Curs de la ora 8 pâna la 10 dimineata. Apoi, doua seminarii: acestea nu permit decât o pauza de 10 minute între ele. Eliminând varianta în care un student îsi poate pregati cu o seara înainte ceea ce sa manînce, varianta care nu întotdeauna poate fi accesibila din cauza programului încarcat, îndeosebi în perioada sesiunii, ramân doua “imperii” culinare des vizitate de catre studenti: Fornetti si Petru.
Amplasarea lor fix vizavi de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” reprezinta pentru noi, studentii, „salvarea de la 8 dimineata”. Expresia romaneasca „mâncarea saracului” raportata la clasicul si prea bine-cunoscutul covrig ar trebui transformata în „mâncarea studentului”, care, daca ne raportam asupra multor reclame, se gaseste la incredibilul pret de doar 3 lei. Însa, sa fie cu adevarat un pret incredibil si accesibil? Si în plus, reprezinta covrigul un aliment sanatos? Îl regasim în clasica piramida a alimentelor sanatoase? Poate si îsi permite un student sa manânce sanatos?
Este recomandat de catre medici sa avem doua sau trei mese pe zi. Aici intervine factorul timp: raportându-ne la situatia unui student venit în Iasi, cazat la un camin studentesc, caz cel mai des întâlnit, sau mutat într-un apartament cu chirie, este clat ca nu are timp pentru a-si gati toate aceste mese. Dupa cursuri, „da o fuga” pâna la Petru si, în acest mod, si-a “preparat” deja cina cu 15-20 lei. Micul dejun l-a luat tot de acolo, cu alti 15 lei, si nu mai mentionez nimic de cafea: nu face parte din piramida amintita anterior…
Colac peste pupaza, masa unui student într-o zi poate ajunge, tinând cont de diverse variabile precum o masa la cantina, o cafea, un energizant si altele, excluzând total iesirile la un restaurant, ajunge sa coste între 40-50 lei. Cu o astfel de suma, cu atît de multi covrigi si cu atât de putin timp, pot studentii sa manînce sanatos?
↧