Analiza efectuata de economistii de la Erste Bank indica faptul ca cursul de schimb real a fost supraevaluat timp de 1,5 ani, din cauza diferentei persistente si ridicate între inflatia din România fata de cea din zona euro produsa de explozia preturilor la energie, la produsele de baza si de majorarile semnificative a salariilor din România.
Elementele fundamentale, investitiile straine directe si mai recent, aversiunea mai scazuta la risc au sustinut si apreciarea cursului de schimb real, desi într-o masura mai mica.
Influenta deficitului de cont curent
Potrivit analistilor de la Erste, leul a fost supraevaluat în raport cu euro cu 6-.
„Conform estimarilor noastre, abaterea integrala a cursului de schimb real fata de echilibru se va reduce pe termen mediu, ceea ce este în concordanta cu o declaratie recenta a guvernatorului BNR Mugur Isarescu care reitereaza ca „economia nu îsi poate permite aprecierea leului, din cauza deficitului mare de cont curent”, se arata în raportul Erste adresat investitorilor.
Erste anticipeaza o ajustare treptata a deficitului de cont curent în urmatorii doi ani (la -6,8- din PIB în T2/2025, de la -7,2- în prezent) si o micsorare a diferentelor de inflatie fata de zona euro.
Aprecierea reala a unei monede este de obicei asociata cu o pierdere a competitivitatii pentru acea economie. Astfel, aprecierea cursului de schimb real poate indica o pierdere a competitivitatii daca apare o situatie în care se abate de la starea de echilibru.
Cu toate acestea, atunci când aprecierea cursului de schimb real este produsa de o îmbunatatire a fundamentelor economice, se poate obtine un câstig în competitivitate.
Atingerea echilibrului – de unde vine dezechilibrul
Modelele econometrice folosite de analistii de la Erste arata ca cursul de schimb real se adapteaza la cursul de schimb de echilibru, bazat pe preturile la puterea de cumparare (PPP) cu un efect de aproximativ 4- dupa o luna, 36- dupa sase luni, 63- dupa un an si în întregime dupa doi ani.
Cele mai recente date ale preturilor la puterea de cumparare (PPP) disponibile indica faptul ca exista o diferenta semnificativa în ceea ce priveste alinierea preturilor din România fata de cele raportate în zona euro.
Dintre bunuri, produsele de folosinta îndelungata si cele intermediare sunt mai apropiate, în timp ce serviciile sunt cele mai ieftine în raport cu zona euro.
Mai mult, pe cursdeguvernare
↧