta Fata Morgana electorala.
Îmi propun, asadar, atingerea a doua obiective mai modeste sub aspectul publicitatii electorale dar mai realiste, dat fiind faptul ca este mai sustenabila financiar si mai rapid finalizabila acoperirea unui teren de sport din fonduri proprii ale UAIC si de reabilitat cu fonduri europene o cladire deja existenta (Sala de sport), decât de construit de la zero, cu o suma foarte mare de bani publici negarantati (30 de milioane de euro), un complex sportiv de 10 ori mai scump decât Corpul O. Spre comparatie, reabilitarea Corpului E a costat aproximativ 3,5 milioane de euro, iar reabilitarea Corpului O a costat aproximativ 2,9 milioane de euro. Estimez ca acoperirea unui teren de sport nu poate greva bugetul UAIC cu o suma mai mare decât cea cheltuita pentru reabilitarea conacului de la Stefanesti (aprox. 2,4 milioane de lei - Contract nr 2027/09.11.2022). Pentru reabilitarea Salii de sport se poate depune un dosar pentru obtinere de fonduri europene, având în vedere ca de 5 ani proiectul reabilitarii acesteia ocupa o inutila pozitie 810 din 1497 într-o lista de sinteza datând din anul 2019, în timp ce complexul sportiv din strada Sararie nr. 200 ocupa o deloc glorioasa pozitie 232 din 366 într-o lista de sinteza ce dateaza tot din anul 2019. Sus-mentionatul complex sportiv va trebui sa ramâna un obiectiv pe termen lung al Universitatii (în orice caz, unul foarte dificil de realizat într-un singur mandat) si pentru care trebuie obtinute fonduri europene; nu trebuie sa asteptam bani de la bugetul de stat (cei 5 ani trecuti de la înscrierea pe o interminabila lista a CNI sunt o clara dovada a lentorii birocratice), mai ales într-un context bugetar precar.
12. Reglementarea posibilitatii de munca de la distanta
(De acasa sau din alt spatiu adecvat), acolo unde specificul postului o permite (mai ales pentru angajatii care au nevoie de acces la resurse bibliografice ce nu se gasesc în spatiile Universitatii). Programul flexibil este un drept al salariatului, prin noul Contract Colectiv de Munca pentru învatamântul superior, semnat de Federatia Nationala Sindicala “Alma Mater” si Ministerul Educatiei. Semnarea urgenta a noului Contract Colectiv de Munca pe Universitate, expirat înca din anul 2018 si care se tot “negociaza” cu rectoratul (a se citi: “tergiverseaza”). Eliminarea (din contractele de munca ale cercetatorilor) prevederilor care echivaleaza “neîndeplinirea criteriilor minimale” cu “abaterea disciplinara” si, ca regula generala, instaurarea unui mediu de cercetare stimulativ, iar nu punitiv.
13. Transparentizarea procesului decizional la nivelul conducerii Universitatii si cresterea autonomiei decizionale a facultatilor
Vor fi aplicate în mod efectiv si loial (fara interpretari “elastice” la nivel juridic) prevederile legii 199/2023, mai ales cele din articolul 135, alin 7) si articolul 141, alin c), prevederi care vor permite o exercitare mai democratica a puterii în Universitate si evitarea luarii deciziilor operative în cadre restrânse si opacizate. Consiliile Facultatilor trebuie sa îsi reafirme rolul de organisme decizionale si deliberative si sa nu mai fie doar locul de legitimare formala al unor decizii deja stabilite. Consiliul de Administratie al UAIC (care include, pe lânga prorectori, si cei 15 decani ai facultatilor, un reprezentant al studentilor si un reprezentant al sindicatului), organism explicit prevazut la art. 131, alin (1) litera a) din legea 199/2023 nu poate fi permanent ocolit prin structuri de tip “birou executiv” (BECA), care nu sunt prevazute explicit în actuala lege a învatamântului superior si care nu îsi pot asuma atributiile Consiliului de Administratie. Carta Universitatii fiind un document cu forta juridica inferioara legii 199/2023, nu este normal ca, sub pretextul „conducerii operative”, BECA sa exercite atributiile explicit acordate Consiliului de Administratie de legea 199/2023, la articolul 139, alineatele a) - g). Consiliul de Administratie este un organism nominaliter prevazut în legea adoptata de Parlament (iar nu BECA, organism mentionat la art. 43 alin 1 în Carta UAIC). Semnificativ pentru fenomenul de concentrare a puterii în mâna rectorului UAIC este faptul ca la alte Universitati istorice din tara nu exista un “birou executiv” al Consiliului de Administratie, care sa preia atributiile acestuia. Carta Universitatii Bucuresti (la art. 117, alin 3) mentioneaza posibilitatea constituirii, de catre Consiliul de Administratie, a unor “organisme functionale” (nu executive), care sa exercite “atributiuni delegate în intervalele de timp dintre sedintele sale ordinare”. Carta Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (la art. 52, alin 3) mentioneaza rolul pur consultativ si pregatitor al Biroului Consiliului de Administratie: “Biroul Consiliului de Administratie este o structura cu rol consultativ si de pregatire a reuniunilor Consiliului de Administratie”. De fapt, nici una dintre Universitatile aflate pe locurile 1-6 în Metarankingul national oficial nu a prevazut, în Carta proprie, vreun organism restrâns (compus din rector si prorectori), cu rol executiv, care sa îndeplineasca atributiile Consiliului de Administratie (conferite acestuia prin legea 199/2023). Doar UAIC (aflata pe locul 7 în ultimul Metaranking national oficial) are o astfel de prevedere în Carta, care permite concentrarea puterii discretionare a rectorului (pe care prorectorii nu îndraznesc sa îl contrazica, de frica retragerii dreptului de semnatura sau chiar a demiterii). Semnificativ pentru acest mod opac de exercitare a puterii este faptul ca nu exista nici un document oficial care sa contina vreun Regulament de organizare si functionare al BECA, cu reguli clare si publice de luare a deciziilor.
