![ZdI TV - Interviu cu dr. Lucian Eva, managerul de la Neurochirurgie: „Sunt astăzi medici în spital care nu-şi merită banii” ZdI TV - Interviu cu dr. Lucian Eva, managerul de la Neurochirurgie: „Sunt astăzi medici în spital care nu-şi merită banii”]()
Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iasi, a explicat pentru „Ziarul de Iasi”, într-un interviu oferit la ZDI TV, ca în momentul de fata exista o problema semnificativa cu salarizarea personalului medical. O parte din aceasta problema tine de protestele din sistemul sanitar, despre care publicatia noastra a scris în mai multe rânduri, si care trebuie rezolvate prin respectarea promisiunilor facute de catre guvernanti. Dar o alta parte din problema tine de felul în care unii medici vor sa-si faca meseria.
„Sunt astazi la Spitalul de Neurochirurgie medici care, din punctul meu de vedere, vorbind ca manager, nu-si merita banii pe care îi iau. Nu poti sa vii la spital dimineata, sa pleci la 11.30 si sa încasezi în medie 3.000 de euro, la fel ca un coleg care vine, care sta de dimineata pâna seara, peste program, în salile de operatii, nu ajunge sa-si vada familia, prietenii, vine a doua zi la fel, chiaun la spital, si o ia de la capat. Nu e normal sa se întâmple asta. Trebuie sa existe o echitate, o onestitate. Astazi vorbim de onestitate profesionala, cred ca asta lipseste în primul rând: daca ar exista onestitate profesionala, urmata apoi de responsabilitatea ta ca individ, lucrurile vin de la sine”, a declarat dr. Lucian Eva pentru „Ziarul de Iasi”.
În emisiunea din studioul nostru, managerul a punctat faptul ca salariile din sistemul sanitar pot fi considerate „oneste” pentru medici, în momentul de fata. Nu se compara cu cele din Europa de Vest, explica dr. Eva, dar „nici România nu se compara cu Franta”. El crede ca medicii sunt suficient de bine platiti încât sa îti puna problema sa ofere înapoi comunitatii îndeajuns de mult încât sa se simta implicarea lor.
„Pentru ca diferenta între un act medical de calitate si unul de mai putina calitate, vorbesc de rezultatul final, o face sintagma «îti pasa sau nu?». Cât îti pasa tie ca doctor, asta îi întreb si pe colegii mei, de acel pacient? Daca îti pasa, atunci îti faci si treaba”, a punctat dr. Lucian Eva.
Despre empatia medicilor si cum poate ea salva vieti
Managerul a spus ca existenta în spital a medicilor care nu vor sa munceasca decât minimul necesar îi descurajeaza si pe ceilalti si pot destabiliza unele echipe. „Avem astazi medici în România care sunt obositi, care se uita la colegul lui ce sta acasa, sta putin la serviciu si câstiga la fel si îsi pune întrebarea: de ce sa faca lucrul acesta? De ce sa muncesc mai mult daca se poate sa stai degeaba? Trebuie schimbat ceva”, a spus dr. Lucian Eva.
Acesta a luat decizia de a candida, anul acesta, la alegerile europarlamentare, fiind negociata o pozitie eligibila pentru el pe listele comune PSD-PNL. Managerul spune ca interesul sau în aceasta candidatura este sa încerce sa produca unele schimbari la nivel macro: legislatie, mentalitati, raportarea sistemului sanitar românesc la cel din marile tari europene.
„Dar nu voi renunta la pacientii mei. Sunt în primul rând medic, sunt neurochirurg, nu conteaza gradele, iar pacientii care ma vor cauta le spun de pe acum ca vor fi tratati la fel sau poate chiar mai bine, iar de pe pozitia de europarlamentar voi încerca sa schimb poate anumite lucruri”, a completat acesta.
Întrebat cum comenteaza acuzatiile aduse de multi pacienti, ca în momentul de fata în sistemul medical lipseste empatia, managerul a fost partial de acord. El a explicat ca medicina nu se face, din punctul sau de vede, cu ochii pe ceas, „sa spui ca la ora 1 mi-am terminat programul si am lasat pacientul în sala si am plecat acasa”. Dar considera ca empatia este principalul factor care face diferenta în ceea ce priveste salvarea vietii unui pacient, sau pentru a-i creste calitatea vietii si a reda încredere în sistemul medical.
„Dar empatia tine de o inteligenta emotionala de grad înalt, e un subiect care tine de neurostiinta. Înseamna ca tu, ca individ, ai capacitatea de a anticipa si a prevedea dorintele si actiunile celui cu care stai de vorba. Cum facem selectia medicilor în privinta asta? Teoretic s-ar presupune ca oricine face o facultate de medicina iubeste oamenii, iubeste viata si daca ai respect fata de viata înseamna ca manifesti si o anumita empatie; ai un nivel de inteligenta emotionala pe care de-a lungul timpului ti-o educi. Dar se întâmpla mereu asta? Un spital când angajeaza pe cineva îl ia de-a gata, procesul de educatie începe din familie, iar când se angajeaza e gata format. De aceea, cred ca caracterul este cel mai important lucru la un medic. La angajari la noi am încercat sa selectam oamenii si pe baza caracterului pe care-l au si a felului în care stiu sa se adapteze”, a punctat dr. Lucian Eva.
Când vor disparea plicurile de pe mesele medicilor, puse de pacienti
Managerul nu neaga la rândul sau ca sistemul medical din România înca e afectat de flagelul platilor informale. Dr. Eva spune ca, desi atentiile au existat dintotdeauna în toate sistemele sanitare din Europa, ele au reprezentat forme de multumire, bomboane, flori etc. Doar în România a întâlnit ideea ca actul medical ar putea fi conditionat de o plata si crede ca, în prezent, aceasta conditionare nu mai exista sau este exceptie, nu regula.
„Platile informale cu siguranta mai exista si astazi, tine de amintiri mai vechi si a pacientilor, dar si a unor doctori. Dar trebuie sa dispara aceasta conditionare a actului medical, care nici nu mai este indicata astazi: e absurd, cred eu, sa vii într-un spital public din România si sa auzi ca un medic nu-si face treaba ca nu îi pune cineva un plic pe masa. Mi-e greu sa cred ca se poate întâmpla asa ceva”, a punctat dr. Lucian Eva.
Managerul de la Neurochirurgie crede ca ideea de plati diferentiate, în functie de performanta, ar rezolva în mare parte aceasta problema. El mai înainteaza si ideea de privat în sistemul public: medicii cu adresabilitate mare sa aiba acces la o serie de paturi pe care sa-si gestioneze dupa cum considera pacientii. Iar acestia sa plateasca la registratura spitalului daca vor sa fie vazuti peste rând, înainte de programarea normala. Sumele de bani ar fi mai mici decât la spitalele complet private, unde se plateste nu doar interventia / consultatia sau actul medical în general, ci si cheltuieli aferente, de la cazare, la masa.
„Cred însa ca în momentul de fata, în România, patologia complexa, care consuma foarte multe resurse, nu se poate face în privat, iar spitalele publice sunt singurele care pot rezolva asta. Pur si simplu nu este rentabil, sunt tratamente pentru care se cheltuie si sute de mii de euro / pacient “, a punctat dr. Lucian Eva.