Hidrogelurile sunt materiale proiectate care absorb si retin apa si sunt utilizate în prezent în diverse tratamente medicale, inclusiv pentru pansarea ranilor. Problema cu hidrogelurile actuale este ca acestea adera fara discriminare la toate suprafetele, ceea ce înseamna ca pansamentul ranilor poate deteriora tesuturile delicate în timpul vindecarii.
Cercetatorii de la Universitatea canadiana McGill au descoperit însa ca este posibil sa se manipuleze modul în care sunt aranjate suprafetele hidrogelurilor pentru a programa nu numai unde sa adere, adica doar pe unele suprafete si nu pe altele, ci si cu ce grad de intensitate si cât de repede se poate stabili aderenta în timp.
Când vine vorba de îngrijirea ranilor, acest lucru înseamna ca gelul adeziv poate fi programat sa formeze legaturi puternice cu tesutul sanatos si legaturi slabe cu tesutul ranit, prevenind astfel leziunile secundare.
„Aceasta cercetare este potential benefica pentru chirurgi, deoarece le va permite sa dispuna de suficient timp pentru a plasa cu precizie un adeziv care sa adere doar la locul dorit, dar nu si în alte zone”, spune Zhen Yang, cercetator postdoctoral în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanica de la McGill si primul autor al unui articol care a fost publicat recent în revista PNAS.
Potrivit echipei de la McGill, urmatoarea etapa va studia cum ar putea fi benefica aceasta cercetare si pentru proiectarea dispozitivelor medicale care sunt destinate eliberarii sustinute a medicamentelor pe suprafetele tesuturilor.
↧