14. Cresterea gradului de consultare efectiva si implicare reala a studentilor
(Prin reprezentantii lor în Consiliile facultatilor si Senatul universitar) în cadrul deciziilor care vizeaza actul didactic si conditiile vietii studentesti (burse, cazare, taxe de studii, resurse didactice, practica de specialitate, practica pedagogica, prevenirea si combaterea discriminarilor, transparenta administrativa). Un feedback permanent oferit periodic de studenti este cel mai bun instrument de auto-reglare si cea mai clara dovada de sanatate a vietii academice. Satisfactia studentilor, combinata cu rigoarea academica si expertiza stiintifica a corpului didactic si de cercetare vor repune Universitatea noastra în vârful clasamentelor, de unde a tot cazut constant în ultimii 8 ani (a se vedea ultimul Metaranking national oficial al Ministerului, stabilit prin Ordinul Ministerului Educatiei cu nr. 3046 din 17.01.2023, unde Universitatea noastra ocupa locul 7. Pentru o comparatie cu locul 4 ocupata de UAIC în anul 2016, a se vedea Metarankingul national oficial întocmit de expertii numiti prin Ordinul de Ministru nr. 5665 din 27.10.2016).
15. Cresterea prezentei cadrelor didactice si cercetatorilor de la universitatile occidentale
(Top 1000 international, conform QS World University Ranking) în cadrul UAIC (care ocupa un loc în intervalul 1201-1400 în acest top, în timp ce UBB Cluj-Napoca se afla în intervalul 801-850, iar Universitatea Bucuresti se plaseaza în intervalul 851-900), pentru sustinerea de activitati didactice si stiintifice în regim de visiting professor/researcher.
Transferul de cunostinte si de bune practici academice dinspre universitatile de clasa mondiala spre Universitatea noastra nu poate avea loc daca UAIC se multumeste doar cu vizitele unor cadre didactice de la universitati plasate, adesea, mai jos sau pe palier sensibil egal în ierarhia mondiala. În anul 2023, cele 37 de mobilitati de predare incoming non-UE în cadrul UAIC au inclus cadre didactice din tari ca Albania, Algeria, Argentina, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, China, Egipt, Israel, Japonia, Liban, Maroc, Tunisia, Ucraina, Uruguay. Iar din rândul altor mobilitati de predare incoming europene, profesorii au provenit de la universitati din Turcia, Polonia, Bulgaria, Franta, Grecia, Portugalia, Spania, Austria, Cipru, Croatia. Daca excludem vizitele de profesori si cercetatori straini ocazionate de evenimente stiintifice organizate exclusiv de cadrele didactice din facultati (adesea pe cheltuiala personala sau din alte fonduri), observam ca Universitatea nu are o strategie coerenta de atragere a cadrelor didactice de la universitatile de top, pentru sustinerea de activitati didactice si stiintifice (conferinte, cursuri, seminarii, mese rotunde etc.). Este nevoie ca acest lucru sa se schimbe. În acelasi cadru al contactelor stiintifice externe, intentionez instituirea unui sistem stimulativ pentru doctoranzi pentru realizarea de doctorate în cotutela internationala. Câtiva indicatori oficiali pentru anul 2023 dovedesc regionalizarea (nu “internationalizarea”) Universitatii noastre: doar 10 doctorate în cotutela internationala dintr-un total de 882 studenti doctoranzi înscrisi în toate scolile doctorale; din totalul de vizite academice outgoing efectuate de personalul UAIC, cel mai mare procent (34-) îl reprezinta vizitele în Republica Moldova (467 vizite dintr-un total de 1355), urmat de un procent de doar 8- vizite în Germania (114 din 355); din totalul de 2052 de studenti internationali (toti anii inclusi), un numar de 1731 de studenti (reprezentând 84-) provin tot din Republica Moldova. Ideal ar fi ca un viitor cadru didactic sau un viitor cercetator al UAIC sa îsi realizeze lucrarea de doctorat în cotutela internationala sau cel putin sa beneficieze de stagii doctorale externe extinse la Universitati mai bine plasate în clasamentele internationale, iar în UAIC sa vina specialisti de la Universitatile occidentale/de clasa mondiala.
Aceste 15 masuri concrete, fezabile si realiste, pe care le am în vedere în cazul în care voi fi investit cu încrederea comunitatii academice, sunt tot atâtea directii de actiune prin care sper ca, la finalul unui mandat de 5 ani, sa putem constata ca viata academica a Universitatii noastre, pozitia ei în rândul celorlalte universitati (la nivel national si mondial), dar si imaginea ei în rândul fostilor si viitorilor studenti s-au schimbat în bine.
Per libertatem ad veritatem!