Mai multe ONG-uri, printre care ActiveWatch, solicita demiterea lui Adrian Cioroianu din functia de director al Bibliotecii Nationale a României (BNaR), în urma dezvaluirii de catre acesta a documentelor pe care jurnalista Emilia Sercan le-a consultat la biblioteca.
Organizatiile - ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia pentru Tehnologie si Internet - ApTI, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publica - spun ca Adrian Cioroianu a încalcat legislatia privind protectia datelor personale.
„Prin gestul sau recent, de a dezvalui public detalii cu privire la documentele studiate în cadrul bibliotecii de catre jurnalista Emilia Sercan, Adrian Cioroianu a încalcat regulamentele pe care este mandatat sa le aplice.
Directorul interimar al Bibliotecii Nationale a încalcat legislatia privind protectia datelor personale, conform specificatiilor din politica privind protectia datelor cu caracter personal, si codul de conduita etica al institutiei pe care o conduce si i-a amenintat, în conversatii publice, pe toti cei care ar putea sesiza probleme de interes public legate de activitatea acestei institutii, fie ei avertizori de integritate, utilizatori ai serviciilor bibliotecii sau orice alte persoane.
“O face, o primeste” reprezinta o atitudine interlopa, incompatibila cu functia pe care o detine Adrian Cioroianu. În plus, divulgarea informatiilor care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, este si o infractiune penala”, transmit cele patru organizatii.
Cititorii BNaR ar trebui sa fie siguri ca solicitarile pe care le fac catre institutie ramân confidentiale, se mai arata în textul publicat de ActiveWatch.
„Libertatea de exprimare reprezinta nu doar dreptul de a exprima idei, indiferent de natura lor, ci si posibilitatea de a accesa informatii de interes public, fara îngradiri. Directorul interimar al Bibliotecii Nationale lezeaza prin demersurile sale publice acest drept. Cititorii trebuie sa fie siguri ca ceea ce solicita Bibliotecii ramâne confidential si nu va fi folosit împotriva lor”, se arata în scrisoarea deschisa.
„Afirmatiile publice ale lui Adrian Cioroianu vin sa împiedice sau sa duca în derizoriu un demers jurnalistic legitim”
Cele patru organizatii sustin ca ceea ce a facut Adrian Cioroianu împiedica un demers jurnalistic legitim.
„Mai grav, în cazul Emiliei Sercan, afirmatiile publice ale lui Adrian Cioroianu vin sa împiedice sau sa duca în derizoriu un demers jurnalistic legitim. Documentele consultate, sub confidentialitate, de un jurnalist fac parte dintre sursele jurnalistice.
Iar protectia surselor jurnalistice este parte a dreptului fundamental la libertatea de exprimare si a dreptului la libertatea presei, asa cum sunt consfintite prin Constitutia României, prin legislatia interna sau prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
Încalcarea confidentialitatii surselor jurnalistice de catre un reprezentant al unei institutii publice reprezinta un derapaj grav, care trebuie sanctionat pe masura”, explica semnatarii scrisorii deschise.
Mai mult, în scrisoarea deschisa se arata ca Ministerul Culturii ar fi trebuit sa organizeze concurs pentru ocuparea functiei de director al BNaR.
„Ministerul ar fi trebuit sa organizeze un concurs de proiecte de management pentru ocuparea functiei de director, dar interimatul lui Adrian Cioroianu în fruntea Bibliotecii Nationale are deja 30 de luni fara concurs.
Daca în cazul functionarilor publici, interimatul este de maximum sase luni calendaristice, nu e cazul ca Ministerul Culturii sa aiba printre valorile sale perpetuarea interimatului la BNaR ca traditie nationala, ci profesionalizarea si responsabilizarea managementului”, conform scrisorii deschise.
Cele patru organizatii spun ca Adrian Cioroianu nu se mai califica pentru functia de director BNaR.
„Pentru toate motivele expuse mai sus consideram ca Adrian Cioroianu nu se mai califica pentru functia de director al Bibliotecii Nationale. Solicitam Ministerului Culturii sa organizeze de urgenta un concurs pentru ocuparea acestei functii si sa încheie cultura interimatului în aceasta functie publica”, concluzioneaza cele patru organizatii.
↧