Una dintre cele mai vechi metode de înselatorie, pe strada, este descrisa într-o motivare a instantei. Este vorba despre „Metoda Ghiulul”, careia multe persoane îi cad victime.
Metoda pare simpla, dar cei care o pun în practica cunosc foarte bine psihologia victimelor si stiu cum sa actioneze. Magistratii Judecatoriei Sebes, judetul Alba, au detaliat într-o motivare de instanta din data de 28 februarie 2024, cum au actionat doi escroci. La Sebes au pus în practica metoda de doua ori, în zile diferite, scrie Alba24.ro.
Prima data, unul dintre escroci abordeaza o persoana pe strada. De cele mai multe ori este un vârstnic. Îi spune persoanei abordate ca a ramas fara benzina la autoturism, sau are o urgenta medicala si are nevoie de bani, însa nu are cash.
Drept urmare îi va propune victimei sa îi cumpere un inel de aur sau o bratara. Acesta îi spune o suma relativ mica, însa imediat în zona va aparea o alta persoana.
Persoana care intra în discutie face parte din plan. Cei doi aparent nu se cunosc, dar în realitate lucreaza împreuna.
Cum s-a întâmplat în cazul judedcat? Unul dintre escroci a abordat o persoana sub pretextul ca a ramas fara benzina si nu are bani asupra lui, i-a oferit persoanei vatamate spre vânzare un ghiul si o bratara din metal galben în schimbul unui pret de 1.100 de lei, precizând ca sunt bijuterii din aur.
În baza unei întelegeri anterioare pe care a avut-o cu suspectul, acesta din urma s-a apropiat de cei doi si a intrat în discutie cu persoana vatamata, afirmând ca va cumpara el bijuteriile în schimbul sumei de 2.000 de lei, cu scopul de a o determina în acest mod persoana vatamata sa accepte oferta. În continuare, persoana vatamata s-a deplasat la bancomat împreuna cu suspectul si a retras suma de 1.100 lei, suma pe care i-a remis-o suspectului, primind în schimb ghiulul si bratara din metal de culoare galbena.
Ulterior, persoana vatamata a constatat ca acestea erau confectionate din metal comun.
Câteva luni mai târziu, în data de 9 decembrie 2021, cei doi au pus în practica aceeasi metoda, iar pagubita a fost o alta persoana pentru suma de 2.500 de lei. În timpul anchetei, care a durat ani, victimele s-au împacat cu cei doi escroci, deoarece acestia le-au returnat banii. Drept urmare magistratii au considerat ca escrocii nu mai merita pedepsiti si au închis dosarul.
În data de 28 februarie, magistratii Judecatoriei Sebes au admis cererea procurorilor si au confirmat renuntarea la urmarirea penala. Decizia a fost definitiva.
Articolul integral AICI
↧