„Singura frica pe care am avut-o a fost cea legata de exprimare: având un accent diferit, mi se parea ca nu voi fi înteleasa”. Cu ce sentimente vin studentii basarabeni sa studieze în „tara mama”? România este tara pe care tinerii basarabeni o aleg din ce în ce mai mult pentru studiile liceale si universitare. Aceasta este vazuta de ei ca fiind tara oportunitatilor. Tinerii din Republica Moldova beneficiaza de cazare, bursa si, cel mai important, de o diploma de studii recunoscuta la nivel international. Anual, 45 din cele 66 de universitati din România ofera aproximativ 5.000 de burse de studii pentru tinerii din Republica Moldova. Ce viata duc, însa, ei aici?
În timp ce aproape 43.000 de tineri români sunt la studii în strainatate, în scolile si facultatile României studiaza peste 15.000 de basarabeni. Dorinta tinerilor din Republica Moldova de a pleca peste hotare pentru a studia creste de la an la an, si sunt prea putini cei care se întorc si pun în aplicare în tara ceea ce învata acolo. Doua dintre motivele plecarii lor sunt coruptia din învatamântul Republicii Moldova, si diploma de studii nerecunoscuta nicaieri în afara tarii. Am discutat cu mai multi studenti basarabeni despre motivele lor de a pleca din tara. Am aflat despre dificultatile cu care s-au confruntat atunci când au ajuns în România. Fiecare are o poveste diferita, si fiecare a trecut prin momente frumoase si mai putin frumoase.
Gabriela: „Am fost influentata si încurajata de un prieten”
Gabriela Levinta este studenta la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, la Facultatea de Economie si Administrare. Este deja în România de 6 ani, a facut mai întâi liceul în Suceava si acum îsi continua studiile la Iasi. „Influentata si încurajata de un prieten, care deja studia în România, am ales sa-mi fac studiile si eu aici, iar acum ma bucur ca am ales si ca am posibilitatea sa fiu studenta în România. Spre deosebire de Republica Moldova, aici sunt foarte multe posibilitati de a te dezvolta, foarte multe proiecte în care te poti implica. Iar viata de camin este plina de provocari, dar totodata este nemaipomenit de interesanta. Singura frica pe care am avut-o a fost cea legata de exprimare: având un accent diferit mi se parea ca nu voi fi înteleasa”, spune Gabriela, un obstacol pe care însa l-a depasit usor.
Un alt tânar basarabean care studiaza în România este Ionut Bejan, student la Academia de Studii Economice din Bucuresti. El este pasionat de zona IT si îsi vede viitorul aici: “Navigând prin labirintul studiilor în România, zilele mele de student sunt povestiri complexe, în care bucuriile si provocarile se întrepatrund armonios, as zice. Am ales Facultatea de Cibernetica Statistica si Informatica Economica din Bucuresti deoarece sunt mai multe oportunitati în domeniul meu, IT, practic stau la 15 minute de cladirea de la Microsoft, unde as vrea sa fac stagiere. Oamenii din Bucuresti sunt de treaba, cu un potential de invidiat, si, chiar daca eu sunt din Republica Moldova, niciodata nu au facut diferente între noi. Din punct de vedere financiar ne descurcam mai greu, multumim ca anul acesta s-au marit bursele, în rest ne descurcam cu ceea ce primim de acasa”, spune Ionut.
Mihaela: „Experienta urâta pe care am avut-o a fost primul an de facultate”
Mihaela Spatari este o alta tânara care studiaza economia si administrarea afacerilor, dar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi: „Fiind în ultimul an de facultate pot afirma ca acesti 3 ani de studentie si-au pus o amprenta pozitiva în viata mea. Motivul pentru care am ales sa studiez aici a fost diploma de studii recunoscuta în Europa, ceea ce la noi în tara nu avem. Facultatea ne-a oferit o multime de oportunitati de angajare prin intermediul practicii efectuate. Experienta urâta pe care am avut-o la facultate a fost primul an, deoarece generatia noastra a prins perioada pandemiei si cursurile online, care pentru mine erau ineficiente. Interesul meu pentru cursuri si pentru seminarii, în special, nu exista, ceea ce s-a vazut în notele mele de la sfârsitul semestrului”.
Elena Balatel este studenta la Universitatea de Vest din Timisoara. Ea este pasionata de tot ce tine de fotografie si video, se afla în România deja de 6 ani, si povesteste despre perioada de adaptare la liceu: „Perioada de adaptare în România a fost mai usoara datorita colegelor de camera din camin, cu care am legat o prietenie foarte frumoasa. Integrarea în colectiv a fost putin mai complicata, deoarece eram privita ca o ciudata, sau ca o fitoasa, doar din motiv ca nu voiam sa particip la unele prostii facute de colegi. Profesorii mereu au spus ca tinerii din Republica Moldova sunt mult mai dornici de cunostinte, mai implicati si dedicati”, spune Elena. Va reveni în tara natala? „Nu stiu daca ma voi întoarce în Republica Moldova. Nu stiu”.
Diana, o îndragostita de calatorii Erasmus
O domnisoara îndragostita de calatorii este Diana Tanasiev, studenta la Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati. Datorita oportunitatilor oferite de programul european ERASMUS, ea a putut combina utilul cu placutul: „Am ales sa îmi fac studiile în România pentru facilitatile si oportunitatile care ne sunt oferite noua, basarabenilor. Cea mai frumoasa parte din anii mei de studentie este oportunitatea de a benefecia de schimburile de experienta ERASMUS. România are o gama larga de astfel de proiecte, chiar si pentru noi. Aceste experiente m-au ajutat, m-au maturizat si mi-au deschis noi orizonturi de cunoastere. Iubesc viata mea de student în România, si pot sa spun ca sunt recunoscatoare pentru tot.”
Basarabenii care învata în România admit ca, în general, se bucura de un sistem educational diversificat si ca îsi dezvolta abilitatile bine într-un mediu multicultural. Interactiunea cu studentii români le ofera, de asemenea, o perspectiva globala si le permite sa-si formeze retele de contact valoroase. Basarabenii aduc cu ei aici, la rândul lor, o bogata cultura si o pasiune pentru învatare, iar prin prezenta lor în scolile si universitatile din România, în mod cert, îmbogatesc si mai mult mediul academic local.
↧