Boala Alzheimer este una dintre cele mai frecvente cauze ale dementei, o afectiune neurologica progresiva, ce determina atrofia creierului si moartea celulelor. În cazul persoanelor diagnosticate se remarca scaderea abilitatii de gândire, un comportament social deficitar, iar în final, pierderea independentei. Nu exista un tratament care sa vindece boala Alzheimer, de aceea monitorizarea factorilor de risc este extrem de importanta.
Primele semne ale bolii Alzheimer pot fi uitarea unor evenimente, actiuni sau conversatii de data recenta, memoria de lunga durata nefiind afectata în primele faze. Cu cât boala evolueaza, tulburarile de memorie devin mult mai grave, persoana diagnosticata cu Alzheimer nemaifiind capabila sa recunoasca membrii familiei si nici sa îndeplineasca rutina zilnica. Unele variante de tratament ofera o îmbunatatire temporara sau stoparea progresiei simptomelor caracteristice, alteori tratamentul nu este de ajutor si bolnavul are nevoie de sprijin de specialitate într-o clinica avizata. În acest material îti prezentam factorii de risc asociati cu boala Alzheimer.
1. Vârsta
Înaintarea în vârsta înseamna si o accentuare a degradarii organismului. Evident, creierul are de suferit, la rândul sau. Îmbatrânirea creste riscul de aparitie a bolii Alzheimer, persoanele de peste 65 de ani fiind mai predispuse sa fie diagnosticate cu aceasta deficienta. Ritmul în care boala evolueaza si se agraveaza, precum si speranta de viata a pacientilor difera de la o persoana la alta în functie de vârsta la care s-a declansat, afectiunile preexistente si nivelul intelectual. De aceea este bine sa stii cât mai multe despre Alzheimer, pentru a putea identifica semnele si pentru a întelege schimbarile prin care trece o persoana cu un astfel de diagnostic.
2. Mostenirea familiala si genetica
Boala Alzheimer se poate transmite ereditar. Daca ai o ruda de gradul I cu aceasta boala ai putea avea un risc mai mare de a te confrunta si tu cu aceasta problema de sanatate decât persoanele care nu au cazuri în familie. Cu toate acestea, nu trebuie sa te îngrijorezi, doar 5- dintre cazurile de Alzheimer au la baza motive genetice.
În plus, controalele preventive sunt esentiale pentru ca medicul sa identifice simptomele în faza de debut si sa îti ofere tratamentul adecvat.
3. Sindromul Down
O parte a persoanelor care se confrunta cu sindromul Down pot dezvolta în timp si boala Alzheimer. Legatura dintre cele doua este data de prezenta celui de-al treilea cromozom 21 si a celor trei copii ale genei pentru proteina care contribuie la crearea beta-amiloidului.
La aceste persoane, boala Alzheimer tinde sa apara mai devreme cu 10 - 20 de ani decât în mod normal.
4. Bolile cardiovasculare
Prezenta bolilor cardiovasculare poate creste riscul de aparitie pentru Alzheimer, alaturi de fumat, obezitate, diabet, tensiune arteriala crescuta sau colesterol ridicat.
Factori de risc sunt aici si consumul exagerat de alcool, o alimentatie nesanatoasa, existenta leziunilor vaselor de sânge la nivelul creierului sau a unui accident vascular cerebral anterior.
5. Deficienta cognitiva usoara
Aceasta afectiune vizeaza scaderea capacitatii memoriei sau a altor abilitati de gândire, declinul nu împiedica persoana sa aiba interactiuni sociale sau profesionale. Pe termen mediu si lung, aceasta problema creste riscul de dementa.
Diagnosticul în faza de debut determina concentrarea pe dezvoltarea unor strategii compensatorii pentru a contracara efectele pierderii memoriei. Toate acestea înseamna ca viata ta se schimba radical, iar monitorizarea medicala periodica devine prioritara si vitala.
6. Traumatisme la nivelul capului
Daca ai suferit un traumatism sever la nivelul capului, care nu a prezentat sechele pâna la acest moment, este posibil sa contribuie, în timp, la cresterea riscului de a dezvolta boala Alzheimer, la ani buni distanta de la eveniment. Acelasi lucru se pare ca este valabil si daca au existat mai multe traume la nivelul capului, în perioade diferite.
7. Poluarea aerului
Efectele nocive ale particulelor poluante regasite în aerul care te înconjoara pot avea actiuni nebanuite la nivelul creierului si a conexiunilor celulelor acestui organ. Degenerarea sistemului nervos se produce si pe fondul expunerii la poluarea aerului din trafic sau a celui rezultat din arderea lemnului.
Stimularea neuronilor pe tot parcursul vietii, mentinerea în activitate pâna la o vârsta înaintata, alaturi de cultivarea activitatilor sociale determina un risc mai scazut de dezvoltare pentru boala Alzheimer la batrânete.
Acest material este pur informativ. Pentru un diagnostic corect si complet, în situatia în care crezi ca te confrunti sau ai putea dezvolta simptome ale bolii Alzheimer, consulta medicul specialist si urmeaza indicatiile acestuia!
↧