Filip Havârneanu, presedintele filialei municipale USR Iasi, este de parere ca Iasul nu poate cunoaste o dezvoltare reala, din moment ce administratia a ratat, în toti acesti ani de mandat PNL, cel putin 8 dintre proiectele cu finantare europeana. Fondurile erau asigurate, însa Primaria a esuat în a accesa aceste finantari importante, în timp ce, în alte orase, edilii au reconstruit la propriu comunitatile cu fonduri nerambursabile.
Haosul din Primaria Iasi, precum si slaba preocupare a administratiei pentru problemele reale ale iesenilor au avut drept consecinta neglijarea mai multor proiecte, care au ramas la stadiul de idei pe hârtie în intervalul 2014-2020. Unele obiective au fost abandonate, la altele s-au facut deconturi partiale, dar, chiar si asa, proiectele nu au cunoscut o finalitate.
“Uniunea Europeana ne pune pe tava acesti bani si este pacat ca administratia nu stie sau nu se straduieste sa profite de aceste sume. Este vital sa existe în aparatul administrativ profesionisti care sa cunoasca toate procedurile pentru obtinerea fondurilor nerambursabile. Avem nevoie de o noua administratie cu oameni harnici, aplicati, dornici sa consolideze un oras modern. Fondurile europene nerambursabile sunt o importanta sursa de finantare pentru autoritatile centrale si locale. Aceste oportunitati trebuie tratate cu seriozitate, mai ales ca finantarile europene ajuta regiunile sa creeze locuri de munca si sa sustina programe sociale, de mediu si de dezvoltare urbana durabila”, a declarat Filip Havârneanu, presedintele filialei municipale USR Iasi.
Harta finantarilor din fonduri europene pâna la data de 31 martie 2023, adica cu 9 luni înaintea finalizarii exercitiului financiar al UE, arata rezultate mediocre pentru municipiul si judetul Iasi. Ca valoare totala a contractelor semnate aferente programelor 2014 - 2020, judetul Iasi e abia pe locul 5, fiind devansat de Ilfov, Constanta, Cluj si Dolj. Iasul a primit 9,1 miliarde de lei, dar a cheltuit doar 1,3 miliarde de lei. Absorbtia Iasului a fost de doar 14,28-.
Dupa 9 ani, absorbtia Iasului a fost de doar 14,28-. De 7 ori mai putin decât banii pe care i-am avut.
USR Iasi a punctat cel putin 8 proiecte ratate de Primaria Iasi, proiecte de care cetatenii ar fi avut nevoie.
1. Sistem alternativ de mobilitate urbana utilizând statii automate de închiriere a bicicletelor - Iasi Velocity. Construirea a 62 de statii de andocare si achizitia a aproape 1.000 de biciclete. Bugetul proiectului: 22,2 milioane de lei (4,5 milioane de euro) - Esuat
2. Sistem de e-ticketing, buget 12,6 milioane de lei (2,5 milioane de euro). Prevedea instalarea de echipamente în mijloacele de transport pentru asigurarea functiei de e-ticketing si numarare calatorii, eliminarea biletelor de hârtie. Nu se cunosc informatii despre stadiul acestuia.
3. Oaza de verdeata din cartierul nostru. Acesta presupunea revitalizarea a cinci spatii verzi, mici ca întindere. Realizat doar 60-70-. Bugetul initial fusese de 8,6 milioane de lei (1,7 milioane de euro). Nu este clar daca va mai continua si nici care va fi sursa de finantare.
4. Reabilitarea si modernizarea zonei de agrement CA Rosetti. Amenajarea unui parc în aceasta zona a fost o misiune prea complicata pentru Primarie. A fost bugetat cu aproape 14 milioane de lei (2,8 milioane de euro). Se încearca terminarea lucrarilor pe noul exercitiu financiar.
5. Proiect integrat de regenerare urbana si sociala în zona Cicoarei - Centrul multifunctional Cicoarei. Buget de 16,8 milioane lei (3,4 milioane lei). Construirea unei sali de spectacole, a unei sali de sport, de sali de IT si auditii muzicale, a unei biblioteci a avansat extrem de greu. Lucrarea nu este gata, nu se cunosc amanunte despre stadiul acesteia.
6. Reabilitarea gradinitei 13 din Tatarasi este înca în schele, desi trebuia finalizata de anul trecut. Copiii arondati aici fac naveta catre alte spatii. Din fonduri UE fusesera bugetate 5,8 milioane lei (1,2 milioane de euro), valoarea dublându-se cu bani locali.
7. Modernizarea campusului scolar de la Colegiul tehnic „Gheorghe Asachi” nu a fost nici pâna acum receptionata. Buget de 7,3 milioane lei (1,5 milioane euro). Grad de realizare - necunoscut
8. Eficientizarea energetica a Spitalului Clinic de Recuperare Iasi, în santier. Buget initial: 19 milioane lei (3,9 milioane de euro). A fost depasit termenul de finalizare în mai multe rânduri.
Cel putin 8 dintre cele 25 de proiecte cu finantare europeana ale Primariei Iasi (aferente exercitiului financiar 2014 - 2020) nu au fost finalizate în timp util, pâna în decembrie 2023, când era termenul limita. Dar, zeci de functionari si sefi din Primariei au încasat bonusuri financiare uriase, ani în sir, între 10 si 40- din salariul brut, chiar daca nu si-au atins obiectivele pentru care au fost platiti.
↧