Antologia lui Nichita Danilov, Vulturii orbi, aparuta la o editura elvetiana, are parte de un real succes în mediul literar european. Scriitorul român „a intrat în rândul marilor nobili ai poeziei europene”, potrivit lui Jan Koneffke, traducatorul antologiei.
Volumul a aparut la sfârsitul anului 2023, fiind o culegere de poezii scrise de Nichita Danilov, traduse de Jan Koneffke. Potrivit lui Nichita, scriitorul german a fost cel care a luat initiativa. I-a tradus întâi câteva poezii si le-a publicat într-o revista culturala din Berlin si în cotidianul de Berlin. Apoi, dintr-o selectie de poezii a facut antologia Vulturii orbi, într-un timp destul de scurt, mentioneaza scriitorul român.
„Dupa aparitie, cartea s-a bucurat de succes în mediul literar german. Au aparut vreo patru-cinci recenzii mai mult decât favorabile, iar acum a scris Ilma Rakusa, un mare nume al poeziei de limba germana, nume greu în critica literara din spatiul german si membra a Academiei Germane pentru Limba si Literatura. Sigur ca eu m-am bucurat, iar Jan Koneffke mi-a dat si o veste foarte buna, pentru ca mi-a zis «ai intrat printre marii nobili ai literaturii europene»“, declara Nichita Danilov pentru „Ziarul de Iasi”.
Nichita Danilov: „Dumnezeu nu joaca zaruri, dar, în schimb, noi jucam si barbut si poker”
Cartea este structurata în sase parti si este realizata în stil germanic. Grupeaza poezii care au atât o tenta metafizica, dar în acelasi timp si antidictatoriala, poezii de dragoste si de meditatie. „Este o antalogie consistenta si e facuta mai bine decât daca as fi facut-o eu”, a mentionat Nichita Danilov.
Potrivit acestuia, Jan Koneffke, cel care a tradus poeziile, este un scriitor german care cunoaste destul de bine viata culturala româneasca, fiindca a realizat un film despre Rolf Bossert, un scriitor german nascut în România, în Banat, care a emigrat la sfârsitul anilor ’80 si a avut o soarta tragica.
Despre colaborarea cu Jan Koneffke, Nichita Danilov spune ca a fost atât întâmplare, cât si destin. „Dumnezeu nu joaca zaruri, dar, în schimb, noi jucam si barbut si poker. Ne jucam cu propria noastra soarta si, uneori, vazând cam cum stau lucrurile, Dumnezeu întinde mâna sa atotputernica asupra noastra si face în asa fel încât zarurile pe care le avem în mâna sa fie câstigatoare. Asa s-a întâmplat si acum. Fara sa ne cunoastem, iata ca a venit Jan Koneffke, m-a tradus si m-a propulsat în mod neasteptat într-un spatiu literar european, cel germanic, care are mare audienta la ora actuala. A fost si hazard si destin”, precizeaza poetul român.
Aparitii în presa europeana
Dupa aparitia sa, antologia Vulturii orbi a avut parte de numeroase recenzii. O recenta aparitie în presa despre cartea lui Nichita Danilov a fost realizata de Ilma Rakusa, un important critic literar din spatiul german, în ziarul elvetian de limba germana „Neue Zürcher Zeitung” (NZZ).
„În poezia sa, poetul român Nichita Danilov imagineaza lumi fantastice, suprareale populate de îngeri, sfinti, morti si arlechini. Îndemnul sau metafizic da nastere unui ton unic si unei imagini inconfundabile. (…) Pentru poet, lumea magica, arhaica a copilariei sale devine formativa, o lume care sta în contrast puternic cu comunismul represiv al conducerii statului. Aici „îngerii Domnului cu trâmbite tacute si lanci invizibile”, acolo pericolele reale pe care le reprezinta un sistem politic care trece peste cadavre. Citind, te cufunzi în lumi fantastice, suprareale populate de îngeri, sfinti, morti si arlechini ciudati, te pierzi în lanuri de secara si câmpuri de frasin, în scene în care cineva a legat «o esarfa în jurul gâtului albastru al vântului». Este ca de basm si biblic-apocaliptic, grotesc si crud, paradoxal si absurd. În poezii lungi si fara rime de cântec liturgic, Danilov evoca viziuni ale vremurilor de sfârsit (tacerea) sau evoca istoria dureroasa a Bucovinei. «Requiem pentru tara pierduta» este cântecul lui pentru aceasta zona deteriorata, distrusa între puteri ostile. Se vorbeste despre «idoli cu picioare de lut», despre «steaguri care fumega» si despre un noi colectiv care a cedat terorii fara nicio vointa”, a scris Ilma Rakusa despre Nichita Danilov.
Despre Nichita Danilov
Nichita Danilov este poet, scriitor si publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN Club European si colaborator al cotidianului „Ziarul de Iasi”. În anul 2004, Nichita Danilov a primit Ordinul „Cavaler al Artelor” Clasa A, acordat de Presedintia României, în semn de apreciere pentru contributia sa deosebita în domeniul artistic.
Printre volumele sale publicate se numara: Fântâni carteziene (1980, câstigator al Premiului USR), Arlechini la marginea câmpului (1984), Mirele orb (1995, câstigator al Premiului pentru poezie al USR, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi si Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova), Centura de castitate (2007, câstigator al Marelui Premiu pentru Poezie „Nichita Stanescu”, Premiul de excelenta al Asociatiei Scriitorilor din Iasi si Premiul USR), Imagini de pe strada Kanta (2011, câstigator al Premiului revistei Observator cultural), Portrete fara rama (2012, câstigator al Premiului pentru cea mai buna carte a anului oferit de ARIEL), Recviem pentru tara pierduta (2016, câstigator al Premiului USR – Filiala Iasi) si De la Caragiale la Urmuz sau realitatea în forma de conserva (2020).
La Editura Polirom, Nichita Danilov a publicat mai multe opere de referinta, printre care se numara: Noua variatiuni pentru orga (1999, câstigator al Premiului Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova), Talpi. Sotronul (2004, câstigator al Premiului pentru proza al Asociatiei Scriitorilor din Iasi), Locomotiva Noimann (2008, câstigator al Marelui premiu al revistei Poesis, Premiul pentru Proza al revistei Arges si Premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi), Ambasadorul invizibil (2010, 2018), Omul din eprubeta (2021, câstigator al Premiului pentru proza al Revistei Ateneu) si Simfonia muta (2022, câstigator al Premiului Scriitorul lunii aprilie 2022, acordat de Uniunea Scriitorilor din România).
Articolul complet al Ilmei Rakusa despre Nichita Danilov, în germana, poate fi citit AICI
FOTO: nzz.ch
↧