![Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusie, declaraţii incendiare despre Republica Moldova Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusie, declaraţii incendiare despre Republica Moldova]()
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sustinut, în Turcia, ca „Guvernul de la Chisinau, condus de cetateni români, pur si simplu calca pe urmele regimului de la Kiev, desfiintând tot ce este rusesc”, scrie agentia rusa de stat Tass. El a mai sustinut ca regimul de la Chisinau „vrea sa anexeze Republica Moldova la România”, încercând sa blocheze „procesul de negociere” în problema transnistreana. Lavrov a facut aceste declaratii la Forumul Diplomatic din Antalya. „Regimul care s-a instalat la Chisinau pur si simplu calca pe urmele regimului de la Kiev”
„Reluarea formatului de negociere 5+2 pentru reglementarea problemei transnistrene ne va permite sa continuam cautarea unor solutii reciproc acceptabile, mentinând în acelasi timp integritatea teritoriala a Moldovei, dar conducerea româna de la Chisinau încearca sa distruga pentru totdeauna acest instrument.
Am facut apel la regimul de la Chisinau, condus de cetateni români, care nu ascund faptul ca vor sa anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim sa înceteze sa blocheze procesul de negociere”, a sustinut ministrul rus de Externe, citat de agentia de stat Tass.
Seful diplomatiei ruse a mai acuzat ca „conducerea româneasca de la Chisinau încearca sa distruga acest format odata pentru totdeauna”:
„Regimul care s-a instalat la Chisinau pur si simplu calca pe urmele regimului de la Kiev, desfiintând tot ce este rusesc, discriminând limba rusa în toate sferele, si împreuna cu ucrainenii, creeaza o presiune economica si mai serioasa asupra Transnistriei”.
Declaratiile lui Lavrov vin în contextul în care congresul convocat miercuri la Tiraspol a votat o rezolutie în care sustine teza suveranitatii regiunii si cere ajutor Moscovei în acest sens, acuzând Republica Moldova de „genocid”, potrivit postarilor pe canalele oficiale de Telegram ale regiunii, scrie News.ro.
Potrivit rezolutiei, Congresul al VII-lea a decis „sa se adreseze” Consiliului Federatiei si Dumei de Stat a Rusiei, cele doua camere ale parlamentului rus, „cu rugamintea de a întreprinde masuri în vederea protejarii Transnistriei în conditiile amplificarii presiunilor din partea Moldovei”.
Tiraspolul argumenteaza ca se adreseaza Moscovei, dat fiind ca pe teritoriul Transnistriei locuiesc peste 200.000 de cetateni ai Federatiei Ruse, precum si „avându-se în vedere experienta pozitiva a Rusiei de pacificator la Nistru si statutul sau de garant si mediator în procesul de negocieri în problema transnistreana”.
Rezolutia, adoptata în unanimitate, nu precizeaza în ce mod ar urma sa intervina Rusia pentru „a ajuta Transnistria”, dar este de remarcat ca nu solicita o alipire la Federatia Rusa. De altfel, discursurile oficialilor care au luat cuvântul la congres s-au axat mai mult pe sublinierea independentei regiunii si nu ar fi adus în discutie o unire cu Federatia Rusa.
Vezi mai multe detalii pe hotnews.ro